Wszystko o pomidorach cz. 18
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3287
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Kamil, jak podają zagraniczne strony , Great White może przybierać kolory kości słoniowo-białej owoce z żółto-różowym rumieńcem.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Kamil, ten pomidor całkiem ładny, co Tobie w nim się nie podoba?
Anna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9603
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Pewnie ta kocia mordka ?
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 679
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7806
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Dębicy
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 679
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 788
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachód
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Tak patrzę na zdjęcia waszych zbiorów i widzę, że część pomidorów zbieracie jakby nie do końca wybarwione. Czy pomidor dojrzewający do końca na krzaku nie jest lepszy ? Jaki jest cel obrywania wcześniej ? Dłużej się przechowują ?
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2382
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie 356 m.n.p.m.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
viewtopic.php?t=25145&start=34
Na stronie trzeciej tego wątku kozula pisze:
Na stronie trzeciej tego wątku kozula pisze:
Rybko , nie zawsze pomidor całkiem dojrzały na krzaku jest najsmacznieszy . Czasem trzeba dać czas owocom żeby skorygowały błędy które popełniliśmy w czasie uprawy . Jeśli widać , że owoc ma chęć za chwilę pęknąć prawie na pół , lepiej go zerwać leciutko zapalonego . Jeśli zostanie na krzaku i pęknie głęboko , może potem cuchnieć pleśnią , albo skisłym miąższem . Przy bardzo ostrej zielonej piętce ( przeazotowanie , wycięcie na raz zbyt dużej liczby liści ) , też jest lepiej zerwać zapalony owoc . W czasie leżakowania przerobi chlorofil z piętki na jadalny miąższ . Niektóre odmiany zebrane dojrzałe prosto z krzaka mają posmak surowego ziemniaka , który przy wcześniejszym zbiorze może potem zaniknąć .
Pozdrawiam, Jacek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9603
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Do bezpośredniego jedzenia zbieram pomidory mocno zapalone , ale nie w pełni dojrzałe .
Na przetwory zbieram w pełni dojrzałe . Nie dlatego , że takie dojrzałe
są smaczniejsze , ale dlatego , że już tylko na przetwory się nadają .
Na przetwory zbieram w pełni dojrzałe . Nie dlatego , że takie dojrzałe
są smaczniejsze , ale dlatego , że już tylko na przetwory się nadają .
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 788
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachód
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
bioy ciekawa wypowiedź. kozula pisze tutaj o zielonej piętce, że może zniknąć. Ja się tak od jakiegoś czasu zastanawiam czy żółta piętka znikłaby, gdybym zerwał zapalony pomidor i dał dojrzeć poza krzakiem ? Zielona piętka to przeazotowanie, żółta niedobory. Więc pewnie pomidor i tak się równo nie wybarwi bez żółtej piętki. Dobrze myślę ?
anulab ale dajesz tym zapalonym pomidorom poleżeć po zerwaniu ? Bo mam wrażenie, że wszystkie pomidory zjadasz jeszcze twarde. A może to ja jeszcze nie wiem jak prawidłowo powinien wyglądać dobry pomidor.
anulab ale dajesz tym zapalonym pomidorom poleżeć po zerwaniu ? Bo mam wrażenie, że wszystkie pomidory zjadasz jeszcze twarde. A może to ja jeszcze nie wiem jak prawidłowo powinien wyglądać dobry pomidor.
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 679
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Zawsze możesz zrobić test na ocenę smaku i przechowywanie . Zaczął bym zbierać pomidory w różnym stadium dojrzałości z odmian które posiadasz .Rowerzysta pisze: ↑29 sie 2023, o 15:30 A może to ja jeszcze nie wiem jak prawidłowo powinien wyglądać dobry pomidor.
Pozdrawiam Robert :-)
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 788
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachód
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
I taki mam plan, ale to już zadanie na przyszły sezon. Teraz tylko muszę opanować przechowywanie. Żeby pomidorki trochę jesienią poleżały.