Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )
Ja niedawno wysadziłem do gruntu kielichowca ale nie wonnego tylko chińskiego dość dużą sadzonke (ok 0,5 metra). Wiecie może w którym miesiącu kwitnie bo różne źródła różnie podają, niektóre że w maju inne że czerwiec - lipiec. Chciałbym też wiedzieć kiedy mogęspodziewać się pierwszego kwitnienia bo w tym roku (w maju wysadzony) nie zakwitł.
Sorry za ot nie zauważyłem,że wątek dotyczy tylko kielichowca wonnego.
Sorry za ot nie zauważyłem,że wątek dotyczy tylko kielichowca wonnego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój kielichowiec rozpoczął kwitnienie około 15 czerwca( patrz wcześniej zdjęcia) i w tej chwili jest w pełni kwitnienia, ma bardzo dużo pąków i będzie jeszcze długo kwitł. Codziennie obrywam 20-30 przekwitłych pąków( dokładnie oglądam całą roślinę w poszukiwaniu przekwitłych kwiatów), trudno je znaleźć pod dużymi liśćmi w głębi krzewu.W jakim miesiącu kwitnie kielichowiec wonny?Może mam w tym roku jeszcze szanse ,że zakwitnie
W ubiegłym roku obrywając przekwitłe kwiaty u kielichowca spowodowałem że kwitł on do końca sierpnia .
Ja nie reklamuję kielichowca, ja po prostu widzę co jest ładne, mam bardzo dużo roślin(drzew i krzewów) kwitnących i kwiaty kielichowca są jedne z ładniejszych.Dziękuję Tadeuszu za przekonywującą reklamę.
Co do kielichowca chińskiego. to nie wiem czy tak szybko zakwitnie, mam tą rośliną, kupiłem ją w tym roku na allegro, i pewnie trzeba trochę poczekać aż urośnie i zakwitnie. Pozdrawiam.Tadeusz.
W jakich odstępach sadzić kielichowce?
Właśnie zostałam szczęśliwą posiadaczką 2 sadzonek kielichowca wonnego czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w jakich odstępach je posadzić?
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Mój kielichowiec w tej chwili jest wysokości 2 m ,a rozłożony jest na szerokości 3 metrów, ma 5 lat i myślę że na wysokość będzie jeszcze rósł natomiast co do szerokości to już nie, ewentualnie , zawsze po kwitnieniu można przyciąć gałązki. U mnie kielichowiec rośnie jeden ,wśród innych krzewów i iglaków.Pozdrawiam.Tadeusz.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Mam kielichowca od półtora roku, wygląda bardzo zdrowo, ma mnóstwo liści , ok. 80 cm wysokości ale nie kwitnie. Napiszcie proszę w jakim wieku kielichowce zaczęły u Was kwitnąć bo zaczynam się martwić. Na Allegro widziałan sadzonkę z raptem dwoma pędami obsypaną kwieciem a u mnie tylko zielono. Może ja coś źle robię???
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )
Mam pytanie : po odkryciu kielichowca okazało się że ma dwie gałązki odłamane,pewnie pod ciężarem śniegu, czy można je teraz posadzić i czy coś z tego wyrośnie.Czytałam tu na forum że ktoś zadzonkował kielichowca w grudniu więc nie wiem czy marzec to odpowiednia pora.