kosiarka spalinowa do 2000m2
Re: kosiarka spalinowa do 2000m2
Witam!
Dzisiaj byłem w paru sklepach ze sprzętem ogrodniczym jak i w samym serwisie B&S w Białymstoku. Z tego co zauważyłem praktycznie w każdym sklepie jak i serwisie stały kosiarki WORDA. Ja natomiast znalazłem swoich faworytów i porada co wybrać ponieważ ja się nie znam a sprzedawca jak to sprzedawca wciska to co ma, to co sprzedaje a co do innego albo mówi że nie wie albo że to chinol (mowa o stigu) a więc faworyci w mojej okolicy:
- STIGA COMBI 53SQB niecałe 1999zł może z rabatem delikatnym
- OLEO-MAC GV 53 TK ALLROAD 4 1350zł
i z tańszych
- LEADER B&S 750EX DOV 53cm 6.5KM chyba najbardziej mnie interesująca ze względu na cene to podzespoły czyli silnik i mycie wodne.
Oferta usunięta, pomid.
W serwisie B&S mi powiedzieli do 2tys. wszystkie pochodzą parę lat i są podobne więc czemu np. nie tańsza?? Proszę o zrozumiałość dla nowicjusza
Proszę odebrać pw, pomid.
Dzisiaj byłem w paru sklepach ze sprzętem ogrodniczym jak i w samym serwisie B&S w Białymstoku. Z tego co zauważyłem praktycznie w każdym sklepie jak i serwisie stały kosiarki WORDA. Ja natomiast znalazłem swoich faworytów i porada co wybrać ponieważ ja się nie znam a sprzedawca jak to sprzedawca wciska to co ma, to co sprzedaje a co do innego albo mówi że nie wie albo że to chinol (mowa o stigu) a więc faworyci w mojej okolicy:
- STIGA COMBI 53SQB niecałe 1999zł może z rabatem delikatnym
- OLEO-MAC GV 53 TK ALLROAD 4 1350zł
i z tańszych
- LEADER B&S 750EX DOV 53cm 6.5KM chyba najbardziej mnie interesująca ze względu na cene to podzespoły czyli silnik i mycie wodne.
Oferta usunięta, pomid.
W serwisie B&S mi powiedzieli do 2tys. wszystkie pochodzą parę lat i są podobne więc czemu np. nie tańsza?? Proszę o zrozumiałość dla nowicjusza
Proszę odebrać pw, pomid.
To Ci źle powiedzieli. Ten Leader zdecydowanie pojeździ krócej niż dwie pozostałe. Ja bardzo lubię maszyny Stiga (poza tym, że z przyczyn oczywistych kocham Amę ) i jeśli miałbym 2 tyś to wziąłbym Stigę ale ten Olek też nie jest źle. Stiga jest lepiej zrobiona, wygodniejsza... jak uważasz. I tu i tu jest dobrze.Zuberek88 pisze:W serwisie B&S mi powiedzieli do 2tys. wszystkie pochodzą parę lat i są podobne więc czemu np. nie tańsza?? Proszę o zrozumiałość dla nowicjusza
Stiga:Rafal111 pisze: [...] Jak możesz podać konkretne model to porównam.
Excel 55 SVQ H - Silnik Honda jeśli dobrze widzę, zmienny napęd...
Turbo Pro 55 SV B - Aluminiowy dek tnący, aluminiowe kółka, wielki silnik, zmienny napęd...
Combi 53 SEQ - dużo tańsza i z elektrycznym rozrusznikiem...
nie przeglądałem dokładnie katalogu ale tu też są maszyny ze sprzęgłem noża
Viking:
MB 655 G - świetna maszyna
MB 655 GS - świetna ze sprzęgłem noża
Ariens:
LM21SW - ja po chwili szukania znalazłem ten model w cenie 3725 zł. Jest ze skrętnymi kółkami co w ogóle robi bajkę z jazdy kosiarką.
RazorTM Subaru SP - bardzo fajny sprzęt i też może być z rozrusznikiem elektrycznym
Jest dużo dobrego sprzętu na rynku ...no i Toro które już znalazłeś
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
ale dużo drożej niż 2900
pisałem o tym
pisałem o tym
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Wziąłeś pod uwagę kosiarkę w cenie ponad 3 600 zł więc taki pułap obrałem Skoro 2900 to max to i tak poszukałbym w Stidze lub Toro.
