Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
Re: Kiedy cięcie-marzec czy kwiecień
ja tylko dodam, bo to chyba powszechnie obowiązuje przy przycinaniu, że po obcięciu rana musi 'przyschnąć' w naturalny sposób, dopiero później można smarować, zalewać czy co tam kto chce. Tak przynajmniej obowiązuje w sadownictwie, gdzie taki zabieg wykonuje się dopiero następnego dnia.
I tak jak damek1718 napisała w ciepłe dni, bez wilgoci
Ja konsekwentnie moich nie ruszam mimo Twojej zachęty damek1718
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Warto z cięciem się powstrzymać - mają przyjść jeszcze przymrozki. Cięcie pobudzi młode liście do rośnięcia, a mróz może je ściąć - co raczej byłoby niekorzystne dla róż.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nawet gdybym chciała teraz ciąć, to i tak się nie da: śnieg na przemian z deszczem i gradem. A w nocy przymrozki do - 5.
Tak więc może nie wyrzucajmy na śmietnik starych mądrości o cięciu w terminie kwitnienia forsycji, bo jest w nich na pewno więcej niż przesądy
Tak więc może nie wyrzucajmy na śmietnik starych mądrości o cięciu w terminie kwitnienia forsycji, bo jest w nich na pewno więcej niż przesądy
- zocha
- 100p
- Od: 2 maja 2011, o 18:09
Co ja mam zrobić na dniach mają być przymrozki,nie wiem trzy czy cztery dni,minimalnie -5,a moje róże mają masę pączków,Elmshorn ma prawie liście,czy to wszystko zniszczy zapowiadany mróz Mam to jakoś okrywać czy co
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak jest moniko smarować przy zaschnięciu ran tego juz nie dopisałem. Masz rację i gratuluje za czujnośćmonika pisze:ja tylko dodam, bo to chyba powszechnie obowiązuje przy przycinaniu, że po obcięciu rana musi 'przyschnąć' w naturalny sposób, dopiero później można smarować, zalewać czy co tam kto chce. Tak przynajmniej obowiązuje w sadownictwie, gdzie taki zabieg wykonuje się dopiero następnego dnia.
-- 31 mar 2012, o 18:26 --
Zocha teraz zostaw tą róże w spokoju Jak sie ociepli przytnij i zlikwiduj kopczyk. Jak ciebie to nie uspokoi, to ja proponuje troszkę naruszyć kopczyk, aby doszło tam powietrze i nie nastąpił proces gnilny. Zrób to ,np. patykiem porob w kopczyku dziurki.zocha pisze:Co ja mam zrobić na dniach mają być przymrozki,nie wiem trzy czy cztery dni,minimalnie -5,a moje róże mają masę pączków,Elmshorn ma prawie liście,czy to wszystko zniszczy zapowiadany mróz Mam to jakoś okrywać czy co
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- zocha
- 100p
Ale ja już dawno nie mam kopczyków,roże ruszają i dlatego wlaśnie boję się tych mrozow,nie wiem czy na te mrozne noce okryć wszystkie krzaki
zocha mój M mówi mi na takie wątpliwości: przyjdzie mróz w maju i tak Ci zmrozi, więc staram się nie denerwować. Też mam rozgrzebane kopce, ale nie miałam odwagi przyciąć. Dzisiaj nie byłam na działce i pewnie w ten weekend nie dotrę, więc skręca mnie co tam zastanę, ale - na pogodę nie mamy wpływu i już. Staram się słuchać bardziej doświadczonych i mam nadzieję, że będzie dobrze
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
- zocha
- 100p
Pewnie masz rację Kasiu,dzięki
Ewcia, bardzo proszę
Ja chodzę w domu od parapetu do parapetu, bo tutaj mogę sobie potuptać. Na działkę miałam jechać w ten weekend, ale nie wyszło, a co ma zmarznąć, to M ma racje - zmarznie w maju i nic na to nie poradzimy. Ja jestem początkująca w tym roku dopiero, chociaż róże próbowałam trzymać w zeszłym roku na balkonie. Nawet śliczne były - do pierwszego ataku mszyc i przędziorka (balkon południowo-zachodni, czyli patelnia od 11:00 do 17:00). Nie miałam doświadczenia i żałuję, że nie trafiłam na to forum. Teraz jestem spokojniejsza, bo wiem, że jest tu dużo życzliwych osób, które kiedyś też zaczynały i dzielą się swoim doświadczeniem.
Ja chodzę w domu od parapetu do parapetu, bo tutaj mogę sobie potuptać. Na działkę miałam jechać w ten weekend, ale nie wyszło, a co ma zmarznąć, to M ma racje - zmarznie w maju i nic na to nie poradzimy. Ja jestem początkująca w tym roku dopiero, chociaż róże próbowałam trzymać w zeszłym roku na balkonie. Nawet śliczne były - do pierwszego ataku mszyc i przędziorka (balkon południowo-zachodni, czyli patelnia od 11:00 do 17:00). Nie miałam doświadczenia i żałuję, że nie trafiłam na to forum. Teraz jestem spokojniejsza, bo wiem, że jest tu dużo życzliwych osób, które kiedyś też zaczynały i dzielą się swoim doświadczeniem.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
- zocha
- 100p
Kasiu ja robię ogrod krótko bo mniej więcej od trzech lat więc też jestem początkująca i mało wiem,ale uczę się i ten strach przed mrozem jest masakryczny,na pewno bardziej doświadczeni ogrodnicy podchodzą do tego z większym spokojem w donicach nic nie choduję,bo mi nie wychodzi,nawet pelargonie trzymam w gruncie do mrozów.Jedyną rośliną którą mam w donicy to roża na pniu,pierwsza moja,którą na zimę będę wstawiać gdzieś do pomieszczenia,żeby jej mrozy nie zabiły
-
- 50p
- Od: 27 cze 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja swoje róże pnące wczoraj przyciełam ostatecznie prawie do korzenia bo niestety łodygi suche. mam tylko nadzieję ,że odbiją od korzenia
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tak jak pisałem obciąłem róże dużo wcześniej. Rany zdążyły się zagoić. Teraz kiedy ruszyła wegetacja mogę policzyć straty. Kilka róż krzaków musiałem wyrzucić, bo mimo okopczykowania i tak zmarzły do samej ziemi cóż nie ma co panikować, bo już planuje zakup ciekawych odmian a propos forsycji, u mnie w tym roku forsycja nie zakwitła, czyli opierając sie na symptomach innych roślin nie ma co sie sugerować ( odnośnie terminu cięcia róż). Wystarczy obserwacja pogody.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Witam
W różach trzeba robić cięcie prześwietlające żeby nie były za gęste?
Czy wystarczy ucinać przekwitnięte kwiaty?
W różach trzeba robić cięcie prześwietlające żeby nie były za gęste?
Czy wystarczy ucinać przekwitnięte kwiaty?