Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
Re: Kalafior
To już wszystko jasne. Za mało nawozisz glebę a wszystkie warzywa kapustne to wielkie żarłoki. Klasa ziemi nie ma nic do rzeczy, każdą trzeba nawozić. Polecam kurzeniec, jest świetny pod kalafiory.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I siej kalafiory wczesne.Wtedy jest pewność,że będą miały to coś m.liśćmi.
Zdarza się jednak ,że kalafior nie wytworzy róży,z powodu braku jakichś mikro.
Dlatego Aria ma rację.Zresztą jest on żarłokiem jak wszystkie kapustowe.
Zdarza się jednak ,że kalafior nie wytworzy róży,z powodu braku jakichś mikro.
Dlatego Aria ma rację.Zresztą jest on żarłokiem jak wszystkie kapustowe.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Bardziej niż pomidor? A patrzcie, w szkole uczyli mnie co innego... skutkiem czego podejrzewałem nawet zbyt zasobne podłoże!
Doczytałem- może chodzić o bor lub molibden. No to do boju! Czy może jeszcze jakieś wskazówki?
Doczytałem- może chodzić o bor lub molibden. No to do boju! Czy może jeszcze jakieś wskazówki?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
i zdecydowanie glebę zasadową - zasobną w wapń - to też może przyczyna? - a nawadniasz/podlewasz? bo to też może być kolejna przyczyna.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- maryann
Uprawiam na czarnoziemie lessowym, wapnia więc pod dostatkiem. A przez miesiąc deszczu u nas nie brakowało. Może przelane?
Co do nawożenia- dopytałem mamę(bo ja już nie pamiętałem) i obornik był tam jesienią(po truskawisku).
I żeby były wątłe albo jakieś pokiereszowane; a tu liście jak zbój, a między nimi pustka.
Co do nawożenia- dopytałem mamę(bo ja już nie pamiętałem) i obornik był tam jesienią(po truskawisku).
I żeby były wątłe albo jakieś pokiereszowane; a tu liście jak zbój, a między nimi pustka.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Ja myślę, że niedługo będzie tam wielka róża, tylko na razie kalafior przygotowuje się do jej produkcji.
Czy już pora siać rozsadę na jesienny zbiór? Czy poczekać do sierpnia?
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalafiora wysiałam z tydzień temu razem z brokułami, pekińska i innymi jesiennymi.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Maryann, opisany przypadek to klasyczne 'ślepnięcie kalafiorów" - choroba fizjologiczna powodowana niedoborem molibdenu.
Pozdrawiam, Francik
Maryann, opisany przypadek to klasyczne 'ślepnięcie kalafiorów" - choroba fizjologiczna powodowana niedoborem molibdenu.
Pozdrawiam, Francik
Francik
- maryann
Radziła się mama sprzedawcy-producenta rozsady. Mówi, że to jakaś rolnica- szkodnik żerujący nocą i trzeba było wjechać z opryskiem po 23. ... Hę?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam
Maryann, odpowiedni link masz w wątku o kapuście od forumowicz.
Pozdrawiam, Francik
Maryann, odpowiedni link masz w wątku o kapuście od forumowicz.
Pozdrawiam, Francik
Francik
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Czy ktoś już zrobił rozsadę kalafiora?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Za wcześnie na niego ,tak jak pisałam w dziale kapusta na tego typu warzywa jeszcze czas.