Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
A w jakim podłożu uprawiasz te pomidory?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie zaburzenia często występują z powodu przeazotowania pomidorów
.
A to jest prawdopodobnie zaburzenie rozwojowe np owoc ze staśmionego kwiatu albo efekt sztucznego zapylania.
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Chudziak odetchnelam z ulgą. Jeszcze potem dodam wyraźne zdjecie liscia, ktory mnie niepokoi.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Podłoże uniwersalne do warzyw. Dokarmialem bionawozem płynnym do warzyw. Dawka o połowę mniejsza ale częste dokarmianie że względu na uprawę w doniczkach 25L. I niby było ok, aż raptem zaczęły się zawijać liście na wierzchołkach no i jakieś takie dziwne coś się zaczęło dziać.
Może faktycznie przesadziłem z nawozem.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Bio nawóz w połowie dawki na pewno nie przenawoził pomidorów.
Żeby wywołać taką fitotoksyczność trzeba by dać łopatę kurzaka do doniczki.
Żeby wywołać taką fitotoksyczność trzeba by dać łopatę kurzaka do doniczki.
Pozdrawiam, Jacek
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To może być wirus. U mnie też jeden pomidor dostał zupełnie nagle takich dziwnych liści. Początkowo nie byłam pewna co to i zostawiłam go do obserwacji. Zupełnie zatrzymał się w rozwoju i w końcu obcięłam te zmienione pędy i ciekawa jestem czy dojrzeją te dolne pomidory.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
No właśnie. Nie wygląda na przenawozenie czy oparzenie. Wydaje mi się że to zaczęło się wcześniej od zawijania górnych liści do środka i niby lekkiego przesuszenia. Myślałem że może to jednak oparzenie, bo dolne liście wyglądają ok. No a na końcu coś takiego wywaliło. Poobcinalem te pędy. Zobaczymy co dalej)
Może czymś spryskac na ten wirus?
Może czymś spryskac na ten wirus?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Na wirusy nie ma panaceum.
Czy możesz z całą pewnością wykluczyć kontakt Twoich pomidorów z herbicydem?
Czy możesz z całą pewnością wykluczyć kontakt Twoich pomidorów z herbicydem?
Pozdrawiam, Jacek
99% nie mieli kontaktu z herbicydem.
Wszystkie pomidory oprócz może maliniaka karlowego w mniejszym czy większym stopniu uszkodzone. A także rodzynek brazylijski oraz papryka.
Dziwne to jest...
Wszystkie pomidory oprócz może maliniaka karlowego w mniejszym czy większym stopniu uszkodzone. A także rodzynek brazylijski oraz papryka.
Dziwne to jest...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Masz worek po tym podłożu? Jeśli gdzieś jeszcze go masz sprawdź skład - nawozy, pH i zasolenie. Te dane powinny być podane na opakowaniu. Zasolenie maks. dla warzyw -1.
Pod wszystkie rośliny to samo podłoże?
To mógłby być wirus żółtej kędzierzawości pomidora bo tam występuje skręcenie stożków wzrostu, ponadto liście są mniejsze i przebarwione na żółto pomiędzy żyłkami oraz na brzegach. Na fotce tego nie widać. Może jakieś inne fotki? W większości porażenia wirusami liście są pstrokate. A co z tym mają wspólnego inne rośliny - ten rodzynek??? Występuje jeszcze wirus brązowej plamistości liści pomidora, niestety, też nie pasuje.
Pod wszystkie rośliny to samo podłoże?
To mógłby być wirus żółtej kędzierzawości pomidora bo tam występuje skręcenie stożków wzrostu, ponadto liście są mniejsze i przebarwione na żółto pomiędzy żyłkami oraz na brzegach. Na fotce tego nie widać. Może jakieś inne fotki? W większości porażenia wirusami liście są pstrokate. A co z tym mają wspólnego inne rośliny - ten rodzynek??? Występuje jeszcze wirus brązowej plamistości liści pomidora, niestety, też nie pasuje.
Pozdrawiam! Gienia.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obserwuję porady dotyczącego przypadku pomidora z żółtymi liśćmi. Mam podobny pomidor NN posadzony w wiaderku. Moim błędem było to , że po posadzeniu jak się przyjął przelałam go nadmiernie nawozem azotowym lub potasowym. Spaliło wszystkie młode liście aż go powykręcało.Jest już prawie 2 tyg ale jeszcze żyje. Inne tak nie zareagowały bo były już sporo wyrośnięte.