PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
KBM
100p
100p
Od: 17 paź 2008, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

Kaju, wróble warto dokarmiać bo ich liczebność w Polsce maleje. Mimo, że pospolite, ale jakie wdzięczne. Miło jest popatrzeć kilka chwil, jak się droczą i czupurzą. Lecz z początku, gdy są jeszcze głodne dzióbią ziarnka zgodnie i w pewnym porządku. Ja wysypuję im do karmnika ziarnka słonecznika, okruszki chleba, jakieś płatki, kaszki(czasem coś w domu się zestarzeje), taką mieszankę różności. O! bardzo lubią posiekane orzechy.Zresztą wszystko musi być rozdrobnione, odpowiednio do rozmiarów gardziołek. Wróble biorą większe, a sikorki mniejsze drobiny. A sroki, gawrony i inne takie pędź, niech sobie lecą do śmietnika.
Z serdecznymi życzeniami noworocznymi :)
Bogdan
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji, że tutaj w sklepach (różnych nie tylko zoologicznych) nie brakuje najróżniejszych mieszanek ziaren. W zasadzie wybór mam pełen - oczywiście niektórych ziaren w tych mieszankach to nawet nie rozpoznaję :-). Dodatkowo kupuję i wykładam ziarna słonecznika oraz orzeszki. Ale tutaj są jakieś takie fajne orzeszki - bo niby trochę wyglądają jak ziemne ale są nieco inne niż te ziemne dla ludzi. Wywieszam też tzw "knedle" - też kupowane w sklepach oraz kolby tłuszczowe.

Jak do tej pory zanotowałem u siebie odwiedziny:
- wróbli (być może też mazurków);
- trznadli;
- dzwońców;
- sikory modraszki;
- sikory bogatki;
- wczoraj pierwszy raz sikory czubatki;
- pełzacza ogrodowego (dość regularnie);
- gołębia grzywacza;
- synogarlicy (sierpówki) - w moich stronach potocznie nazywa się ją cukrówką - ze względu na odgłos jaki wydaje;
- kosów;
- kwiczołów;
- srok nie liczę :-)
- raz może dwa razy widziałem kowalika.
- chyba była też zięba ale tego nie jestem pewien.

Łatwo mi tak wymieniać gatunki bo przygotowałem sobie wydrukowaną kartkę ze zdjęciami najpopularniejszych gatunków ptaków odwiedzających karmniki. Kartka leży razem z lornetką w salonie, przy oknie, z którego mam najlepszy widok na karmniki. Tak więc za każdym razem gdy widzę ruch przy karmnikach (niestety głównie tylko w weekendy ze względu na pory pracy - gdy wracam w tygodniu to już jest ciemno) to lornetka do oczu i szybko mogę porównać to co widzę z tym co na zdjęciu :-)

Raz nawet mnie wiewiórka odwiedziła - chyba bardziej z ciekawości co się przy tych karmnikach dzieje niż aby się najeść ale powiem szczerze, że zacząłem się zastanawiać co tu zrobić aby była może częstszym gościem.

Chcę tylko powiedzieć, że dla mnie jest to coś wspaniałego tak obserwować ptaki przy karmniku ze świadomością, że się im pomaga. Już nie mogę się doczekać kiedy w moim własnym ogrodzie krzewy będą na tyle duże, że będą dawały schronienie tylu ptakom i że też będe mógł je tak regularnie obserwować zimową porą.

Liczę, że w końcu uda mi się sesja i będę mógł pokazać kilka fajnych zdjęć ptaszków przy karmniku.

A jednak tak na dobry początek dwa zdjęcia pokażę.
Są kiepskiej jakości i dlatego na razie nie chciałem pokazywać - czekając na dzień kiedy wreszcie sesja się powiedzie.
Zawsze gdy patrzę na takie przepychanki przy karmnikach to się zastanawiam po co ... się tak droczą, tracą energię i czas na te przepychanki zamiast się najeść - miejsca i pokarmu im nie brakuje u mnie :-)

Oto przepychanki dzwońców:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak sobie po cichu - "patriotycznie" myślę - że w Holandii to tyle gatunków chyba nie występuje...
A reszta sikor ? Sosnówka, uboga i czarnogłowa ? Nie widać ? Fakt - są coraz rzadsze.
Gdy dużo, dużo lat temu, mieszkałem w innym mieście, na obrzeżach osiedla - zalatywały do mnie (do karmnika oczywiście) nawet dzięcioły, czarny i zielony (a może zielonosiwy, ale już nie pamiętam). Czy ktoś może się pochwalić faktem, że do niego przylatują dzięcioły i wymienione wyżej sikorki ? Zdjęcia - mile widziane !
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Karpek .... patriotyzm patriotyzmem ale uwierz mi, że wymienione przeze mnie gatunki widuję naprawdę i dość regularnie przy swoich karmnikach.
Być może ma na to wpływ fakt, że właściwie od dwóch lat (niespełna) pokarm podaję ptakom non stop (latem również).
Generalnie uważam Holandię za dość specyficzny kraj jeśli chodzi o ptaki i ich bliskość w stosunku do ludzi.

