Moi domownicy
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Był u mnie Mikołaj i przyniósł mi piękną różyczkę, niestety nie wiem, jak się nią opiekować.
Kupiłam Ficus pumila, żeby posadzić go w donicy z daktylowcem, bo donica jest dosyć duża i denerwuje mnie w niej goła ziemia.
Bardzo się cieszę Begonii, która zaczęła wypuszczać nowe pąki kwiatowe /po zakupie zrzuciła wszystkie kwiaty i miałam ją wyrzucić/.
Nadal rośnie i kwitnie Rhodochiton przyniesiony z balkonu. Myślałam, że to roślina jednoroczna, ale oczywiście niezawodni forumowicze poradzili, żeby spróbować go przezimować, jak się uda będziemy robić sadzonki
I niestety żeby nie było mi za wesoło szara pleśń zaatakowała moje gerbery . Znajoma poradziła, żeby opryskać wyciągiem z czosnku. 3 ząbki czosnku zalać wrzątkiem i macerować przez co najmniej 6 godzin. Chyba spróbuję, a może ktoś zna lepszy sposób
Pozdrawiam Dorota
Kupiłam Ficus pumila, żeby posadzić go w donicy z daktylowcem, bo donica jest dosyć duża i denerwuje mnie w niej goła ziemia.
Bardzo się cieszę Begonii, która zaczęła wypuszczać nowe pąki kwiatowe /po zakupie zrzuciła wszystkie kwiaty i miałam ją wyrzucić/.
Nadal rośnie i kwitnie Rhodochiton przyniesiony z balkonu. Myślałam, że to roślina jednoroczna, ale oczywiście niezawodni forumowicze poradzili, żeby spróbować go przezimować, jak się uda będziemy robić sadzonki
I niestety żeby nie było mi za wesoło szara pleśń zaatakowała moje gerbery . Znajoma poradziła, żeby opryskać wyciągiem z czosnku. 3 ząbki czosnku zalać wrzątkiem i macerować przez co najmniej 6 godzin. Chyba spróbuję, a może ktoś zna lepszy sposób
Pozdrawiam Dorota
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danio, "zapsikasz" się na śmierć Mam nadzieję, że ten sposób pomoże Twoim gerberkom, ja niestety przekonałam się, że u mnie tylko chemia działa, ale i to nie zawsze.Danio pisze:... i macerować przez co najmniej 6 godzin.
O pielęgnacji miniaturowej różyczki pisano już na forum, poklikaj trochę, na pewno coś znajdziesz. Ja się nie wypowiadam, bo swoją uśmierciłam
śliczna jest ta pumilka
- Danio
Basiu, donica stoi w nieużywanych drzwiach balkonowych, które są całe przeszklone, więc może fikusikowi będzie dobrze?
Kari, co grzybobójczego stosujesz w domu? Ja przyznam się, że kiedyś zatrułam się Pirymorem i teraz bardzo niechętnie używam środków chemicznych w domu, ale z drugiej strony gerberki mają po kilka pąków i trochę mi ich szkoda.
Mogę ewentualnie wykonać oprysk na klatce schodowej i przetrzymać tam 1 lub 2 dni
Kari, co grzybobójczego stosujesz w domu? Ja przyznam się, że kiedyś zatrułam się Pirymorem i teraz bardzo niechętnie używam środków chemicznych w domu, ale z drugiej strony gerberki mają po kilka pąków i trochę mi ich szkoda.
Mogę ewentualnie wykonać oprysk na klatce schodowej i przetrzymać tam 1 lub 2 dni
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Danio
Długo nie pisałam, bo nic ciekawego się nie działo. Włóczyłam się po forum , zaglądałam wam do ogrodów i na parapety.
Teraz jednak powoli roślinki zaczynają budzić się do życia / również te w kwiaciarniach/.
Chcę wam przedstawić moje nowe nabytki
A tak zakwita ponownie Falek, który dostałam na Dzień Matki
I jeszcze druga odsłona begonii zimowej / czy ktoś próbował robić z niej sadzonki? mam zamiar to zrobić, ale nie wiem, czy w wodzie, czy w ziemi? /
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - Dorota
Teraz jednak powoli roślinki zaczynają budzić się do życia / również te w kwiaciarniach/.
Chcę wam przedstawić moje nowe nabytki
A tak zakwita ponownie Falek, który dostałam na Dzień Matki
I jeszcze druga odsłona begonii zimowej / czy ktoś próbował robić z niej sadzonki? mam zamiar to zrobić, ale nie wiem, czy w wodzie, czy w ziemi? /
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - Dorota