Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Może za mało jest podlana, lub na coś choruje?
Podlewam raz na tydzień,chora na 99% nie jest jak ją kupiłem to już taka była tylko jej liście sciemniały (są ciemno zielone po zakupie były bardzo blade)
Re: Rajski ptak (strelicja)
Moja strelicja była kupiona jako 3 letnia, 9 lat temu... Po 12 latach pierwszy raz zakwitła. na razie jest 3 pąki, i jeden rozwijający się kwiat.
To jej 3 jesień w nowym domu. Nic innego w tym roku nie otrzymała, poza tym, co miała zawsze... ten sam przypadkowy nawóz do kwiatów kwitnących, ten sam parapet (zachodnia strona domu), częste przeciągi, bo w tym pokoju jest 2 okna i 2 drzwi... jedyne co się zmieniło, to, w tym roku zamontowałam rolety zewnętrzne, były często opuszczane w upalne dni, aby popołudniu ograniczyć dostęp światła i ciepła do domu. Podejrzewam, że zacienienie w upały miało u mnie kluczowe znaczenie dla kwitnienia.
Gratuluje!! Piękna roślinka.. trochę mnie przeraziłaś tym późnym kwitnięciem, bo ja mam moją tylko rok a kupiłam jako młodziutką sadzonkę... mam nadzieje że i ja się doczekam kiedyś kwiatów
Dziękuję
Myślę, że jeżeli zapewnisz roślince więcej cienia niż ja dotychczas, to zakwitnie wcześniej, bo inni piszą o kwitnieniu roślin kilkuletnich. U mnie w lecie od 14 w zachodnie okno już słońce mocno piekło, do samego popołudnia. Miała za gorąco i za dużo światła. W tym roku gdy tylko słońce zaczynało świecić w zachodnie okno, zasuwałam rolety, zostawiając tylko odrobinę prześwitu. Pocieszające jest też to, że to u mnie w domu najstarszy kwiatek. Wszystkie inne albo straciły żywot, albo są potomstwem starszych roślin, a ta żyje i nic jej nie niszczy. Przeżyła kilka pokoleń anturium, azali, paproci, i innych, i im starsza, tym ładniejsza, w porównaniu do innych roślin z mojego domu.
Myślę, że jeżeli zapewnisz roślince więcej cienia niż ja dotychczas, to zakwitnie wcześniej, bo inni piszą o kwitnieniu roślin kilkuletnich. U mnie w lecie od 14 w zachodnie okno już słońce mocno piekło, do samego popołudnia. Miała za gorąco i za dużo światła. W tym roku gdy tylko słońce zaczynało świecić w zachodnie okno, zasuwałam rolety, zostawiając tylko odrobinę prześwitu. Pocieszające jest też to, że to u mnie w domu najstarszy kwiatek. Wszystkie inne albo straciły żywot, albo są potomstwem starszych roślin, a ta żyje i nic jej nie niszczy. Przeżyła kilka pokoleń anturium, azali, paproci, i innych, i im starsza, tym ładniejsza, w porównaniu do innych roślin z mojego domu.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja sobie posiałem strelicje z początkiem lipca, w połowie sierpnia wyszły dwie, pod koniec trzecia, a niedawno czwarta... Jak na razie najstarsze mają już po jednym liściu właściwym... I wyglądają całkiem zdrowo... Oby tak pozostało...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Locutus gratuluje! mi ta sztuka się nie udała i byłam zmuszoną zakupić sadzonkę.. Oby ładnie rosły:)
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Dzięki! Teraz pogoda się zepsuła, słońca praktycznie nie ma i te dwie siewki, co zaczęły wychodzić, trochę marnieją. Ale szczęśliwie te dwie, które wyszły jako pierwsze mają się dobrze i zdrowo.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Moja niestety też stanęła - ale na szczęście nic niepokojącego się z nią nie dzieje, więc mam nadzieje, że 2 zimę u mnie dobrze zniesie:) dla tych którzy chcieliby kupić sobie małą roślinkę strelicji to widziałam ładne sadzonki w leroy merlin.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bergamotka
- 100p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:12
wow bergamotka super strelicja! aż trudno uwierzyć, że taka młodziutka. Gratuluje udanego wysiewu!
Moja strelicja kwitnie. Na razie rozwijają się dwa kwiaty a widzę, że jeszcze dwa będą. Druga roślina też wypuściła pędy kwiatowe ale trochę spóźnia się w stosunku do siostry.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"