Sikory ubogiej nie widziałem jeszcze nigdy. Muszę przyznać, że sosnówkę i czarnogłową to musiałem teraz dopiero sprawdzić w Internecie jak wyglądają - tych raczej na pewno też jeszcze nigdy nie widziałem przy karmnikach.

Zdziwisz się pewnie również bo jeśli chodzi o dzięcioła zielonego to widuję go od czasu do czasu ale w pracy, z okna ale chodzącego po trawniku i wyjadającego coś z ziemi.
Dzięcioła czarnego nie widziałem jeszcze nigdy na żywo.

Ale zmotywowałeś mnie bardzo - i teraz dołożę wszelkich starań aby swoje słowa udokumentować fotograficznie, żeby nie było wątpliwości.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale zmotywowałeś mnie bardzo - i teraz dołożę wszelkich starań aby swoje słowa udokumentować fotograficznie, żeby nie było wątpliwości.
- Właśnie o to mi chodziło. Podglądanie i fotografowanie ptaków jest bardzo fajna sprawą.

Z tym "patriotyzmem" to chodziło mi o to (dlatego w cudzysłowie) - że nie napisałeś gdzie widujesz te wszystkie gatunki - więc byłem pewien, że tylko u nas w Polsce. Swoją drogą, cieszy fakt, że i na zachodzie Europy można tyle różnych ptaków podpatrywać. Tyle się teraz o tym mówi i pisze: że większość gatunków już tam nie występuje lub omija tę część kontynentu.

Dzięcioł zielony i zielonosiwy też - żywi się prawie wyłącznie mrówkami (90 %) i resztą tego co pełza i chodzi po ziemi. Więc na pewno przy tej czynności go widziałeś.
Rób fotki i nie przesadzaj - Twoje zdjęcia nie są wcale złe a wręcz przeciwnie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Witam
Od trzech lat dokarmniam ptaki, głównie przylatują sikorki, dzwońce, mazurki, wróbelków bardzo mało.
Odwiedzał mnie dzięcioł i pare razy pojawiły się grubodzioby, w tym roku nazbierałam nawet dla nich pestek od wiśni, ale nic z tego.
Chciałabym przywabić kowaliki ale też z marnym efektem.

W tym roku pojawił się jastrząb polujacy na sikorki. A dziś udało mi się przyłapać drugiego jak dobrał się do słoninki sikorek.
I tu mam pytanie czy to jastrząb czy krogulec?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - naprawdę bardzo piękne ujęcia... myszołowa zwyczajnego. Jest to ciemna odmiana tego drapieżnika z charakterystyczną obwódką na piersi. Myszołowy kolorystycznie - są bardzo różne, bywają także bardzo jasne, prawie białe. Musiał być naprawdę głodny, że dobrał się do słoniny. Absolutnie szczerze - zazdroszczę Ci takich widoków. Pstrykaj i zamieszczaj co tylko się da.
Ps. Dopiero po jakieś chwili dojrzałem na drugim zdjęciu, że ten gagatek chyba próbuje porwać ten duży przecież kawał słoniny - a to nicpoń !
Pozdrawiam - Janusz K.
Katarzynka
500p
500p

Post »

Januszu dzięki wielkie za identyfikację. Tak się zastanawiam czy czasami nie dawać mu surowego mięska? , czy lepiej niech sobie radzi sam ?

Ten osobnik na moich oczach upolował dzwońca.
Obrazek

Pozdrawiam i obiecuję będę wklejać fotki ptaszków, które mnie odwiedzą. Obrazek
Katarzynka
500p
500p

Post »

a słoninka zniknęła wraz ze sznurkiem

Obrazek
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Katarzyno ... ja również zazdroszczę Ci (pozytywnie) takich odwiedzin.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z kolei ten gagatek siedzący na karmniku wygląda mi na dużą samicę krogulca, na co także wskazywało by opisane polowanie na dzwońca. Tutaj przydałoby się większe zbliżenie. Dorosłe samice - krogulce są prawie tej samej wielkości co samce - jastrzębie - dlatego z dużej odległości można je pomylić (jak siedzą).
U mnie na skraju osiedla poluje krogulec samiec - przelatując równolegle wzdłuż ostatnich bloków - i łapie wszystko co mu się nawinie: wróble, dzwońce i sikorki.
Pozdrawiam - Janusz K.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

U mnie podobny"sokołowaty: upolował wróbla...
Ptaki dokarmiam 16 lat...Odwiedzają mnie: wróble, mazurki, sikorki: modra, bogatka, uboga i czarnogłówka, dzwońce, czyże, grubodzioby, raz był gil, kowaliki i inne których nie znam...Ostatnio szwagier zrobił trochę zdjęć ptaków w stołówce więc postaram się coś wkleić... Dokarmiam nasionami:słonecznika, mieszanką dla ptaków zimujących i konopiami :wink: Poza tym słonina niesolona i smalec - domowe wyroby..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy może ktoś wie co to za ptak? :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Katarzynka
500p
500p

Post »

evluk bardzo wdzięczne te Twoje sikoreczki, a ptaszek o który pytasz to grubodziób jak dla mnie.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”