. Ta pani albo nie wiedziała co sprzedaje, albo uznała, ze i tak nazwa nic Pani nie da. Deserowa - czyli do bezpośredniego spożycia .marta566 pisze:(...)Kupiłam dzisiaj na targu wiśnię którą pani nazwała "deserowa".
Wiśnie - jakie odmiany polecacie
Re: Wiśnie - jakie odmiany wiśni i pomoc w ich doborze
No domyślam się i ta pani tak mi to wyjaśniła. Mnie interesuje tylko to czy jest jakaś odmiana deserowa która nie jest samopylna bo nie mam zamiaru sadzić więcej drzewek wiśni.
Pozdrawiam Marta
- mzewa
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2013, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam pytanie w temacie wiśni - mam w ogrodzie 20 letnia wisienkę nie znanej historii, ten ogród mam od 3 lat. Wiśnia co roku jest biała od kwiatów, a owoców ma 3 do 10 sztuk ! czym to jest spowodowane ? Zauważyłam ubiegłej wiosny, że nie pokazywały się pszczoły przy kwiatach, tylko jakieś muchy latały... co robić ? Ogród znajduje się w woj. opolskim, a wiśnia rośnie od północnej strony domu, ale nie jest zasłonięta, w ogrodach sąsiadów nie ma drzew wiśni bo powycinali. Poradźcie coś.
Ja u siebie mam chyba wiśnie jeszcze poniemieckie jak to mówią. Odkąd pamiętam zawsze były (a mam trochę lat na karku) i dalej rodzą owoce grube, soczyste, smaczne, bez robali. Niczym nie pryskamy. Drzewa wysokie na 4-6 metrów, korony kuliste, gleba licha (brunatna, około 40 cm zaczyna sie siwa glina). Same się sieją (chyba od pestek). Młode drzewa owoce mają jeszcze większe bo jest ich mniej. Ze dwa wiadra można narwać. Ciekawi mnie co to moze byc za odmiana. Moze ktoś wie. Podobnie mam ze śliwami chyba węgierkami, bo tak wygladają.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
marta566 - to jak zgadniesz, czy wymaga zapylacza?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Dobre pytanie Seedkris Nie zgadnę, ale na szczęście ta pani jest zawsze na targu to jej zapytam następnym razem. Kiedyś czytałam że większość wiśni jest samopylna dlatego nie zapytałam. No cóż jak zmieściła się jedna wiśnia to w ostateczności jeszcze zapylacz też jakoś upchnę
Pozdrawiam Marta
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Warto też zapytać na jakiej jest podkładce.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
A jakie to ma znaczenie, to zapytam?
Pozdrawiam Marta
jeśli jest deserowa to jest duża szansa że jest to jakaś odmiana węgierska. A te są częściowo samopłodne
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Marta !
Czy wiśnia miała paszport ? / to jest obowiązek sprzedawcy /
Taką podłużną karteczkę - pasek papieru z opisem.
Jeśli nie, to nie kupuj od takich osób drzewek niewiadomego pochodzenia.
Czy wiśnia miała paszport ? / to jest obowiązek sprzedawcy /
Taką podłużną karteczkę - pasek papieru z opisem.
Jeśli nie, to nie kupuj od takich osób drzewek niewiadomego pochodzenia.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam ten sam problem co Mzewa,wiśnie dostałam razem z ogródkiem ,i też kwiatów pełno a owoców kilka .Zastanawiałam się czy ją nie usunąć ,ale co roku mam nadzieję ,ze owoce będą.
Pozdrawiam, Teresa
Pozdrawiam, Teresa
Wiśnia nie miała żadnej etykietki niestety. Do tego miała gołe korzenie, ale ta pani która mi ją sprzedała handluje drzewkami od kilkunastu lat i wszyscy w okolicy chwalą ją za dobrą jakość drzewek. Do tego zawsze stoi w tym samym miejscu więc po prostu podjadę kiedyś i zapytam co to za odmiana. Może dzisiaj uda mi się z pracy wyskoczyć na chwilkę
Pozdrawiam Marta
Witam po weekendzie. Już wiem że wiśnia, którą nabyłam to Pandy 103. Nie jest to chyba zbyt dobry zakup i niestety muszę pomyśleć o zapylaczu. Co polecacie ? Czytałam że to może być Lucyna, Nefris albo North Star. Niektóre źródła podają też Łutówkę ale wolę mieć pewność bo 3 wiśni już nie posadzę
Pozdrawiam Marta