Stiga Turbo PRO albo Combi 53 SEQ ... no albo TORO
Stiga Turbo PRO albo Combi 53 SEQ ... no albo TORO
Mam tego Oleo Maca teren ponad 3000m2(pełno kretowisk trzeba uważać) dzisiaj kosiłem mokrą trawę i bez problemu sobie radziła.Też zastanawiałem się nad tą Toro,lecz doszedłem do wniosku,że nie ma sensu przepłacać.Naprawdę jestem z niej zadowolony
Ad kosiarki jak i na jaki areał.
Moje doświadczenia .23 lata uprawa dziali rekreacyjnej ,na której jestem od kwietnia do pazdziernika.
Powierzchnia 36 ar .
Maszyny Al-Ko 3600 BR Bio Powerline 6KM ,MTD silnik Briggs &Stratton 4 in1 ,czterofunkcyjna Silnik 6KM. Stiga z koszem 4.5 KM wiek 11 lat !!.
Alko wiek od zakupu 7 lat !! MTD od zakupu 6 lat !
Szanowni użytkownicy.Mało kto pamieta że kosiarka też człowiek i lubi wypic i pomarudzic.
Dolewanie oleju to podstawa,jak również wymiana.Przeglądy obowiązkowe najmniej co 50 godzi pracy !!.Mam tu na myśli kontrola filtra powietrza i oleju jeśli taki jest.Dokręcanie wszstkich połączeń śrubowych w miarę potrzeby.Ostrzenie noża w servisie ,ja robie to raz na 5 ostrzeń własnoręcznych ,tarczą lamelka .Ostrzenie noża to podstawa. zawsze musi byc ostry.Kiepski nóż można poznać po dzwieku koszenia ,tepy buczy.
Pielęgnowac i dbac a sprzęt , odwdzieczy sie sprawnością.To nie urządzenie skoś i zapomnij.Czyszczenie po kazdym koszeniu.Konserwacja wszystkich połaczeń ruchomych ,metalowych WD40 .na zime smaruje pędzlem każdą kosiarke od spodu ,olejem napędowym Dizel.Na wiosne przemywam wodą.
Rdzawe ślady jeśli sie pojawią pokrywam pedzelkiem środkiem o nazwie Cortanin F /uwaga szkodliwy i mocno brudzi,nie do wyprania/
Postepując w taki sposób uzytkuje wymienione maszyny parę lat.Zapomniałem o wymianie paska napedu .Paski dały rade wjedej 4 lata , drugi w Alko dziala do tej pory
szata roślinna działki to wszystko co rosnie na łące .Mieta ,macierzanka ,lawenda oset ,małe krzaczki słowem róznosci
Jeśli mój komentarz przydał sie będę zadowolony .To mój pierwszy wpis .
Pozdrawiam.
Moje doświadczenia .23 lata uprawa dziali rekreacyjnej ,na której jestem od kwietnia do pazdziernika.
Powierzchnia 36 ar .
Maszyny Al-Ko 3600 BR Bio Powerline 6KM ,MTD silnik Briggs &Stratton 4 in1 ,czterofunkcyjna Silnik 6KM. Stiga z koszem 4.5 KM wiek 11 lat !!.
Szanowni użytkownicy.Mało kto pamieta że kosiarka też człowiek i lubi wypic i pomarudzic.
Dolewanie oleju to podstawa,jak również wymiana.Przeglądy obowiązkowe najmniej co 50 godzi pracy !!.Mam tu na myśli kontrola filtra powietrza i oleju jeśli taki jest.Dokręcanie wszstkich połączeń śrubowych w miarę potrzeby.Ostrzenie noża w servisie ,ja robie to raz na 5 ostrzeń własnoręcznych ,tarczą lamelka .Ostrzenie noża to podstawa. zawsze musi byc ostry.Kiepski nóż można poznać po dzwieku koszenia ,tepy buczy.
Pielęgnowac i dbac a sprzęt , odwdzieczy sie sprawnością.To nie urządzenie skoś i zapomnij.Czyszczenie po kazdym koszeniu.Konserwacja wszystkich połaczeń ruchomych ,metalowych WD40 .na zime smaruje pędzlem każdą kosiarke od spodu ,olejem napędowym Dizel.Na wiosne przemywam wodą.
Rdzawe ślady jeśli sie pojawią pokrywam pedzelkiem środkiem o nazwie Cortanin F /uwaga szkodliwy i mocno brudzi,nie do wyprania/
Postepując w taki sposób uzytkuje wymienione maszyny parę lat.Zapomniałem o wymianie paska napedu .Paski dały rade wjedej 4 lata , drugi w Alko dziala do tej pory
szata roślinna działki to wszystko co rosnie na łące .Mieta ,macierzanka ,lawenda oset ,małe krzaczki słowem róznosci
Pozdrawiam.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zakupiłem Husqvarna i powiem tak ... to mercedes rozrusznik, napęd regulowany w poręczy, chcę jadę wolniej a jak dodam gazu to prawie biegnę.
