Zaczynam - rogalm1 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj!
Ale się u ciebie pozmieniało. Wszystko się pięknie rozrosło.
Całe mnóstwo nowych roślinek.
Teraz będę wpadać częściej.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko ja robię tak samo.
Poczekaj do czerwca. W tym miesiącu przeważnie spada dużo zawiążków.
A to co zostanie przerwiesz w lipcu i będzie dobrze.
Dasz rady ze wszystkim się uporać. Do wakacji niedaleko, a potem będziesz miała czas na pracę i wyrobisz się na bieżąco.
To co nie wzeszło siej na nowo, bo pewno już nie wzejdzie.
Przyczyną mogła być susza, albo słabe nasiona.
Najwyżej przerwiesz, gdyby wzeszło jedno i drugie.
Marchewka powinna wzejść w ciągu 2 do 3 tygodni, bo teraz jest już ciepło.
Pietruszka wschodzi trochę dłużej - do miesiąca - ale jak ma mokro i ciepło to też przyspiesza.
Trzymam kciuki, żeby wszystko rosło jak na drożdżach. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jak na brak weny - to fotki bardzo fajne :lol: :lol: :lol:

Miło jest jak dzieci pomagają - moje też w tym tygodniu zjechały tłumnie w liczbie 3 (przyszły zięć się podlizuje :lol: ) i pomagały.

Trochę zazdraszczam tych wakacji i długiego działkowania :)

Moniko - masz młode jabłonki - formowałas im jakoś koronę ? bo ja swoim nie (to tylko takie patyki)... a może powinnam ?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :)
Pamiętam jak przeglądałam zimą Twój wątek. Zafascynowała mnie ta budowa domku :) Tak sprytnie Wam to poszło i takie superowe miejsce wyszło. Duże brawa dla kunsztu majstra :)
Wpadłam do Ciebie , by zapytać o to podlewanie mlekiem, o którym wspominałaś u Kogry. Napisz coś więcej na ten temat.

Ja się wkurzyłam na marchewki bo rok w rok takie byle jakie, że mam ich dość :roll: . Wiem, że nie lubia obornika, ale w tamtym roku nie był dawany i dalej byle jakie.... Zostały mi jednak nasiona z ubiegłego roku i żal było wywalić :lol: :lol: Posiałam je między krzewy i kwiaty kępkami, ciekawa jestem co z tego wyniknie :lol:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedź w sprawie mleka, spytałam jeszcze o szczegóły , ale zapytam na wszelki wypadek i tutaj u Ciebie
Czy pod krzak też wlewałaś mleko czy tylko opryskiwałaś te krzewy? No i czy jakoś je rozcieńczałaś Ponoć lepsze mleko to z mniejszymi procentami.
Moje pomidorki już kwitną, zastanawiam się czy trzeba je opryskac zaraz po posadzeniu... Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Gabrysiu, tylko nadzieja na wakacje dodaje mi sił do opuszczania działki w niedzielę po południu, bo jak widze ile jeszcze powinno być zrobione to rozpacz, kwiatki zupełnie zarośnięta, boję się że chwasty je zupełnie zaduszą! A owoce jabłonki będę co tydzień obserwować i w razie czego pomogę spaść niektórym

Violu, bardzo się cieszę, że wróciłaś, przy małym dziecku to dość trudne, ale z każdym dniem będzie łatwiej

Grażynko, jeśli w ten weekend nie zobaczę pietruszki i marchewki to posieje na nowo, bo po deszczach i przy takim cieple powinna już być duża!!

Ewusiu, ja na razie ze swoimi drzewkami (sadzonymi w zeszłym roku) nie robiłam kompletnie nic, mam zamiar je przyciąć jesienią, na razie zadowolę się obserwacją, a w przyszłym to już chyba na wiosnę je czymś prysnę.

aguskac, ja polewałam je z góry i miałam wiejskie mleko, wlewałam litr do konewki- reszta woda i tak na oko. Cieszę się, że podoba Ci się nasz pomysł nadbudowy nad przyczepą, na wypełnienie dołu pewnie będę musiała poczekać kilka lat!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wszystko jasne, dzięki :)
Pomysł z nadbudówką mało, że się podobał, jest genialny !!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Moniko! Zdjęcia zrobiły na mnie wrażenie, bo już u Ciebie kwitną dzwonki i paciorecznik taki duży :shock: . Moje gramolą się dopiero z ziemi. Oj szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo u mnie nasiało się pietruszki wszędzie. To samosiejki, bo po porzednim właścicielu w tamtym roku pietrucha zawiązała nasiona i teraz mam ją wszędzie. Koper zresztą też ale ten dopiero malutki. No ale czytam, że warzywek to Ty sporo siejesz i sadzisz :?: Nawet kalafiory :!: Podziwiam. Ja na 'Koralikach' i jednej cukini poprzestanę. Aha, i kapusta.... ale ozdobna od Ali :;230
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Moniko, co do żarnowca, nie ma żadnego problemu, będzie mi bardzo miło, że zagości u Ciebie - tylko dowiedz się kiedy i jak oddzielić dla Ciebie kawałek, bo ja tego jeszcze nie robiłam, czy to trzeba ukorzenić, czy jakoś inaczej dzielić ?
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Monisiu witaj.

Cieszę sie, że mogę Ci cos dosłać. Tylko chwilka cierpliwości aby przekwitły. A czy nasionka ode mnie posiałaś . czy cos wyszło z tego, bo jak nie to zbierać na nowo będę??
Pozdrawiam
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Kurcze Monisiu-adres mi wcięło. Prosze podaj na pw jeszcze raz swój adres. :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ależ masz już dużo roślin na działce, Moniko!
A moja jabłonka, posadzona 2 lata temu ciągle mi choruje
i kwitnie bardzo mizernie. :(
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Witam wszystkich po weekendzie, niestety przez dwa tygodnie nie będzie fotorelacji, bo Kuba zabrał aparat na zieloną szkołę :( a tyle ciekawych rzeczy chciałam Wam pokazać, przede wszystkim moje pomidory, które bez żadnych osłon rosną w gruncie i mają już malutkie owoce! Po ostatnim deszczu wreszcie wszystko zaczęło normalnie rosnąć, warzywa, kwiaty, krzewy- robi się naprawdę bardzo ładnie!

Jacku
, donoszę z radością, że Twoje roślinki zadomowiły się u mnie wspaniale, a warzyw mam bardzo dużo, bo i rodzina ogromna a mając perspektywę dwóch miesięcy z dala od sklepu chcę sobie ułatwić życie!

Ewusiu, ja też tego nie wiem, bo ja już dostałam gotowy krzak od Dorotki -korzom

Gigusiu, nasionka wszystkie wysiałam ale dopiero teraz zaczynają wychodzić, bo była taka susza, że nic nie dawało podlewanie konewką. Nasionka zbieraj jak tylko umiesz i uda Ci się trafić z terminem :)

Wisienko, myślę, że już mam bardzo dużo roślin, drzew i krzewów, myślę, że taką klasyczną działkę to już bym miała całą obsadzoną a na mojej ogromnej powierzchni to wszystko znika..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”