Moje okna... - Ziel-ona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne roślinki. Wspaniała różnorodność sukulentów. Dzięki forum zaczynam się do nich przekonywać. Te dziwne fikusy to fikus retusa (nazywany też microcarpa). Co do tych paluszków, których nazwy nie znał Tengel - dam odpowiedź wieczorem jak wrócę do domu (chyba, że mnie ktoś uprzedzi). Nazwy nie da się zapamiętać
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
- Ziel-ona
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
Mirabilis z niecierpliwością czekam na nazwę "paluszków". Jeśli chodzi o doniczki to też bardzo podobają mi się ceramiczne, ale mój wybór "plastików" ma swój cel - często przesadzam moje roślinki do nowych doniczek, a przy ceramicznych było by to trochę utrudnione. Na rośliny w większych doniczkach mam osłonki wiklinowe, ale teraz są zapakowane ze względu na remont i kurz wszechobecny
Prześliczny Starzec - Senecio stapeliiformis ,Ziel-ona pisze:Słyszałam, że kwiatów nie wolno chwalić, ale i tak pięknie dziękuję. Teraz pokaże kilka kwiatków, których nazw nie znam. Mam sporo książek o kwiatach doniczkowych, szukałam też informacji w internecie, ale nic nie znalazłam. Może ktoś z Was ma w swojej kolekcji takie kwiaty i zna ich nazwy oraz sposoby pielęgnacji...
gdybyś kiedyś miała ochotę go podzielić to posyłam szeroki uśmiech ;:91 po malutką sadzoneczkę
- Ziel-ona
Miałam kiedyś fikusa lirolistego (wyhodowany był z kradzionej szczepki), ale nie czuł się u mnie najlepiej. Podsychały mu końcówki liści, gęsto i często odpadały mu liście, aż w końcu padł Ja "choruje' na beniaminka z biało-zielonymi listkami. Miałam kiedyś szczepkę, ale nie przyjęła się. Może na wiosnę zrobię sobie prezent
Moje fikusy podlewam jak im ziemia w doniczce trochę przeschnie, nie spryskuje (bo mnie wkurzają plamy na liściach), nie nabłyszczam liści, przecieram im tylko raz w tygodniu listki wilgotną ściereczką i rosną
Moje fikusy podlewam jak im ziemia w doniczce trochę przeschnie, nie spryskuje (bo mnie wkurzają plamy na liściach), nie nabłyszczam liści, przecieram im tylko raz w tygodniu listki wilgotną ściereczką i rosną
- Ziel-ona
Powiadasz Aneto, że to Starzec...Dziękuje, a na szczepki trzeba poczekać do wiosny, ale uśmiechać się możesz już teraz W sumie nie wiem jak pielęgnować te "paluszki. Robie to trochę na wyczucie - traktuje go jak sukulenta i już. On był trochę ładniejszy, ale mam w domu nowy nabytek - kotka, i bardzo mu posmakowała ta roślinka. Na zdjęciu można zauważyć, że ma poobgryzane czubki Myślałam, że uduszę tego małego szkodnika!!Mam tylko nadzieje, że z tych obgryzionych miejsc wypuści nowe "paluszki". Teraz uciekam naładować baterie do aparatu:-) Pozdrawiam!