malowanalala pisze:Nie muszę liczyć bo policzyłam już kilka lat wstecz - 150 zł.
Fotowoltaika + kabel grzewczy + wylewka z izolacją za 150 pln (inaczej nie ma sensu). Dawaj adres, biorę od ręki.
Przy takiej cenie opłaca mi się zainwestować, żeby ogrzać szklarnię czy tunel.
malowanalala pisze:Fotowoltaika + kabel grzewczy do podłogówki. Tańsze w eksploatacji niż temowentylator bo nie ogrzewa się całej szklarni po sam sufit, a jedynie warstwę przy samym podłożu. Bo rośliny teraz są jeszcze małe.
Witam tyle, że ja mam sadzonki, jak i rośliny na półkach i nie sadzę w ziemi tylko w doniczkach i rozumiem, że do tego ten termowentylator był by najlepszy jak wywnioskowałem z rozmowy. Jeśli wliczać by taką możliwość, to jaki byłby najlepszy i możliwie najtańszy do takiej małej szklarenki jak moja na ogrzewanie w nocy?
Co myślicie o takim ogrzewaniu szklarni z poliwęglanu wymiary szklarni to długość 4m szerokość 2 m i wysokość 190 szklarnia jest z poliwęglanu 4 mm jak by to kupić i do tego akumulatora podłączyć taki telmowentylator czy wystarczyło by prądu w akumulatorze naładowanym przez ten panel żeby ten telmowentylator mógł chodzić całą dobę ustawiony na 20 stopni
Adrian, tej mocy 20 Wp moduł, może posłużyć jedynie do podświetlenia numeru posesji, za mała moc. Lepiej podgrzewać energią słoneczną wodę w jakimś zbiorniku w szklarni, w nocy będzie oddawała ciepło. Można także zainwestować w kurtyny termoizolacyjne, zaoszczędzimy następne kilkadziesiąt procent na stracie ciepła ze szklarni.
To jest jeszcze słabsze niż słabe panel 20Wp nie nadaje się praktycznie do niczego. Ogrzewacz wtykany w gniazdko pobiera około 400W a chcesz go zasilić panelem o mocy 20W i napięciu 12V?
Mam 7,5kW w panelach fotowoltaicznych grzałem w ubiegłym roku tunel foliowy grzejnikiem elektrycznym bez termostatu na wiosnę, w październiku zaskoczył mnie mróz jednej nocy i wszystko zmarzło.
Poza tym wszystkim, nie wiem co za moda aby proponować ogrzewanie panelami fotowoltaicznymi wraz z grzejnikiem?
Jak chcecie ogrzewać tunel nocą jak nie ma słońca? Aha Akumulator samochodowy... A czym zrobicie 230V? Aha przetwornicą, a ile to kosztuje?
1) 1 panel fotowoltaiczny 300W około 500 PLN
2)akumulator samochodowy ze szrotu 50 PLN
3) Kontroler ładowania 50 PLN
5) przetwornica 12 ->230V 2kW około 300 PLN
w sumie 900 PLN ile prądu za to kupię?
900 / 0.6PLN/kWp (tylko droga taryfa G11) = 1500kWh / grzejnik bez termostatu 2kW = 750 GODZIN ogrzewania non stop.
A ile pogrzeje tym akumulatorem z panleami? W akumulator samochodowy 100Ah 12V upchniemy 1,2kWh energii elektrycznej pomijam wszystkie straty na przetwornicach 1,2kWh starczy na ogrzewanie tym samym grzejnikiem elektrycznym o mocy 2kW przez niespełna 40 MINUT!!!
Mam nadzieje że tym akcentem skończycie proponować panele fotowoltaiczne do ogrzewania tunelu.
Jeśli ktoś ma do wydania 30000 PLN na instalację on grid o mocy 7kW bez problemu dzień i noc będzie grzał swoim prądem tunel/szklarnie czy co tam chcecie a rachunek za prąd nie przekroczy 11 PLN/2m-ce.
Przecież Marcin już to wyliczył biorąc do obliczeń dokładnie taki sam akumulator, choć mocniejszy grzejnik. Moc 1,2 KWh z w pełni naładowanego akumulatora zużyjesz w niecałe 2 godziny. Akumulator w opisanym wyżej komplecie zostanie naładowany dopiero po 16 godzinach pracy zestawu z panelem w pełnym słońcu. Masz takie warunki? Nawet jeżeli zainstalujesz panel na konstrukcji, która automatycznie będzie podążać za słońcem i ustawiać panel zawsze w stronę słońca nie zdołasz z uzyskać takiej mocy, by w pełni doładować akumulator w ciągu dnia.