Wrzut trawy od góry rewelacja. Nic mi nie leci na nogi, ostatnio kosiłem na szybko w garniturze
Wrzut trawy od góry rewelacja. Nic mi nie leci na nogi, ostatnio kosiłem na szybko w garniturze
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Zawsze miło spotkać użytkownika, który wie co potrzeba kosiarce. Tak trzymaj i oby się komuś lampka zapaliła po przeczytaniu tego ;)Silver138 pisze:[...] Szanowni użytkownicy.Mało kto pamieta że kosiarka też człowiek i lubi wypic i pomarudzic.
Pozdrawiam.
Silver138, wspomniałeś nazwy kosiarek. Czy możesz coś więcej napisać o tej kosiarce AL-KO 3600 BR BioPowerline ? Jestem bardzo zainteresowany rozwiązaniami akumulatorowymi. Jak ona sie sprawuje w praktyce ? Wg. suchych informacji nadaje sie do trawników do 400m2. Jak to wygląda z Twojej perspektywy ? Czy są jakieś istotne różnice w koszeniu trawy krótkiej - długiej, czy też suchej a wilgotnej ? Jak sobie silnik radzi - czy nie za słaby, czy system zamkniętego kosza jest dobrym rozwiązaniem ?Silver138 pisze: Ad kosiarki jak i na jaki areał.
Powierzchnia 36 ar .
Witam kolegę.Mam wrażenie że rozmawiamy o dwóch róznych typach.Al-Ko 3600 br bio.Seria Powerline silnik 650.To kosiarka z funkcja wyrzutu bocznego i mielenia/mulczowania/.
Tem model spisuje się świetnie zgodnie z założeniami producenta.Kosze trawę zarówno mokra jak i sucha.Kosi nawet trawe wysokości 80 cm.Oczywiście koszenie na mokro daje gorsze efekty ,jak w każdej kosuiarce .Powód jest prosty.Trawa i ziemia klei się do obudowy i noża.Kosiarka pracuje ciężej.
Jeśli trawa jest sucha efekty są super.Trawę mulczuje nie wyższą niż 6=10 cm.pokos zostaje na trawniku.Wiatr i słońce kończy robote.Przynajmniej dwa razy na zezon zbieram trawę do kosza.
Natomiast Druga moja maszyna ma 3 funkcje .Również ta zdecydowanie lepiej pracuje kiedy trawa jest sucha.
Nie wspominam o nożu ,który ZAWSZE musi być ostry !! .Jak przechylac kosiarke do ostrzenia ,trzeba poczytać w mądrych ksiązkach.Nieprzestrzeganie tego skutkuje przykrymi niespodziankami.Olej w filtrze powietrza,dymienie ,cięzkie odpalanie.
Pamietać należy o bezwzględnym każdorazowym .zdjeciu przewodu świecy ze styku.
Proszę sobie wyobrazić że ja potrafie odróznić po dzwieku kosiarki ,kto z moich sąsiadów kosi.Dwóch nie ostrzy noży i to słychać .Myśle że najważniejszy jest dobór kosiarki do powierzchni koszenia i dbałość o sprzęt.
Jeszcze jedna rada .zanim kupisz część w sklepie najbliższym siebie.Zajrzyj do Internetu.Oto mój ostatni zakup.
Silnik B&S 6,5 KM , filtr powietrza 2 szt 35 zł z przesyłką za pobraniem .Dor to Dor .
Castorama ten sam filtr 54 zł szt !!
Dla zainetesowanych służę również radą w temacie filtry odwóconej osmozy .Zbudowałem osobiście filtr 7 stopniowy z membranną osmotyczną ulepszaczami i lampą UV. W sklepach cena około 2300 zł ,mnie wyniósł .około 350 zł.
pozdrawiam.
Tem model spisuje się świetnie zgodnie z założeniami producenta.Kosze trawę zarówno mokra jak i sucha.Kosi nawet trawe wysokości 80 cm.Oczywiście koszenie na mokro daje gorsze efekty ,jak w każdej kosuiarce .Powód jest prosty.Trawa i ziemia klei się do obudowy i noża.Kosiarka pracuje ciężej.
Jeśli trawa jest sucha efekty są super.Trawę mulczuje nie wyższą niż 6=10 cm.pokos zostaje na trawniku.Wiatr i słońce kończy robote.Przynajmniej dwa razy na zezon zbieram trawę do kosza.
