Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Post »

Marysiu :wit

Masz rację, to już kolejna zima u mnie w tym sezonie :D

Wczoraj był piękny dzień, trochę słońca, ciepło, prawie bez wiatru. Podobnie w sobotę. Większość prac porząkowych została wykonana. Tak mi wiosna zakręciła głowie, że wysiałam trochę zielonego groszku.
W szklarni poszalałam, nasiałam sałat, rzodkiewki, szpinaku, kopru i rzeżuchy. Tak mi ;:3 dodało werwy. Gdyby pogoda była taka jak dzisiaj na pewno wstrzymałabym się z wysiewami. :lol:
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko wysiewom to nie zaszkodzi i pogoda na pewno szybko się zmieni :D
Nie wiadomo co jeszcze mnie czeka :;230
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Beatko weź solidną miotłę i pogoń zimę precz ;:108

Irenko masz fantastyczne przyprawy i mocno pachnące ;:306 Jeśli masz rozmarzniętą ziemię to posadź, tylko je zabezpiecz bo zapowiadają minusowe temperatury w nocy.
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, dzięki za info, w tym tygodniu nie zapowiadają opadów śniegu, więc je wsadzę.
No chyba, że od Beatki nawieje. :D
Beatko, a gdzie zdjątka wysiewów i Twojej wypasionej szklarni?
Chociaż sobie popatrzę, bo u mnie to tylko szkielet stoi, folia jeszcze nie założona.

Ula bo ja mam takie szczęście do ogrodowych znalezisk, same mnie zaczepiają, raz to nasionka w niewymownych znalazłam. :;230

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p

Post »

Irenko to nie wchodź do sklepu bez obstawy, bo jak rośliny na Ciebie napadają to możesz kiedyś przytaszczyć mambesambe Obrazek :;230
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu Obrazek
Czekałam na Ciebie i miałam nadzieję, że mimo problemów zdrowotnych w końcu zaglądniesz ;:196
Widok z okna a raczej balkonu jest też dla mnie pewnego rodzaju nowością. Góra "nibydomu" jest zabezpieczona płytami pilśniowymi i tylko przez szparki mogłam wyglądać. Tym razem konieczne było poprawienie tego i owego i tato otwarł balkon. Jest bardzo wysoko a ja mam lęk wysokości ale nie oparłam się widokom ;:173
Wiem, że niezbadane są nasze przyszłe losy ale wiesz jak jest... :roll:
Na werbeny będę czekała tylko muszę pamiętać, żeby nie plewić za bardzo ;:306
Dla Ciebie też ślę życzenia Obrazek

Irenko Ty masz już chyba doskonale opanowane, co, gdzie i dlaczego więc logistyk z Ciebie pierwsza klasa ;:215 U nas rano padał deszcz ale po południu rozjaśniło się. Co prawda jest chłodniej ale bezpiecznie. Też już myślę o szklarni na balkon ale u mnie jeszcze wszystko mieści się na jednym regaliku. Druga połowa parapetu jeszcze pusta. W najbliższych dniach zacznie się to zmieniać bo idą już papryki słodkie na waciki, cebula a zaraz po nich pomidory. Przeliczałam centymetry kwadratowe i myślałam, że mam luz ale jeszcze dla Martusi ;:oj
Ogórki, to ja przez Ciebie wysiewam ;:204 Miałam piękne zbiory z Twoich sadzonek a teraz zachciało mi się jeszcze więcej, żeby do słoików coś zrobić. Mam nasiona od Witka, od Ani i jeszcze z AWN. Nawet krzaczastego będę miała ;:138
Róże jak radzi Marysia namoczyć i sadzić a kopczyk potrzymaj nawet jeszcze przez miesiąc. Jeśli nie wybierasz sie na działkę jeszcze, to możesz je do dużych donic posadzić i zostawić na balkonie. W razie przymrozków nakryć np pudełkiem kartonowym na noc a pod donice jakiś styropian.
Że też zawsze Cię coś napadnie ;:306
Ja uciekałam z Auchan w niedzielę, bo tam już wszystko jest: róże, drzewka owocowe, krzewy, cebule, nasiona i nawet ogród zewnętrzny otwarli. Ale w sobotę chyba zahaczę przed wizytą w tymczasowym bo śliwy mi się zachciało sadzić ;:224

