Syrop wyszedł wyjątkowy Goryczka gdzieś zginęła w tłumie. Śliwkówka już wymieszana, zobaczymy za jakiś czas po przefiltrowaniu, ale zapowiada się naprawdę dobrze.kaLo pisze:Tylko nie przesadź,żeby kropka nad "i" nie zdominowała reszty litery
Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 946
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Wczoraj odwiedziłem takie dzikie ekologiczne tereny, zauważyłem, że jest jeszcze
dużo głogu jedno szyjkowego , czyli z jedną pestką .
Nigdy, nie robiłem wina, ani nalewki. Przejrzałem pierwszą i drugą część, ale za wiele tam nie pisze.
Popróbowałbym trochę sam coś uważyć, tylko dręczy mnie pytanie zasadnicze:co z pestkami
czy muszą być jakoś wydrylowane, czy można zalać spirytusem owoce z pestkami?
A może ktoś robi nalewkę na bazie głogu?
Pozdrawiam. Darek.
dużo głogu jedno szyjkowego , czyli z jedną pestką .
Nigdy, nie robiłem wina, ani nalewki. Przejrzałem pierwszą i drugą część, ale za wiele tam nie pisze.
Popróbowałbym trochę sam coś uważyć, tylko dręczy mnie pytanie zasadnicze:co z pestkami
czy muszą być jakoś wydrylowane, czy można zalać spirytusem owoce z pestkami?
A może ktoś robi nalewkę na bazie głogu?
Pozdrawiam. Darek.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Pestki głogu to lekarstwo, jasne że całe owoce zalewaj, chociaż moim zdaniem z samego głogu może być mdła. Nie wiem, nie robiłem.
Za to pyszna mi wyszła z róży rugosy bez nasion + aronii + trochę opadłej ałyczy bez pestek, i do tego szkarłatny kolorek
Za to pyszna mi wyszła z róży rugosy bez nasion + aronii + trochę opadłej ałyczy bez pestek, i do tego szkarłatny kolorek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 946
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Pelikano 11, piszesz, że może być mdła z samego głogu.
Tak prawdę powiedziawszy, to nie mam czego dołożyć, bo nic suszonego nie mam.
Np. aronii czy czeremchy. A może jakieś jabłko lub gruszka by się znalazła
Wiesz, to ma tak być ku zdrowotności, więc smak nie koniecznie musi być cudny.
Na przyszły rok, będę bardziej kombinował.
Pozdrawiam. Darek.
Tak prawdę powiedziawszy, to nie mam czego dołożyć, bo nic suszonego nie mam.
Np. aronii czy czeremchy. A może jakieś jabłko lub gruszka by się znalazła
Wiesz, to ma tak być ku zdrowotności, więc smak nie koniecznie musi być cudny.
Na przyszły rok, będę bardziej kombinował.
Pozdrawiam. Darek.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Nalewki są wyłącznie dla zdrowotności, ale smak i zapach musi być Trochę owoców, które by się nadały do głogu jeszcze wisi na krzakach- dzika róża, berberys, tarnina, resztki rokitnika..może masz dostęp do pigwy czy pigwowca, żurawiny.. Nie dawałem nigdy jabłek to nie wiem, a z gruszek na pewno General Leclerc byłby dobry, jeszcze go można dostać.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Pelikano 11, nie siej defetyzmu, nalewka na samym głogu jest wyborna w smaku, a nie mdła. Warunek:przemarznięty owoc, smaczny destylat i prawdziwy miód.
A mieszanie owoców jest dobre w Sangrii, a nie klasycznej nalewce.
A mieszanie owoców jest dobre w Sangrii, a nie klasycznej nalewce.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Jak ktoś ma nadmiar pigwy to polecam wódeczkę z pigwy - sok, spirytus, miód i opcjonalnie dodatek jakiejś zaprawki.
Z 1,3 kg pigwy netto (oczyszczona z gniazd itp) wychodzi ok. 0,9 l soku. Pigwa najpierw została poszatkowana z wykorzystaniem przystawki do maszynki do mięsa, a potem z tej drobnicy został wyciśnięty sok przez przystawkę do tej maszynki do wyciskania soku. Wyciska się bez problemów, polecam
Z 1,3 kg pigwy netto (oczyszczona z gniazd itp) wychodzi ok. 0,9 l soku. Pigwa najpierw została poszatkowana z wykorzystaniem przystawki do maszynki do mięsa, a potem z tej drobnicy został wyciśnięty sok przez przystawkę do tej maszynki do wyciskania soku. Wyciska się bez problemów, polecam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Myślisz pigwa i piszesz pigwa,czy piszesz pigwa a myślisz pigwowiec ? Dopytuję bo są tacy ,co im się to miesza,tak jak Austria z Australią. Do pigwowca dodaj trochę skórki pomarańczowej i korzenia arcydzięgla.Jak dotąd te właśnie dodatki to dla mnie absolutne numero uno.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Po użyciu pektynazy (dostępna jako pektonzym, pektopol itp)pelikano11 pisze:Z 1,3 kg pigwy netto (oczyszczona z gniazd itp) wychodzi ok. 0,9 l soku. Pigwa najpierw została poszatkowana z wykorzystaniem przystawki do maszynki do mięsa, a potem z tej drobnicy został wyciśnięty sok przez przystawkę do tej maszynki do wyciskania soku. Wyciska się bez problemów, polecam
uzysk soku będzie znacznie większy. Polecam.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2648
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Udało mi się uratować nalewkę jeżynową z ubiegłego roku, którą zepsułam zbyt dużą ilością wanilii.
Zmieszałam ją z nalewką malinowo wiśniową nastawioną w celach ratunkowych. Pycha już, a jak postoi.
Zmieszałam ją z nalewką malinowo wiśniową nastawioną w celach ratunkowych. Pycha już, a jak postoi.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
kaLo pigwa, skórkę pomarańczową i arcydzięgiel mam, dodać?
Artur1968 nie wiem czy przy takiej ilości ma to sens? Może do litra bym dojechał, maszyna wyciska praktycznie do suchego jak 2-3x wióry przepuścisz
Artur1968 nie wiem czy przy takiej ilości ma to sens? Może do litra bym dojechał, maszyna wyciska praktycznie do suchego jak 2-3x wióry przepuścisz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Skórkę i arcydzięgiel dodawałem do pigwowcówki.Możesz spróbować na niewielkiej ilości.Nie przerób na pomarańczową dzięgielówkę.