Ja wsadziałam 3 w zeszły czwartek i jedna puściła mały kiełeczek, reszta śpi, ale dopiero po wsadzeniu przyczytałam na forum, że powinno się bulwy moczyć, mam jeszcze kilka do wsadzenia, ale najpierw je zamoczę, zobaczymy czy szybciej wykiełkują.
Kiedy uszczykujecie begonie (termin, wysokość roślin)? Moje mają już po 3-4 liście i zaczynają formować się pąki kwiatowe.Czy należy uszczykiwać poniżej tych pąków czy mozna wyżej?
Witam wszystkich serdecznie Anetko twoje begonie są śliczne. Ja uwielbiam wszystkie osobiście mam 2,ale rex,a podobają mi się bardzo też te bulwiaste mocno kwitnące
Posadziłam bulwy begonii około miesiąca temu - po raz pierwszy to robiłam. Już teraz z waszych informacji wiem, że zrobiłam to za późno, ale trudno...Koniec kwietnia, a one mają dopiero malutkie kiełki.
Czy one w ogóle zakwitną w tym roku i kiedy?
Proszę o radę, bo begonie mi już mocno urosły.
Kiedy uszczykujecie begonie (termin, wysokość roślin)? Moje mają już po 3-4 liście i zaczynają formować się pąki kwiatowe.Czy należy uszczykiwać poniżej tych pąków czy mozna wyżej?
Nie mam doświadczeń z begoniami, ale myślę, że zasada jest ogólna i dotyczy wszystkich kwiatków, jeśli chcemy je "zagęścić". Wszystkie kwiatki i te jednoroczne i te wieloletnie uszczykuję bardzo wcześnie tzn. jak mają około 4 listków. Myślę , że powinieneś uszczknąć cały czubek begonii z pąkami kwiatowymi-bo zacznie Tobie kwitnąć i będzie rosła w górę jako pojedyncza gałązka.