Ula Mam to samo ;:306 Jak kończy się sezon i jest więcej czasu na buszowanie po wątkach to zachciewajki rosną w tempie przerażającym ;:173 Co chwilę wypatrzę coś ciekawego lub praktycznego a o pięknych już nie wspomnę. Całą zimę snuję plany i rozmyślam, jak to wszystko wykonać.
Wiosna już u Ciebie zagościła ;:138
Co to kurka jest, ze tak potrafimy zachwycać się najmniejszymi kwiatami ;:173
U mnie krokusy jeszcze w powijakach ale w sobotę mam nadzieję zobaczyć choćby kilka. A przebiśniegi mi zniknęły :shock:

Beatko A Tobie kochana dobre zdjęcia się wkleiły? ;:oj
Ja wiem, że wiosnę witasz nieco później niż my, ale zdjęcia pokazują środek zimy. Dmuchaj żeby to białe poszło dalej na wschód. Szklarnię trzeba uruchamiać ;:131
A... już doczytałam, uruchomiłaś ;:138
Foto ;:303 ;:180
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Prymulka
100p
100p
Od: 17 lut 2015, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jestem i ja cichy podglądacz ;:196
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p

Post »

Nie ma "Naczelnego Dowództwa" więc ja Cię przywitam cześć Prymulka :wit . Zostań jawnym czytaczem ;:306
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit I pisaczem chociaż od czasu do czasu Prymulko też. ;:333
Jestem po chwili przerwy na pracę zawodową a tu widzę tyle już napisałyście. ;:63 Nadrabiam więc zaległości,na razie w czytaniu. ;:173
Wystarczy Irenko zastępca Gospodyni. :;230 Powiem Ci że kurzak najbardziej sobie cenię ze wszystkich nawozów naturalnych, ;:333 więc Twój wybór jest jak najbardziej słuszny.Na rozsadę rwaną papryki taka pojemność będzie bardzo dobra. ;:108
Beatko daj Ty sobie już spokój z tą zimą,chociaż pięknie to wygląda i wypędź ją w... :;230
I zacznij na poważnie myśleć o wysiewach bo pora zbliża się nieubłaganie,może jak zaczniesz wysiewy przegonisz ją tym na cztery wiatry... w końcu. ;:108
Małgosiu apetyt rośnie w miarę jedzenia i niedługo już nie będziesz się mogła wprost doczekać na soboty i wyjazd do Twojego ogrodu. ;:108 Małgoś jak w sezonie będziecie mnie nawoływać to z pewnością znajdę choćby chwilkę żeby parę słów skreślić- to będzie bardzo motywujące. :D Tulipany mam w bardziej zacisznym miejscu,więc i liściory są już spore. ;:173 Śliwy to na razie jeszcze długo same gałęzie,ale powiem Ci że też tęsknię za kwitnącym sadem pełnym pszczół.Dla mnie to najpiękniejszy czas. :D Na tych moich truskawkach tak jak piszesz chodzi o ten pieniek i nad nim czuprynkę.Jak tak sadzonka jest wypiętrzona ponad ziemię to niestety oznacza że przemarzła, ;:222 ale to na 100% okaże się dopiero jak zaczną wyrastać nowe liście.Jeśli tak się stanie to znaczy że wszystko jest jednak OK. ;:333

Dawno już nie pokazywałem wam koleusów.
Blumego wręcz błaga już o pikowanie a ja mu tłumaczę jak człowiekowi ;:306 - jeszcze trochę cierpliwości chłopie. :;230

