Moje okna... - Ziel-ona

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja tez lubię sukulenty... zaczynam powolutku je zbierać :wink:
A Twoje są naprawdę śliczne, a tego Twojego nowego fikusa oglądałam ostatnio i tez mnie kusił żebym go kupiła... :wink:
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Co mi nie pasuje w Róży pustyni? A sama już nie wiem, może faktycznie masz rację - podobna jest :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje "dziwne" fikusy :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Bardzo ładne te ''dziwne fikusy''. Zauważyłam, że wszystkie swoje kwiatki sadzisz do białych doniczek. Też kiedyś tak miałam. Potem przerzuciłam się na kolorowe. Teraz znowu naoglądałam się na forum różnych pięknych osłonek np. u Eweliny, Anety, Guci i pomału zaczynam wymieniać.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Piękne roślinki. Wspaniała różnorodność sukulentów. Dzięki forum zaczynam się do nich przekonywać. Te dziwne fikusy to fikus retusa (nazywany też microcarpa). Co do tych paluszków, których nazwy nie znał Tengel - dam odpowiedź wieczorem jak wrócę do domu (chyba, że mnie ktoś uprzedzi). Nazwy nie da się zapamiętać :lol:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirabilis z niecierpliwością czekam na nazwę "paluszków". Jeśli chodzi o doniczki to też bardzo podobają mi się ceramiczne, ale mój wybór "plastików" ma swój cel - często przesadzam moje roślinki do nowych doniczek, a przy ceramicznych było by to trochę utrudnione. Na rośliny w większych doniczkach mam osłonki wiklinowe, ale teraz są zapakowane ze względu na remont i kurz wszechobecny :(
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Piękne te fikusy:) To ulubione rośliny mojego M. Na wiosne rozpoczyna poszukiwania fikusa lirolistnego :wink:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18

Post »

Witaj
Bardzo podobają mi się te fikusy, widziałam dziś takiego w kwiaciarni i mam ochotę go kupić.
Powiedz mi jak go pielęgnujesz

;:80
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ziel-ona pisze:Słyszałam, że kwiatów nie wolno chwalić, ale i tak pięknie dziękuję. Teraz pokaże kilka kwiatków, których nazw nie znam. Mam sporo książek o kwiatach doniczkowych, szukałam też informacji w internecie, ale nic nie znalazłam. Może ktoś z Was ma w swojej kolekcji takie kwiaty i zna ich nazwy oraz sposoby pielęgnacji...
Obrazek
Prześliczny Starzec - Senecio stapeliiformis ,
gdybyś kiedyś miała ochotę go podzielić to posyłam szeroki uśmiech ;:91 po malutką sadzoneczkę ;:171
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam kiedyś fikusa lirolistego (wyhodowany był z kradzionej szczepki), ale nie czuł się u mnie najlepiej. Podsychały mu końcówki liści, gęsto i często odpadały mu liście, aż w końcu padł :( Ja "choruje' na beniaminka z biało-zielonymi listkami. Miałam kiedyś szczepkę, ale nie przyjęła się. Może na wiosnę zrobię sobie prezent :D
Moje fikusy podlewam jak im ziemia w doniczce trochę przeschnie, nie spryskuje (bo mnie wkurzają plamy na liściach), nie nabłyszczam liści, przecieram im tylko raz w tygodniu listki wilgotną ściereczką i rosną :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiadasz Aneto, że to Starzec...Dziękuje, a na szczepki trzeba poczekać do wiosny, ale uśmiechać się możesz już teraz :D W sumie nie wiem jak pielęgnować te "paluszki. Robie to trochę na wyczucie - traktuje go jak sukulenta i już. On był trochę ładniejszy, ale mam w domu nowy nabytek - kotka, i bardzo mu posmakowała ta roślinka. Na zdjęciu można zauważyć, że ma poobgryzane czubki :( Myślałam, że uduszę tego małego szkodnika!!Mam tylko nadzieje, że z tych obgryzionych miejsc wypuści nowe "paluszki". Teraz uciekam naładować baterie do aparatu:-) Pozdrawiam!
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brawo Aneto, a ja przetrząsałem galerie różnych stapelii, orbei, hernii i inyych. W życiu bym nie myślał, że to starzec :oops:

Myślę, że teraz zostaje nam już tylko czekać do wiosny i uśmiechać się szeroko ;)

PS. Ziel-ona jeśli wpadnie ci w oko coś w moim wątku to pisz śmiało :D
Dawid
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Z doświadczenia wiem, że paluszki rosną same (u mnie razem w doniczce z kaktusami). Muszą mieć tylko dużo słońca, bo się wyciągają. Pocięte, łatwo się ukorzeniają.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”