Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Balkonowce, parapetowce i parterowce - tom_ek
Da się zrobić Henryku, a nawet trzeba będzie, bo zdjęcia z poprzedniego sezonu na wyczerpaniu, a skoro się założyło wątek, to trzeba go ciągnąć, ech...
Aileen - tak, N. multicolor to Neoporteria (ta z czuprynką). A co do gymno - de gustibus... Święte słowa, mnie się właśnie turbinki bardzo podobają, bo inne niż wszystkie, a takie na ogół niedoceniane...
Aileen - tak, N. multicolor to Neoporteria (ta z czuprynką). A co do gymno - de gustibus... Święte słowa, mnie się właśnie turbinki bardzo podobają, bo inne niż wszystkie, a takie na ogół niedoceniane...
Witam Tomku. Bardzo ładnie pokazane rośliny. Gratuluję założenia wątku. Część roślin, które masz są również w kręgu moich zainteresowań i uprawy. Będę częstym gościem. Zapraszam również do mojego wątku.
Bogdan.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pokazałeś kolejne piękne zdjęcia kwitnących kaktusów.
Porównywałem kwiat Twojego E.pulchellus z moim - mój bardziej fioletowy.
Piszesz,że masz dwie E. multicolor - jedna kwitnie a druga nie.
Moja N.multicolor jest już sporych rozmiarów i też jeszcze nie kwitła.
W grudniu 2014 roku pojawiły się na niej nawet pąki,ale kwiatów się nie doczekałem.
Porównywałem kwiat Twojego E.pulchellus z moim - mój bardziej fioletowy.
Piszesz,że masz dwie E. multicolor - jedna kwitnie a druga nie.
Moja N.multicolor jest już sporych rozmiarów i też jeszcze nie kwitła.
W grudniu 2014 roku pojawiły się na niej nawet pąki,ale kwiatów się nie doczekałem.
- tom_ek
Bogdanie - dzięki za odwiedziny i zaproszenie (podaj link do swojego wątku).
Marianie - u mojego kolegi multicolor kwitnie co roku, za to od wielu lat nie rośnie. Taka dziwaczka
Marianie - u mojego kolegi multicolor kwitnie co roku, za to od wielu lat nie rośnie. Taka dziwaczka
- tom_ek
Wstawiam kolejne zdjęcia, tym razem bez kwiatków.
E. ceratistes (tę roślinę, czego bardzo żałuję, straciłem przez własną głupotę)
O. mcdougalli
C. coquimbana
C. coquimbana wagenknechtii
C. hypogea v. barquitensis
i moje ulubienice, C. cinerea(?)
oraz C. hypogea
E. ceratistes (tę roślinę, czego bardzo żałuję, straciłem przez własną głupotę)
O. mcdougalli
C. coquimbana
C. coquimbana wagenknechtii
C. hypogea v. barquitensis
i moje ulubienice, C. cinerea(?)
oraz C. hypogea
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te rośliny nie są w kręgu moich zainteresowań - no ale wszystkiego mieć nie można. Z tym większym zainteresowaniem będę śledził wzrost i ewentualne kwitnienia u Twoich.
- tom_ek
Dzięki Henryku za częste odwiedziny. Kto wie, może Ty się przekonasz do Copiapoa, a ja do Gymnocalycium ? A poniżej ostatnie zdjęcia z ubiegłego lata, o kolejne postaram się wiosną.
Nieco ponad połowa mojego zbioru, trzymana latem na balkonie:
I moje oczko w głowie (pokazywałem je już kiedyś w innym wątku) - ukorzeniony odrost Echinopsis (prawdopodobnie leucantha), który miał uszkodzony stożek wzrostu. Takie cudo wypuścił:
Nieco ponad połowa mojego zbioru, trzymana latem na balkonie:
I moje oczko w głowie (pokazywałem je już kiedyś w innym wątku) - ukorzeniony odrost Echinopsis (prawdopodobnie leucantha), który miał uszkodzony stożek wzrostu. Takie cudo wypuścił:
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Proszę u ciebie jeszcze mnie nie było (w sumie ostatnio w ogóle rzadko bywam na FO), ładny zbiorek ci się zebrał
Tylko czepię się tej Frailea grahliana itepoensis bo na pewno nią nie jest, to coś z alacriportana, ja mam coś takiego jak F. alacriportana v. itapoensis
Tylko czepię się tej Frailea grahliana itepoensis bo na pewno nią nie jest, to coś z alacriportana, ja mam coś takiego jak F. alacriportana v. itapoensis
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No teraz to dopiero pokazałeś konkrety No i bardzo ładna konstrukcja balkonowa Pięknie!
