Pierwszy storczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu te miniaturki są przesłodkie :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeanne pisze:Danusiu te miniaturki są przesłodkie :wink:
Zgadzam się :wink:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miniaturki czują się dobrze, choć szybko zareagowały chyba na zbyt małą ilość światła przyschnięciem paru kwiatków. Gdy przestawiłam w jaśniejsze miejsce proces usychania natychmiast zatrzymał się, a nawet w oczach przedłuża się pęd kwiatowy i "puchnie".
Cambrie wylądowały na stale za okno (zgodnie z waszymi sugestiami) i postarałam się dla nich o zacienienie za liśćmi już sporych pelargonii. Tylko na dworze chyba szybciej przesychają doniczki, więc w połowie między kąpielą wstawiam je do miseczek z wodą, by się napiły.
Obrazek

Powiem wam jeszcze jaka ze mnie straszna gapa. Przez cały czas gotowałam gary wody, potem studzenie, odstanie, ale ta woda nie była delikatnie mówiąc najlepszego gatunku. Dopiero tydzień temu skojarzyłam, że 5 minut od domu mam ujęcie najlepszej w całej Warszawie wody oligoceńskiej. Nie pamiętam kiedy ten domek wyrósł, ale kojarzę, że chyba ponad rok temu. Wyprawa po wodę jest o wiele przyjemniejsza niż gary wody na każdym palniku. Nie mówiąc o pysznej kawie i herbacie. Mam też nadzieję, że storczyki też będą mi za to wdzięczne. Na Phealenopsisach na razie cieszę się nowymi liśćmi (dosłownie w każdym), kiełkami korzeni, nowym (pierwszym własnym) pędem kwiatowym (och jak on szybko rośnie), a także pączkami na starych pędach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Śliczne te nowinki, czekam z niecierpliwością na kwiatuszki. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dużo się u "Was" dzieje :wink: Widać, że wiosna uderzyła storczykom do głowy :lol:
Z tą wodą to taka śmieszna historia trochę :roll: Zresztą jest i na to powiedzenie:
'Najciemniej pod latarnią' :) Ale dobrze, że zauważyłaś ujęcie - to storczykom dobrze posłuży :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

ale się dzieje
oby zasmakowała im woda i się za to noszenie wody odwdzięczyły ładnie !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

za takie poświęcenie ze strony Danusi na pewno się odwdzięczą :P
Patrysia
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pamiętam, w którym wątku czytałam jakąś uwagę o potrzebie wystawienia storczyka na większą ekspozycję światła, bo rzekomo miały trąbkowate liście. Nie mogę znaleźć w czyim wątku była ta uwaga. Tamte liście moim zdaniem nie miały takich charakterystycznych dla braku światła objawów.
Dlatego wklejam tu taki klasyczny przykład trąbki z niedoświetlenia:
Obrazek
Obrazek
Zimą stał przy oknie, ale jednak w kąciku i wychodzący liść właśnie robił się tak zdeformowany.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Tutaj była o tym mowa

Jak go uratować?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

volcowitch pisze:Tutaj była o tym mowa
Dziękuję.
Popatrzyłam jeszcze raz i rzeczywiście tamten liść nosi znamiona niedoświetlenia, ale przy moim "klasyku" zdawał mi się na pierwszy rzut oka normalny. ;)
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Zawsze do usług :)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie posłać do sklepu po Spagnum i Asachi, to na pewno przytargam do domu coś jeszcze.
Dwa nowe Phealenopsisy, takie właśnie delikatne lubię najbardziej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dobrze, że ze Spagnum odpiłowałam kawałek, bo bym z całego miała po namoczeniu cały gar. ;)
Domyślałam się, że to spęcznieje, ale nie spodziewałam się, że aż tak. :lol:
Jeden ze storczyków po zimie ma liście jak papierki. Są zielone, ale zwiędnięte i pomarszczone.
Okłady niewiele pomagają, ale zauważyłam, że chce żyć, bo wypuszcza nowy listek. Może właśnie Spagnum pomoże. To ten storczyk, który był z bardzo drobniutkimi kwiatkami, nazwałam go Kwiat Jabłoni. Bardzo mi zależy na jego odratowaniu. Dziś zakupiony z liśćmi w plamki jest do niego podobny, ale tamten miał jeszcze drobniejsze kwiatki. Mam nadzieję, że go uratuję.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Oj jaka z Ciebie szczęściara ;:12 Ten storczyk z liśćmi w ciapki to nic innego jak długo poszukiwana przeze mnie Phal. philadelphia ;:80 Pewnie znowu bym Ci zazdrościła, jak kilku innym dziewczynom na tym forum, ale moja już jest w drodze do mnie ;:63 ;:63 ;:63
Po niedzieli już będzie u mnie, bardzo się cieszę ;:87 ;:87 ;:87 dosłownie jak mały brzdąc z nowej zabaweczki ;:112 ;:113
Jeśli to nie tajemnica to gdzie i za ile to cudeńko zdobyłaś ;:88 Gratuluję takiej zdobyczy i niechaj Ci zdrowo, długo i obficie kwitnie ;:215 ;:215 ;:215 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”