MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Rurki powinny być na wys 1-2 m od ziemi
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Jarku, ja mam trzcinę, jak większość osób. Ta na pewno jest praktyczna.wesoly pisze:Mam takze dostać murarkę. Mam pytanie. Piszecie o tych rurkach. jakie są najpraktyczniejsze.
jarek
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie musi być 2 m od ziemi - moje ustrojstwo stoi na ziemi bezpośrednio bo jest to przerobiony stary ul dla pszczół- no i rurki zasiedlone wiec jak wsio będzie stało kilkadziesiąt cm nad ziemią to tez będzie dobrze - do osób które wystawiły rurki a nie mają kokonów informacja jest następująca- trzeba być cierpliwym w pierwszym roku rurki może zasiedlić bardzo mała liczba owadów
Ale czy wszyscy zamocowujecie rurki w siateczkach zabezpieczających przed ptakami?
Bo właśnie nie mocuję mojego "ula" z powodu braku siatki.
I zastanawiam się gdzie takową nabyć ?
Po stronie południowej domu, w zacisznym zakątku wŚród poziomek, truskawek i malin, gdzie wiatr nie dociera a ludzie się nieczęsto kręcą - mam starą psią budę- opuszczoną zupełnie , bo pies z niej nie korzysta. Buda ma wysokość ponad metr (dwa wielkie psy w niej kiedyś razem mieszkały) - pomyślałam, że na niej mogę, obłożywszy kamorami polnymi- rureczki umieścić.
Jak myślicie- dobre miejsce będzie?
Bo właśnie nie mocuję mojego "ula" z powodu braku siatki.
I zastanawiam się gdzie takową nabyć ?
Po stronie południowej domu, w zacisznym zakątku wŚród poziomek, truskawek i malin, gdzie wiatr nie dociera a ludzie się nieczęsto kręcą - mam starą psią budę- opuszczoną zupełnie , bo pies z niej nie korzysta. Buda ma wysokość ponad metr (dwa wielkie psy w niej kiedyś razem mieszkały) - pomyślałam, że na niej mogę, obłożywszy kamorami polnymi- rureczki umieścić.
Jak myślicie- dobre miejsce będzie?
Pozdrawiam.
-
bardzo dobre będzie
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
To ja jeszcze poproszę przepis na ciasto z gliny. Glinę mam. Właśnie ją rozrobiłam z wodą. I co dalej?
Agata
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dominikams dziękuję. Jestem ciekawy rezultatu.
jarek
jarek
-
to teraz jak masz już mokra glinę to trzeba ją wyrobić tzn ma być plastyczna potem do tej gliny dodajemy sieczkę tzn pociętą słomę albo trzcinę i wszystko razem mieszamy- sieczki ma być tyle żeby było ją w tej glinie widać ale żeby to była jednak glina- potem albo pakujemy to do jakiejś formy albo od razu formujemy ściankę- z takiej świeżej gliny jednak to jest trudne wiec lepiej uformować takie bloczki które dopiero jak wyschną ułożymy - jak ścianka wyschnie wiercimy w niej dziury- normalnie wiertarką dziury powinny być rozmaitej średnicy - więcej gatunków będzie miało szansę się zadomowić najbardziej widowiskowymi budowlami są takie oto : http://farm3.static.flickr.com/2490/368 ... 238a98.jpg
aha i te dziury nie muszą mieć iluś tam cm np duże otwory dla rodzaju Anthophora{polska nazwa-Porobnica} mogą być płytkie do 5-6 cm głębokości
aha i te dziury nie muszą mieć iluś tam cm np duże otwory dla rodzaju Anthophora{polska nazwa-Porobnica} mogą być płytkie do 5-6 cm głębokości
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Bardzo dziękuję - pszczółki mam już na biurku w pracy - muszę koniecznie lecieć na działeczkę i je wypuścićmurarka pisze:Coma, paczkę z pszczółkami wyślę w poniedziałek, a więc w środę powinna być u Ciebie.
Sprawdź bo od 10 postów możesz pisać PW, jeśli nie włączyła ci się ta opcja to napisz tutaj :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&t=30386
Potrzebuję dane do przelewu a nie wiem czy jest karteczka bo boję się w pracy otwierać :P
-
obserwacja z ostatniej chwili- nie chciałem was straszyć ale najprawdopodobniej z uwagi na ostrą zimę spora cześć kokonów zawiera martwe pszczoły
a ktoś może jednak mi przekazać wiedze na temat krateczki (siateczki), która sie nakłada na te rureczki złączone? Bo naprawdę nie wiem gdzie takie coś kupic i jak to nazwać - plastikowe takie coś widziałam chyba w OBI - ale czy to nie odstraszy pszczół by tam w ogóle wlatywać?
Pozdrawiam.
Widziałem taką siatkę plastikową w ogrodniczym, nie martw się nie odstraszy
Znaczy: taka drobna : mniej więcej cm x cm i zielona?
Pozdrawiam.