Ogrodzenie solidne,trwale
Re: Dobre ogrodzenie -jakie?
dziękuje za pomoc.Na pewno mama rozważy tą propozycję.Pozdrawiam
- marko7
- 50p
- Od: 1 mar 2010, o 23:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich na forum,..... dzisiaj jestem tu pierwszy raz,.. ale moją działkę rozwijam już od ...może 15 lat,... i :
OGRODZIŁEM JĄ ,... płotem betonowym, ażurowym,, jest trwały i dobrze wykonany. Działka jest w miarę duża a więc wiedziałem, że nasadzę iglaki i różne rośliny wzdłuż płotu aby przysłonić beton, chociaż i tak design nie jest brzydki.
Mam do Was pytanie:
Pewnie wszyscy chcemy czuć się w naszych ogrodach swobodnie i na luzie ?? , aby nam nikt z drogi nie zaglądał przez otwory ogrodzenia. Planuję posadzić żywopłot wzdłuż ogrodzenia ponieważ sosenki i brzózki nie spełniają swojego zadania ,.. chociaż sa piękne.
JAKI ŻYWOPŁOT ?? : czy tylko iglaki spełniają dobrze tą funkcję ?,... a chciałbym coś właśnie co nie wymaga przycinania,. i w ogóle ciągłych zabiegów,.. ,.. bywam czasem kilka miesięcy za granicą,.. .
Oczywiście nie chcę aby był wysoki,.. myślę , że max 2 - 2,5 m.
,.. czy to będzie cos szczelnie zasłaniającego ,.. czy ma zrzucać liście na zimę,... ( może wiec jednak iglaki? ),.... czy grab ,.. czy leszczyna.. ?,..
Pozdrowienia spod Częstochowy,
Marek
OGRODZIŁEM JĄ ,... płotem betonowym, ażurowym,, jest trwały i dobrze wykonany. Działka jest w miarę duża a więc wiedziałem, że nasadzę iglaki i różne rośliny wzdłuż płotu aby przysłonić beton, chociaż i tak design nie jest brzydki.
Mam do Was pytanie:
Pewnie wszyscy chcemy czuć się w naszych ogrodach swobodnie i na luzie ?? , aby nam nikt z drogi nie zaglądał przez otwory ogrodzenia. Planuję posadzić żywopłot wzdłuż ogrodzenia ponieważ sosenki i brzózki nie spełniają swojego zadania ,.. chociaż sa piękne.
JAKI ŻYWOPŁOT ?? : czy tylko iglaki spełniają dobrze tą funkcję ?,... a chciałbym coś właśnie co nie wymaga przycinania,. i w ogóle ciągłych zabiegów,.. ,.. bywam czasem kilka miesięcy za granicą,.. .
Oczywiście nie chcę aby był wysoki,.. myślę , że max 2 - 2,5 m.
,.. czy to będzie cos szczelnie zasłaniającego ,.. czy ma zrzucać liście na zimę,... ( może wiec jednak iglaki? ),.... czy grab ,.. czy leszczyna.. ?,..
Pozdrowienia spod Częstochowy,
Marek
Pozdrawiam, Marek
Moja działka za miastem - marzenia i fantazje
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Marku Mam nadzieję, że znajdziesz na Forum wiele odpowiedzi na swoje pytania
Ponieważ w tym wątku rozmawiamy na temat ogrodzeń a zadałeś pytanie dot. żywopłotu, może warto skorzystać z naszej wyszukiwarki - to naprawdę przydatne urządzenie - wpisz w wyszukiwarkę "żywopłot" i znajdziesz mnóstwo wątków i postów dot. tego tematu.
a tak na szybko znalazłam taki wątek - żywopłot z czego...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Ap%B3ot%2A
i taki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ot#p336947
Ponieważ w tym wątku rozmawiamy na temat ogrodzeń a zadałeś pytanie dot. żywopłotu, może warto skorzystać z naszej wyszukiwarki - to naprawdę przydatne urządzenie - wpisz w wyszukiwarkę "żywopłot" i znajdziesz mnóstwo wątków i postów dot. tego tematu.
a tak na szybko znalazłam taki wątek - żywopłot z czego...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Ap%B3ot%2A
i taki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ot#p336947
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Marku
proponuje pnącze np.winobluszcz ,zasłoni beton z dwóch stron.
