Mączlik ostroskrzydły i szklarniowy. Jak zwalczyć??
A ja od dawna walczę z tarcznikami na hoi.Stosowałam zmywanie woda z dodatkiem denaturatu i pałeczki tarcznik,ale one tzn robale po pewnym czasie wracają.Stoi od dawna sama w pokoju,żeby to paskudztwo nie przeniosło się na inne rośliny. Już chciałam kwiat wyrzucić,ale bardzo się do niej przyzwyczaiłam, no i pięknie i obficie kwitnie.
Hoja jest kilkudziesięcioletnia,a więc bardzo gęsta. Długo się broniłam przed opryskiem chemią ze względu na problem z koniecznością rozplątywania pędów, bo pewnie inaczej nie będzie skutku.
Ale dzisiaj nareszcie się zdecydowałam i kupiłam mospilan,ale opakowanie (2,4g) jest na 12 litrów wody przy maksymalnym stężeniu 0,02%, a ja potrzebuję na 1 litr.
Ile mniej więcej tego proszku trzeba użyć np na koniec noża. Można oczywiście wysypać na kartkę i podzielić ,ale może już ktoś z Was ma wypróbowaną miarkę.
Hoja jest kilkudziesięcioletnia,a więc bardzo gęsta. Długo się broniłam przed opryskiem chemią ze względu na problem z koniecznością rozplątywania pędów, bo pewnie inaczej nie będzie skutku.
Ale dzisiaj nareszcie się zdecydowałam i kupiłam mospilan,ale opakowanie (2,4g) jest na 12 litrów wody przy maksymalnym stężeniu 0,02%, a ja potrzebuję na 1 litr.
Ile mniej więcej tego proszku trzeba użyć np na koniec noża. Można oczywiście wysypać na kartkę i podzielić ,ale może już ktoś z Was ma wypróbowaną miarkę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=24 dawałem zdjęcia ile to jest 0,1 grama.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja może przypomnę sposób postępowania przy zwalczaniu mączlika, podany przez Janusza z po.
pogotowie ogrodnicze pisze:Kupić Actelic 500 EC(Target)muka pisze: A czym zwalczyc maczlika na kwiatku
Kupić lub zgrzać duzy worek
Opryskać kwiatek w worku i podlać
zamknąć szczelnie worek na 3-4 dni
Zabieg powtarzać trzykrotnie co 7-10 dni
-
- 50p
- Od: 19 cze 2009, o 21:47
Mączlik szklarniowy
Potrzebują rady jak pozbyć się skutecznie mączlika? Zadomowił się na fuksjach ,na balkonie.Do każdej rośliny włożyłam tabletki p/szkodnikom,stosuję oprysk do roślin ozdobnych,ale jakoś nie mogę się ich pozbyć.Wygląda na to ,że im się to podoba,bo jest ich coraz więcej!Może ktoś zna skuteczny sposób na pozbycie się tych stworzonek?
- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mączlik i jak się tego pozbyć?
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zrobiłam identycznie. Nie dosyć, że fruwało to na fuksji, to jeszcze przeniosło się na rozsadę pomidorów i przez pól sezonu tam się utrzymywało, i zafrunęło też do sąsiada, ale ja tchórz, nie przyznałam się, skąd to jest. Na szczęście na wolnym powietrzu nie miało to większych szans.Gabriela pisze:Jest to mączlik szklarniowy...
Walka z nim jest dość trudna... ja zwyczajnie zrezygnowałam z fuksji,
bo mączlik ciągle był na nich obecny.
Wpisz w google mączlik -zwalczanie, a na pewno znajdziesz sporo artykułów.
Waleria