Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Nic dziwnego że jesteś zdezorientowana ja kupowałam krzew malutki a moja cOrcia pozbierała kuleczki spod dużego krzewu w centrum ogrodniczym przyniosła do domu i wsadzia do swojej szklarenki i dwa jej wzeszły :)).
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
tea
50p
50p
Od: 11 lis 2007, o 17:37

Post »

W jakim miesiącu kwitnie kielichowiec wonny?Może mam w tym roku jeszcze szanse ,że zakwitnie :oops:
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kielichowiec kwitnie późną wiosną ale ostatnio widzę, że powtarza kwitnienie latem.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Ja niedawno wysadziłem do gruntu kielichowca ale nie wonnego tylko chińskiego dość dużą sadzonke (ok 0,5 metra). Wiecie może w którym miesiącu kwitnie bo różne źródła różnie podają, niektóre że w maju inne że czerwiec - lipiec. Chciałbym też wiedzieć kiedy mogęspodziewać się pierwszego kwitnienia bo w tym roku (w maju wysadzony) nie zakwitł.
Sorry za ot nie zauważyłem,że wątek dotyczy tylko kielichowca wonnego.
pegawe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2008, o 19:07

Post »

Widzę, że przez allegro można kupić ten piękny krzew w przystępnej cenie już od 25 zł z przesyłką. Dziękuję Tadeuszu za przekonywującą reklamę. na pewno go zakupię , zwłaszcza,
że nie sprawia problemów.
Pozdrawiam
Ewa
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

W jakim miesiącu kwitnie kielichowiec wonny?Może mam w tym roku jeszcze szanse ,że zakwitnie
Mój kielichowiec rozpoczął kwitnienie około 15 czerwca( patrz wcześniej zdjęcia) i w tej chwili jest w pełni kwitnienia, ma bardzo dużo pąków i będzie jeszcze długo kwitł. Codziennie obrywam 20-30 przekwitłych pąków( dokładnie oglądam całą roślinę w poszukiwaniu przekwitłych kwiatów), trudno je znaleźć pod dużymi liśćmi w głębi krzewu.
W ubiegłym roku obrywając przekwitłe kwiaty u kielichowca spowodowałem że kwitł on do końca sierpnia .
Dziękuję Tadeuszu za przekonywującą reklamę.
Ja nie reklamuję kielichowca, ja po prostu widzę co jest ładne, mam bardzo dużo roślin(drzew i krzewów) kwitnących i kwiaty kielichowca są jedne z ładniejszych.

Co do kielichowca chińskiego. to nie wiem czy tak szybko zakwitnie, mam tą rośliną, kupiłem ją w tym roku na allegro, i pewnie trzeba trochę poczekać aż urośnie i zakwitnie. Pozdrawiam.Tadeusz.
zakmir
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2008, o 22:17

W jakich odstępach sadzić kielichowce?

Post »

Właśnie zostałam szczęśliwą posiadaczką 2 sadzonek kielichowca wonnego czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w jakich odstępach je posadzić?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Mój kielichowiec w tej chwili jest wysokości 2 m ,a rozłożony jest na szerokości 3 metrów, ma 5 lat i myślę że na wysokość będzie jeszcze rósł natomiast co do szerokości to już nie, ewentualnie , zawsze po kwitnieniu można przyciąć gałązki. U mnie kielichowiec rośnie jeden ,wśród innych krzewów i iglaków.Pozdrawiam.Tadeusz.
zakmir
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2008, o 22:17

Post »

Dziękuję bardzo Tadeuszu za podpowiedź. Roślinki już są w ziemi teraz pozostaje z niecierpliwością czekać na efekty :) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Kilichowiec rosnący swobodnie może osiągnąc 4 m wysokości i do 5 m średnicy korony. Dość dobrze znosi cięcie i uszczykiwanie pędów, tak więc można go w ryzach utrzymać sekatorem.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Mam kielichowca od półtora roku, wygląda bardzo zdrowo, ma mnóstwo liści , ok. 80 cm wysokości ale nie kwitnie. Napiszcie proszę w jakim wieku kielichowce zaczęły u Was kwitnąć bo zaczynam się martwić. Na Allegro widziałan sadzonkę z raptem dwoma pędami obsypaną kwieciem a u mnie tylko zielono. Może ja coś źle robię???
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Byc może Twój kielichowiec to siewka, a te kwitną w starszym wieku niż rośliny rozmnożone wegetatywnie (z sadzonek).
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )

Post »

Mam pytanie : po odkryciu kielichowca okazało się że ma dwie gałązki odłamane,pewnie pod ciężarem śniegu, czy można je teraz posadzić i czy coś z tego wyrośnie.Czytałam tu na forum że ktoś zadzonkował kielichowca w grudniu więc nie wiem czy marzec to odpowiednia pora.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”