Na tle płotu możesz wsadzić różne drzewa i krzewy ,one zapewnią dodatkową intymność
pozdrawiam Elżbieta
proponuje pnącze np.winobluszcz ,zasłoni beton z dwóch stron.
Na tle płotu możesz wsadzić różne drzewa i krzewy ,one zapewnią dodatkową intymność
pozdrawiam Elżbieta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja postawiłem u siebie płot lamelowy i jestem z niego zadowolony Koszty nie wyszły takie duże ze względu że te płoty nie są aż takie drogie w porównaniu z płotami boazeryjnymi lub lamelowymi. Cenie sobie intymność a taki płot w zupełności zasłania mnie przed ciekawskimi.Jeśli chodzi o koszty i całą resztę bardzo łatwo sobie to wyliczyć na stronie Andrewex z której przynajmniej ja korzystałem. Pozdrawiam
- marko7
- 50p
- Od: 1 mar 2010, o 23:14
Witam Was,.. a więc :
- winobluszcz na płot betonowy: - tak
Tylko pojawia się pytanie:
1 Jaki? ( żeby nie miał tej wady rozłażenia się po działce, bo kiedyś taki posadziłem na próbę i rzeczywiście puszczał baty po całej działce ) ,.. a więc ma rosnąć tylko na płocie i nie wymagać za wiele .
2. jak już będę wiedział jaki, może ktoś doradzi?, to gdzie go najlepiej kupić? ,, ( w Częstochowie lub okolicy)
Decyduję się też na żywopłot z tui lub cyprysików rosnących na wysokość do 2m ( 2,5) i nie wymagających przycinania, taki dla leniwców ;-)
I pytanie techniczne: - Jaką zachować odległość żywopłotu od płotu betonowego żeby po paru latach móc przejść pomiędzy nimi bez problemu i poprawić winobluszcz?
Jeśli chodzi o dystans między cyprysami w żywopłocie to wiem, że to jest 70cm najlepiej ,.. a może inaczej?
Zaczynam działać po 7-ym kwietnia ,.. pozdrawiam forumowiczów., M.
- winobluszcz na płot betonowy: - tak
Tylko pojawia się pytanie:
1 Jaki? ( żeby nie miał tej wady rozłażenia się po działce, bo kiedyś taki posadziłem na próbę i rzeczywiście puszczał baty po całej działce ) ,.. a więc ma rosnąć tylko na płocie i nie wymagać za wiele .
2. jak już będę wiedział jaki, może ktoś doradzi?, to gdzie go najlepiej kupić? ,, ( w Częstochowie lub okolicy)
Decyduję się też na żywopłot z tui lub cyprysików rosnących na wysokość do 2m ( 2,5) i nie wymagających przycinania, taki dla leniwców ;-)
I pytanie techniczne: - Jaką zachować odległość żywopłotu od płotu betonowego żeby po paru latach móc przejść pomiędzy nimi bez problemu i poprawić winobluszcz?
Jeśli chodzi o dystans między cyprysami w żywopłocie to wiem, że to jest 70cm najlepiej ,.. a może inaczej?
Zaczynam działać po 7-ym kwietnia ,.. pozdrawiam forumowiczów., M.
Pozdrawiam, Marek
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witajcie!
Chciałabym również zasięgnąć Waszej opinii w kwestii szczelnego odgrodzenia się od sąsiada na długości ok. 20 m (dalej rośnie żywopłot z tui).
W tej chwili za metalowym ogrodzeniem mam widok na potworny bałagan, rozlewające się szambo + życie "towarzyskie" w najgorszym wydaniu
To prawie końcowa część mojej działki stanowiąca pas gruntu pomiędzy podjazdem a ogrodzeniem. Rosną tam dwie wiekowe leszczyny, które jako tako zasłaniają latem, ale już inne pory roku - koszmar.