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- tom_ek
Czołem Konradzie, dzięki za wizytę. Siewki Frailei od Ciebie póki co mają się dobrze, a na wiosnę na pewno pokażę kilku starszych Twoich "wychowanków". Chciałbym mieć kiedyś kolekcję zbliżoną do Twojej, nawet nie ilościowo, ale jakościowo, bo - jak kiedyś pisałem - kaktusy masz zadbane, piękne, a co najważniejsze rzadkie i nieczęsto w kolekcjach spotykane. Dzięki za poprawkę, ale też nie jestem zaskoczony, że nazwa jest niewłaściwa. Fraileę mam od młodszej pani L., hodowczyni (czy może producentki?) kaktusów z okolic Bydgoszczy, i nie raz widziałem źle opisane przez nią rośliny. Np. na zdjęciu wyżej Copiapoa cinerea sprzedana została mojemu znajomemu jako C. coquimbana (może się mylę, że to cinerea, ale tym bardziej nie coquimbana), A. valdezii wystawiony był na aukcji jako A. ritteri, a takie omyłki można by mnożyć.
Moniko - dzięki. Balkon mam malutki, prócz tych półeczek niewiele więcej udaje mi się na niego wcisnąć. Resztę trzymałem na parapetach wewnętrznych i zewnętrznych, ale że kaktusów wciąż przybywało, to część z nich, największe i najstarsze, planuję wyprowadzić na ten sezon do ogrodu teściowej. Rozwiązanie i dobre i złe. Dobre, bo tam będą mieć więcej przestrzeni i jeszcze więcej słońca. Złe - bo nie będą mojego oka cieszyć na co dzień. Mimo wszystko lepiej żeby cieszyły raz na jakiś czas, niż nie cieszyły wcale.
Moniko - dzięki. Balkon mam malutki, prócz tych półeczek niewiele więcej udaje mi się na niego wcisnąć. Resztę trzymałem na parapetach wewnętrznych i zewnętrznych, ale że kaktusów wciąż przybywało, to część z nich, największe i najstarsze, planuję wyprowadzić na ten sezon do ogrodu teściowej. Rozwiązanie i dobre i złe. Dobre, bo tam będą mieć więcej przestrzeni i jeszcze więcej słońca. Złe - bo nie będą mojego oka cieszyć na co dzień. Mimo wszystko lepiej żeby cieszyły raz na jakiś czas, niż nie cieszyły wcale.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Ciekawa wielo-rodzajowa kolekcja
Sporo zdjęć przepięknych kaktusów A że ja uwielbiam oglądać co rośnie u innych hobbystów, to jestem zachwycony
Sporo zdjęć przepięknych kaktusów A że ja uwielbiam oglądać co rośnie u innych hobbystów, to jestem zachwycony
- tom_ek
Piotrze, dzięki za odwiedziny. Przypuszczam, że multi-kulti będzie u mnie zawsze, mimo formującej się pomału wizji kolekcji wyspecjalizowanej, wyprofilowanej, ponumerowanej i skatalogowanej; słowem - kolekcji kaktusów z rodowodem. Jak już pisałem wcześniej, różnorodność cieszy mnie bardziej niż monotonia (nawet ta z numerkami polowymi). Zresztą, czy to nie m.in. zróżnicowanie kaktusów sprawia, że przyciągają one do siebie ludzi?
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Tomku,trzeba przyznać ,że kolekcja się może spodobać a co do działeczki to trzeba z korzystać z takiej oferty,bo dopiero
tam kaktusiki będą mieć czym oddychać i staną się pięknościami
tam kaktusiki będą mieć czym oddychać i staną się pięknościami
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2