Natomiast Druga moja maszyna ma 3 funkcje .Również ta zdecydowanie lepiej pracuje kiedy trawa jest sucha.
Nie wspominam o nożu ,który ZAWSZE musi być ostry !! .Jak przechylac kosiarke do ostrzenia ,trzeba poczytać w mądrych ksiązkach.Nieprzestrzeganie tego skutkuje przykrymi niespodziankami.Olej w filtrze powietrza,dymienie ,cięzkie odpalanie.
Pamietać należy o bezwzględnym każdorazowym .zdjeciu przewodu świecy ze styku.
Proszę sobie wyobrazić że ja potrafie odróznić po dzwieku kosiarki ,kto z moich sąsiadów kosi.Dwóch nie ostrzy noży i to słychać .Myśle że najważniejszy jest dobór kosiarki do powierzchni koszenia i dbałość o sprzęt.
Jeszcze jedna rada .zanim kupisz część w sklepie najbliższym siebie.Zajrzyj do Internetu.Oto mój ostatni zakup.
Silnik B&S 6,5 KM , filtr powietrza 2 szt 35 zł z przesyłką za pobraniem .Dor to Dor .
Castorama ten sam filtr 54 zł szt !!
Dla zainetesowanych służę również radą w temacie filtry odwóconej osmozy .Zbudowałem osobiście filtr 7 stopniowy z membranną osmotyczną ulepszaczami i lampą UV. W sklepach cena około 2300 zł ,mnie wyniósł .około 350 zł.
pozdrawiam.
Mógłbyś wrzucić filmik z tego koszenia?Silver138 pisze: [...] Kosi nawet trawe wysokości 80 cm. [...] Trawę mulczuje nie wyższą niż 6=10 cm.pokos zostaje na trawniku.Wiatr i słońce kończy robote.
Obiecuję że wrzucę.Jestem w tej chwili u siebie nad jeziorem,lecz nie zabrałem aparatu.Film z tel.komórkowego,bedzie kiepskiej jakości.Po 25 czerwca wkleję film, zabiorę statyw i aparat HD.
Jeśli chodzi tobie o estetykę koszenia,to Cię rozczaruje.Trawnik zaraz po koszeniu mulczowaniu, nie wygląda efektownie.Brak mu tej świeżości ,która występuje po koszeniu do kosza.
Dopiero jak trawa ztleje wyschnie ,trawnik wygląda ładnie.Oczywiście mówimy tu o działkach rzędu 20 30 arów.Tylko na takie areały polecałbym tak mocne kosiarki.Alko br bio to czysta przyjemność koszenia .Moja żona bardzo lubi nią kosić .kosiarka ma przedni napęd i bardzo łatwo się nią zakręca.
No i ta świadomość że nie trzeba biegać z taczką i koszem.Koszenie o połowę krótsze niż z koszem .Jak na tak mocny silnik 6,5 KM to pracuje dość cicho.
Kosiarka MTD ma też funkcję mulczowania ,ale tu efekt nie jest już tak dobry jak w Alko.Powodem jest odpowiednio wyprofilowany nóż w Alko .I odpowiedni kształt obudowy.
Trochę się rozpisałem ,a teraz pędzę na pomost na lina !!!!!
Jeśli chodzi tobie o estetykę koszenia,to Cię rozczaruje.Trawnik zaraz po koszeniu mulczowaniu, nie wygląda efektownie.Brak mu tej świeżości ,która występuje po koszeniu do kosza.
Dopiero jak trawa ztleje wyschnie ,trawnik wygląda ładnie.Oczywiście mówimy tu o działkach rzędu 20 30 arów.Tylko na takie areały polecałbym tak mocne kosiarki.Alko br bio to czysta przyjemność koszenia .Moja żona bardzo lubi nią kosić .kosiarka ma przedni napęd i bardzo łatwo się nią zakręca.
No i ta świadomość że nie trzeba biegać z taczką i koszem.Koszenie o połowę krótsze niż z koszem .Jak na tak mocny silnik 6,5 KM to pracuje dość cicho.
Kosiarka MTD ma też funkcję mulczowania ,ale tu efekt nie jest już tak dobry jak w Alko.Powodem jest odpowiednio wyprofilowany nóż w Alko .I odpowiedni kształt obudowy.
Trochę się rozpisałem ,a teraz pędzę na pomost na lina !!!!!
Niestety zdjecia ze statywu sa guzik warte nic nie widać.Potrzebna jest pomoc osoby drugiej.Termin wykonania filmu to lipiec sierpien.Wtedy zawita rodzina do pomocy.Pozdrawiam