Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.6

Post »

Basiu widzę,że Ty tez nocny marek :wink:
Black Touch widziałam na wystawie. Ma znacznie ciemniejszy kolor, do tego bardziej bordowy. To na pewno nie to.

Wolałabym , żeby moje były jednak niższe. Nie wiem, czemu niektóre tak wystrzeliły w tym roku. Contraste szczególnie niekorzystnie wygląda - chuda i wyciągnięta, bardzo słabo rozkrzewiona. Przy okazji okazało się, że coś co uważałam za Contraste, wcale nie jest ta odmianą.

Dzisiaj moje dwie ulubienice. ;:167

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu dziękuję za podpowiedzi. Jednak analizując budowę i ułożenie płatków skłaniam się do odmiany 'Frantisek Maszek'.

Nasz Mistrz po raz kolejny zachwycił swoimi daliami na międzynarodowej wystawie w Czeskiej Republice (Horni Lanov 2018).
Miałem zaszczyt towarzyszyć Mu w tej ekspedycji i zrobić małą fotorelację:
tuż przed wyprawą z załadowanym bagażnikiem:
Obrazek

gotowa ekspozycja Mistrza czeka na zwiedzających:
Obrazek

piękności pana Stanisława (i troszkę moich):
Obrazek

nie obyło się bez pucharów i wyróżnień:
Obrazek

z powrotem na swoim ukochanym polu:
Obrazek
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Gratuluję Panie Stanisławie :)

Florian zdradzisz jakie odmiany nagrodzono?
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

U mnie nie popadało dlatego uczestnictwo w tej wystawie było pierwsze i ostatnie w pozostałych odmawiam udziału.
Florian dlaczego jesteś taki skromny, przecież Twoje kwiaty to prawie 80%. Jako już zawodowy florysta pokazałeś co potrafisz zresztą oceńcie sami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla porównania pozostałe ekspozycje, kilku wystawców nie było z powodu suszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Stanisławie, że nie pada i jest susza, to dramat, ale pozostawała jeszcze nadzieja, że popada i będzie dobrze... Natomiast Twój dzisiejszy telefon, że przymroziło, zwalił mnie z nóg... Czy to oznacza, że w następnym sezonie nie będzie można liczyć na karpy?
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
niesobia 1
500p
500p
Od: 21 kwie 2016, o 20:27

Post »

Cuda od p.Stanisława.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Narine, Czesi mają inne niż u nas kategorie wg których przyznawane są wyróżnienia. Podoba mi się, że tam każdy kolekcjoner prezentuje się osobno i jego ekspozycja oceniana jest całościowo. My dostaliśmy wyróżnienie za najlepszą ekspozycję zagraniczną.
Ocenia się też estetykę poszczególnych ekspozycji, dlatego często dalie prezentowane są w bukietach lub kompozycjach. Kiedyś była już tu dyskusja na ten temat i jednym się to podoba innym nie. Jako florysta jestem zdecydowanym zwolennikiem bukietów i kompozycji.
Dostaliśmy też wyróżnienie za najpiękniejsze dalie pomponowe i kuliste. Tak ogólnie bez bawienia się w szczegóły odmian.
Czesi wyróżniają też największą pod względem średnicy dalię. Wygrała odmiana 'My Pride' czeskiego kolekcjonera Vladimira Nedelaka.
Odbył się też "chrzest" nowych odmian. Rewelacji nie było ale jedną z nich uwieczniłem na zdjęciu. Może kiedyś trafi do nas przez ręce Mistrza:
dalia 'Michal Krčmář':
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian,
na wystawie było pięknie - gratuluję sukcesów! Gdybyś jeszcze pokazał parę zdjęć dalii ze swojego ogrodu, byłoby jeszcze piękniej!
Jakoś w tym roku wszyscy sekretnie strzegą widoku swoich pupilek i nie prezentują ich na forum... Co się dzieje?
Pozdrawiam
Barbara
tomisiu
50p
50p
Od: 24 sie 2015, o 12:17

Post »

Basiu,
dzieje się, dzieje. Nie ma co pokazać. Ponad dwa tygodnie byłem na urlopie i nikt nie podlewał moich dalii. To co zobaczyłem po powrocie trudno opisać. Dużo ususzonych kwiatów, zwiędłe liście, a co najgorsze brak perspektyw na deszcz. Ostatnio u nas spadło 14 l wody/m2. Po tych upałach to jest nic. Aż boję się myśleć w jakiej kondycji będą karpy.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku,
susza dała w kość wszystkiemu - nie tylko daliom. Ja swoje podlewałam w miarę możliwości, ale to i tak była kropla w morzu potrzeb. Jakoś przetrwały, ale dopiero teraz obfite i ożywcze deszcze może będą bardziej pomocne. Ja liczę jeszcze i na kwiaty i na karpy... Przyznaję jednak, że dawno moje dalie nie były tak liche jak w tym roku... Może Twoje też jeszcze pokażą na co je stać? U mnie od wczoraj przechodzą krótkie burze, z których trochę pada - nawet może obficie, ale krótko. Zobaczymy, czy to wystarczy. Jutro też zapowiadają opady.
W najbliższą sobotę/niedzielę wystawa w Olsztynie - zdesperowany Stanisław się wybiera, żeby choć trochę nacieszyć oko i duszę widokiem kwiatów. 15/16 września to termin wystawy w Mysłowicach. Mam nadzieję tam dojechać i zobaczyć dalie w pełnej krasie... Zapraszam wszystkich w imieniu organizatorów. Znani ze wspaniałych kolekcji dalii: Andrzej, Grzegorz i Florian, i jaszcze paru innych miłośników dalii, z pewnością pokażą piękne okazy. Na pewno będą też wystawiane mieczyki - tu dominować będą kolekcjonerzy z Czech i Słowacji.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
niesobia 1
500p
500p
Od: 21 kwie 2016, o 20:27

Post »

To prawda,Nie jest to dobry rok dla dalii.U mnie 30% roślin jeszcze nie zakwitło.Ale te które są cieszą oko.Kolejnych kilka klejnocików od Pana Stanisława.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

PANIE STANISŁAWIE proszę o rozpoznanie tej oto dalii, którą od Pana dostałam. Kwiat ma wprost olbrzymi. Wysokość ok. 160.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może Shiranui?????
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando,
Stanisław jest na wystawie w Olsztynie...
Moim zdaniem ta odmiana to Kenora Wildfire - u mnie osiąga zwykle ok. 170 cm wysokości
Wybacz, ale nie mam lepszych zdjęć.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”