Myślę o kilku przęsłach lamelowych :x
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
"lamelki" w sumie to najtańsze i najefektowniejsze płoty
ładnie pobejcowane i obsadzone fajnymi roślinkami i będzie cacy
alternatywą byłyby deski, ale to i roboty więcej a i efekt wizualny nie ten sam, witki wierzbowe czy jakaś inna wiklina też tańsza nie jest a i z trwałością u niej kiepsko
lamelki pobejcuj dwa razy i wio z nimi na sąsiada
ładnie pobejcowane i obsadzone fajnymi roślinkami i będzie cacy
alternatywą byłyby deski, ale to i roboty więcej a i efekt wizualny nie ten sam, witki wierzbowe czy jakaś inna wiklina też tańsza nie jest a i z trwałością u niej kiepsko
lamelki pobejcuj dwa razy i wio z nimi na sąsiada
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Dzięki Keny. Mam nadzieję, że się nie obrażą, bo to mogłoby mieć nieciekawe skutki
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
wykombinuj pretekst dla którego "MUSISZ" postawić lamelki
ze względu na wiatry, rosliny które nalezy osłonić itd
a sąsiedzi na początku swoje pomyślą a potem się przyzwyczają i będzie git
ze względu na wiatry, rosliny które nalezy osłonić itd
a sąsiedzi na początku swoje pomyślą a potem się przyzwyczają i będzie git
- kasia28x
- 100p
- Od: 26 sty 2013, o 09:28
Odkopuję wątek, ponieważ planuję budowę ogrodzenia wiosną. Płot właściwie wiem jaki chcę.
Moje pytanie brzmi raczej: jak
Chciałabym takie ogrodzenie z szerokich poprzecznych desek (gdzieś wyczytałam, że nazywa się to ogrodzenie typu ranczo)
Czy moglibyście podzielić się opiniami i wskazówkami w kwestii budowy takiego ogrodzenia?
Planujemy zrobić to we własnym zakresie, bez pomocy firmy, więc wszelkie rady mile widziane.
Moje pytanie brzmi raczej: jak
Chciałabym takie ogrodzenie z szerokich poprzecznych desek (gdzieś wyczytałam, że nazywa się to ogrodzenie typu ranczo)
Czy moglibyście podzielić się opiniami i wskazówkami w kwestii budowy takiego ogrodzenia?
Planujemy zrobić to we własnym zakresie, bez pomocy firmy, więc wszelkie rady mile widziane.
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
Wiktorex ogrodzenie dokładnie takie mi się marzy w otoczeniu wiejskim czy leśnym wygląda rewelacyjnie , czy się kiedyś doczekam ? no mam nadzieję , że tak póki co zmagam się z innym problemem i bardzo Was proszę o pomoc
Kilka lat temu z powodu dzikiej zwierzyny zmuszeni zostaliśmy w tempie ekspresowym zrobić ogrodzenie , zabezpieczaliśmy się przed dzikami i sarnami ,zająca od paru lat na oczy nie widziałam dlatego kupiliśmy siatkę leśną z dużymi dziurami . Do niedawna wszystko było ok , teraz mam najazd szaraków , a co mówić zimą
Jako że czas remontów i każdy grosz na wagę złota dlatego szukam jak najtańszej siatki takiej do metra wysokości i niekoniecznie z długim żywotem bo za jakiś czas zmienimy ogrodzenie .
Może ktoś podpowie gdzie takowej szukać ? Mam do ogrodzenia 1 ha ,to co znalazłam w necie mnie nie cieszy
Kilka lat temu z powodu dzikiej zwierzyny zmuszeni zostaliśmy w tempie ekspresowym zrobić ogrodzenie , zabezpieczaliśmy się przed dzikami i sarnami ,zająca od paru lat na oczy nie widziałam dlatego kupiliśmy siatkę leśną z dużymi dziurami . Do niedawna wszystko było ok , teraz mam najazd szaraków , a co mówić zimą
Jako że czas remontów i każdy grosz na wagę złota dlatego szukam jak najtańszej siatki takiej do metra wysokości i niekoniecznie z długim żywotem bo za jakiś czas zmienimy ogrodzenie .
Może ktoś podpowie gdzie takowej szukać ? Mam do ogrodzenia 1 ha ,to co znalazłam w necie mnie nie cieszy