Witam,
Mam niemały problem. Otóż postanowiłem wziąć na warsztat bardzo trudny fragment w swoim ogrodzie. Mianowicie miejsce pod okapem starej jodły. Od zawsze nic tam nie rosło, ewentualnie rosły łany chwastów. Stanowisko to jest wybitnie suche. W okresie początek jesieni koniec wiosny słońce świeci tam przez jakieś 6h dziennie (wówczas Słońce jest niżej na horyzoncie i dociera pod ostatnie gałęzie w większych ilościach). Latem Słońca jest tam dużo mniej - głównie w godzinach porannych. Stanowisko jak łatwo się domyśleć wybitnie suche. Deszcz dociera tam rzadko gdyż wystawa jest po wschodniej stronie drzewa stąd jest skutecznie chronione przed opadami. Gałęzie są osadzone jakiś 1m nad ziemią.
Grafika poglądowa
Ostatnio wzdłuż ogrodzenia posadziłem Różę pomarszczoną (pomarańczowe koła) w celu stworzenia swobodnego żywopłotu odgradzającego od posesji sąsiadów. Nie wiem czy sobie porazi, ale zaryzykowałem. Po stronie południowej posadzony jest żywopłot bukowy - obecnie jakieś 30 - 40 cm wysokości. Od frontu rabaty posadziłem Bez czarny w odmianie Black Lace (zielone koło) - na razie ma jakieś 40 cm, ale docelowo chcę go wypuścić do max 1,5m - wraz ze wzrostem bzu gałęzie jodły osadzone nisko będę usuwał w celu zwiększenia miejsca dla bzu. Natomiast przed bzem w rzędzie posadziłem jeszcze Rozchodniki okazałe 'Purple Emperor) (na grafice nie zaznaczone - wzdłuż poziomej linii na brzegu rabaty). Róże i bez dostały solidną porcję kompostu do dołka. Rozchodnik profilaktycznie warstwę drenażu. Generalnie chodzi mi jeszcze o zagospodarowanie miejsce pomiędzy różami a bzem i rozchodnikami (środkowa część). Na którą nie mam kompletnie pomysłu. Poszukuję bylin do ok 50 - 60 cm, żeby stworzyły tę środkową część rabaty. Stosunkowo wytrzymałe na suszę i w miarę dobrze radziły sobie przy średnim nasłonecznieniu. Brałem pod uwagę szałwie, kłosowce, werbeny czy jeżówki, ale jest tam zbyt mało światła w godzinach południowych i po.
Oczywiście w chwili osiągnięcia docelowych rozmiarów przez bez i róże byliny usunę, jednak do tego czasu (2 - 3 lata) wskazane jest zagospodarowanie tego kawałka ziemi.
To chyba tyle. Za każdą rozsądną propozycję będę wdzięczny.