Rośliny na zacienione miejsce,płytko korzeniące się
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niewymagające rośliny do półcienia - mini-rabata przed blok
Żurawki i hosty są bardzo ładne , bez problemu będą rosły ale potrzebują troszkę cienia , odmian jest tyle że na pewno decyzja o ich wyborze będzie trudna , bo każda jest piękna .
Bożena
Żurawki, i funkie choć piękne latem, to moim zdaniem wadą żurawek jest paskudny wygląd po zimie.Funkie późno zaczynają wegetację, a niektóre odmiany gdy padną łupem ślimaków latem nie są już zbyt ozdobne, a liście tracą już wczesną jesienią.Nie zaszkodzi jednak jakąś z tych roślin wkomponować, ale nie jako główne nasadzenie.
Jak chcesz ozdobne cały rok, to stawiałabym raczej na niskie i popularne odmiany iglaków i krzewów liściastych, może jakieś szczepione jak masz niewiele miejsca.Zajrzyj do szkółki, doradzą na miejscu.
Jak chcesz ozdobne cały rok, to stawiałabym raczej na niskie i popularne odmiany iglaków i krzewów liściastych, może jakieś szczepione jak masz niewiele miejsca.Zajrzyj do szkółki, doradzą na miejscu.
Kwiat krzaczek do donicy?
Witam was. Mam pytanie odnosnie niewielkiej donicy betonowej. Mąż mi teraz taką zakupił na działke ogrodową czyli taką sezonową i mam pytanie co mogłabym w takiej donicy zasadzić by było wieloletnie i radziło sobie zimą i w czasach bez jeżdżenia na działke. Planowałam wsadzić tam tuje którą kupilam i formować sobie ją ale nie wiem czy w donicy bez podlewania ona da rade? Co proponujecie wsadzić nie wymagającego by rosło? Może coś na pniu,krzaczek,kwiatek ?
selli7 Już nie chcę obsadza trawnika żurawkami Dzięki za wybicie tego pomysłu z głowy. Teraz wybieram wśród zimozielonych płożących i kompaktowych krzewach, krzewinkach, a żurawki jako dodatek. Zimozielone: Irga pozioma- niewymagająca, na każdą glebę, atrakcyjna cały rok, podobnie Skimmia japonica- tylko lubi cień i wilgoć. Kiścień wawrzynowy- kolorowy cały rok, na gleby kwaśne, bukszpan- bezkonkurencyjny, tylko trochę banalny, Berberys Thunberga.
"By rozum był przy młodości, nigdy takiej obfitości"
Rośliny do cienia
Witam wszystkich i prosze o pomoc w wyborze roślin. Kupiłam na działke trzy donice kamienne które planuje postawić przy domku. Problemem jest ,że jest to strona północna i mamy tam wieczny cień. Bardzo prosze o wskazowki co moglabym tam wsadzić i chciałabym rośliny wieloletnie ,ktore by wytrzymały. Wątpie by jakieś kwiaty się znalazły ale na przyklad jakieś krzaczki do formowania by nie wchodziło na elewacje ? Po prostu potrzebuje coś zielonego przy domku co będzie w cieniu.
Wkleilam zdjęcie z miejscem gdzie będą donice i już widać jakie tam zacienienie.
Wkleilam zdjęcie z miejscem gdzie będą donice i już widać jakie tam zacienienie.
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny na zacienione miejsce,płytko korzeniące się
Z roślinami wieloletnimi sadzonymi w donicach zawsze jest kłopot, gdyż zimą mogą im przemarznąć korzenie. To jest dokładnie to samo, co z donicami zostawionymi na zimę na balkonie: trzeba je czymś zabezpieczać, opatulać, a i tak nie wiadomo, czy roślina nie przemarznie. Nie podajesz, w jakim regionie mieszkasz, więc nie wiem, jakie u Ciebie bywają zimy, ale tak czy siak - zawsze to jest loteria, z większym prawdopodobieństwem, że to, co posadzisz, nie dotrwa do wiosny.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam jedynie balkonowe doświadczenia donicowe.Prawie 25letnie.Nigdy nie zabezpieczałam na zimę doniczek niczym.Przy bardzo silnych mrozach dosuwałam jedynie do ściany czy do wewnętrznego kąta.Balkon ma charakter loggi .Rośnie aktualnie tuja , świerk i kilkumetrowe dzikie wino.Kiedyś rosła brzoza , jałowce i inne gatunki tui(tuj?).Nigdy mi nic nie przemarzło.
Nie rozumiem dlaczego chcesz sadzić rośliny trwałe w donicach, jeśli jest możliwość w gruncie.W donicach latem można posadzić niecierpki walleriana, ale lepiej je posadzić do plastikowych pojemników i wstawić do tych kamiennych. One nie lubią zalewania podłoża podczas deszczu.