Sadzenie bulw,kiedy,jak

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Witam.

Moje bulwy posadzone w lutym wyglądają teraz następująco:

Obrazek

Chociaż bulwy były sadzone w tym samym czasie są różnej wielkości, a jedna dopiero wychodzi z ziemi.

Pozdrawiam

kayah
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje też nierównomiernie kiełkują - jedna ma już dwa duże liście, inne wychylają czubki z ziemi a jeszcze inne nie dają oznak życia :?
Awatar użytkownika
Dodwig
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2008, o 09:41

Post »

Ja przeważnie na moje imieniny, które są we wrześniu dostaję właśnie begonie doniczkach.
I nie wiem czy i jak je przechować po ich zwiędnięciu ?

Do tej pory po prostu je wyrzucałam, ale teraz myślę, że może niepotrzebnie ?

I czy można je później w marcu - kwietniu wysadzić?
hanka_zewsi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2007, o 13:47

Post »

Ja wsadziłam cebule begonii jakieś 3 tygodnie temu, wczoraj odgrzebałam z ziemi i niektóre mają takie liche kiełki..Nie wiem czy coś z tego będzie..
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Ja wsadziałam 3 w zeszły czwartek i jedna puściła mały kiełeczek, reszta śpi, ale dopiero po wsadzeniu przyczytałam na forum, że powinno się bulwy moczyć, mam jeszcze kilka do wsadzenia, ale najpierw je zamoczę, zobaczymy czy szybciej wykiełkują.
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Mam pytanko jak długo trzeba moczyć bulwy przed wsadzeniem do ziemi?
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Wyczytałam na tym forum, tylko w innym wątku, że wystarczy kilka godzina, można też na noc zostawić.
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Bardzo dziękuję za informacje moje się moczą 4 godziny i widać ze zwiększyły swoją objętość .
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Kiedy uszczykujecie begonie (termin, wysokość roślin)? Moje mają już po 3-4 liście i zaczynają formować się pąki kwiatowe.Czy należy uszczykiwać poniżej tych pąków czy mozna wyżej?
Awatar użytkownika
Beata703
500p
500p
Od: 27 mar 2008, o 09:46

Post »

Witam wszystkich serdecznie Anetko twoje begonie są śliczne. :D Ja uwielbiam wszystkie osobiście mam 2,ale rex,a podobają mi się bardzo też te bulwiaste mocno kwitnące :D :D
Pozdrawiam Beata
hanka_zewsi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2007, o 13:47

Post »

Posadziłam bulwy begonii około miesiąca temu - po raz pierwszy to robiłam. Już teraz z waszych informacji wiem, że zrobiłam to za późno, ale trudno...Koniec kwietnia, a one mają dopiero malutkie kiełki.
Czy one w ogóle zakwitną w tym roku i kiedy?
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Proszę o radę, bo begonie mi już mocno urosły.
Kiedy uszczykujecie begonie (termin, wysokość roślin)? Moje mają już po 3-4 liście i zaczynają formować się pąki kwiatowe.Czy należy uszczykiwać poniżej tych pąków czy mozna wyżej?
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Nie mam doświadczeń z begoniami, ale myślę, że zasada jest ogólna i dotyczy wszystkich kwiatków, jeśli chcemy je "zagęścić". Wszystkie kwiatki i te jednoroczne i te wieloletnie uszczykuję bardzo wcześnie tzn. jak mają około 4 listków. Myślę , że powinieneś uszczknąć cały czubek begonii z pąkami kwiatowymi-bo zacznie Tobie kwitnąć i będzie rosła w górę jako pojedyncza gałązka.
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”