Obrazek
Rokoko za to jest bardziej wyrozumiały i siedzi cicho. ;:306

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

PrymulkaObrazek
Szkoda, że tak cichutko siedzisz ale cieszę się, że nadal nas podczytujesz. Może uda się wciągnąć Cię do jakiejś dyskusji ;:173
Może o pomidorach ;:306

Ula Tak trzymaj ;:138

Wituś Muszę swoje truskawki obziorać w sobotę ale w większości siedziały pod śniegiem a stojącej wody nie mam, bo lekko nachylony teren.
Rokoko masz w zdecydowanie bardziej zaawansowanym stadium niż moje. Moje jeszcze nie zechciały z nasion wyjść :roll: ale Blumego pokazują pierwsze kolorki. Jak berbeć odda mi telefon w dzień, to jutro pstryknę im selfi ;:306
Na nawoływanie możesz liczyć bo relacji sezonowych nie może zabraknąć. Wiesz, że my chętnie zaglądamy Ci do szklarni i pod krzaczki ;:306
Ja także czekam na kwitnące owocowe. To najpiękniejszy akcent wiosny i nic nie przebije kwitnącego sadu. Ponieważ moja renkloda powoli kończy żywot, postanowiłam zakupić godne następstwo. Będzie to odmiana Opal.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Apropos truskawek, widziałam niedawno u siebie na działce puste miejsce w doniczce, zadołowanej doniczce - z truskawką (niby malinową) Framberry, obawiałam się, że mogła nie przezimować, ale kompletnie wyparowała ;:oj No chyba, że pomyliły mi się donice ;:306

Ale, dokupiłam już moje wymarzone truskawki, odm. Ariadna - takie poziomkowe. Kupiłam w zeszłym roku na targu takie, były niesamowicie pyszne, takie ciut inne niż wszystkie. Szukałam takich - i przypadkiem znalazłam, na allegro oczywiście :D

Na działce mam już Elsantę, Kenta, Senga Senganę - ale to już ich trzeci rok, więc robię w tym roku nową, odświeżoną rabatę truskawkową :D
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witajcie

Prymulka, skrobnij coś czasem w Tymczasowym. :D

Ula, chyba mam chipa w łapkach, ani obstawa, ani Mambasamba nie pomogą, po prostu niespodziewanie wskakują do koszyka. :;230

[b ;]Witku[/b], dzięki za info o paprykach, zyskam trochę miejsca na parapetach.
No jak ten Blume nie może Cię słuchać???
Musisz z nim pogadać, jak mężczyzna z mężczyzną.

Dominiczko, prawdziwy potentat truskawkowy jesteś, będą miały używanie Twoje Skarby.

Małgoś, z logistyką coraz trudniej, wczoraj robiłam porządek na balkonie, w styczniu wyniosłam tam pełno bylin na mróz, sposób podpatrzyłam u Tereni TerDob, ;:196 , sporo roślin wykiełkowało, mam radochę niesamowitą, ale te roślinki i rozłożona szklarenka zajmują trzy czwarte powierzchni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Główkuję, jak by tam umieścić jeszcze jedną szklarenkę, trzecia dojechała do mnie w poprzednim tygodniu, no, ale cynie i śmierdziuszki zaczynają kiełkować i musowo kolejny domek potrzebny.. ;:306

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu to weszłaś na niezabezpieczony teren budowy ;:oj no ale warto było :D
Ja zaglądam i jestem w miarę na bieżąco, ale z pisaniem to jakoś tak :wink:
Mam dla Ciebie ładny prezent, bo wczoraj wykopałam z rozsadnika patyczki i według mnie jest jedna solidna sadzonka bzu koralowego. Musi tylko pokazać listki żeby była pewność, siedzi już w doniczce :uszy Na kilka patyków jedna przetrwała, chociaż wiosną kwitły :lol:
Mam nadzieję, że czujesz się dobrze ;:168, bo ciśnienie w Krakowie dalej się huśta. Ucałowania ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”