Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2010, o 00:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kilkuletnia juka marnieje!!
Witam
od paru tygodni nasza roślinka marnieje . Zawsze była bardzo ładna ,a teraz liście opadają w dół i parę już wyschło i zżółkło. Nie wiem czy od nadmiaru wody czy od małej jej ilości :/
albo od drapania naszej Zuzi ( kotka ) w pień :/
PROSZĘ O POMOC
z Góry DZIĘKUJĘ
od paru tygodni nasza roślinka marnieje . Zawsze była bardzo ładna ,a teraz liście opadają w dół i parę już wyschło i zżółkło. Nie wiem czy od nadmiaru wody czy od małej jej ilości :/
albo od drapania naszej Zuzi ( kotka ) w pień :/
PROSZĘ O POMOC
z Góry DZIĘKUJĘ
Pokaż zdjęcie doniczki, bo chyba jest mała i stara ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Kontakt:
Andres74 pisze:Pokaż zdjęcie doniczki, bo chyba jest mała i stara ?
wydaje mi się że jest dobra . Przesadzaliśmy go jakieś 1.5 - 2 lata temu.
Wielkościowo może doniczka za mała nie jest ale ziemię należało by podmienić bo ta zapewne jest wyjałowiona, swoją drogą pewnie za mało wody dostaje.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szara pleśń na yucce
Niestety, moje problemy z juką się nie skończyły
Wczoraj zauważyłam, że jedna z odnóg pnia jest miękka. Mąż odpiłował ją całą, lecz dalsza część pnia wykazuje także objawy jakiejś choroby grzybowej Chyba). Mocniejsze ścięcie jest już niemożliwe. Poradźcie mi, co robić?
Wczoraj zauważyłam, że jedna z odnóg pnia jest miękka. Mąż odpiłował ją całą, lecz dalsza część pnia wykazuje także objawy jakiejś choroby grzybowej Chyba). Mocniejsze ścięcie jest już niemożliwe. Poradźcie mi, co robić?
A na liściach tego białego nalotu już nie ma ?
Czy ta odcięta łodyga w którymś miejscu robi się biała, tzn. czy odcinając kolejne plastry dojdzie się do zdrowej tkanki ?
Mogłabyś ją ukorzenić (może to być jedyny sposób na uratowanie również pozostałych odnóg)
Nie spotkałem się z taką chorobą u jukki. Ale często ciąłem i ukorzeniałem jukki.
Czy ta odcięta łodyga w którymś miejscu robi się biała, tzn. czy odcinając kolejne plastry dojdzie się do zdrowej tkanki ?
Mogłabyś ją ukorzenić (może to być jedyny sposób na uratowanie również pozostałych odnóg)
Nie spotkałem się z taką chorobą u jukki. Ale często ciąłem i ukorzeniałem jukki.
-
Nie zależy mi na ukorzenieniu odrostów a na uratowaniu całej rośliny z pięknym, grubym pniem. Nie dało się uciąć odnogi tak, żeby rana po cięciu była biała i zdrowa.
Mącznika jeszcze do końca chyba nie wytrułam, czekam na możliwość wyniesienia jej z domu.
Mącznika jeszcze do końca chyba nie wytrułam, czekam na możliwość wyniesienia jej z domu.
A jak z podlewaniem i zraszaniem?
Wiele osób mocno zrasza jukki, co moim zdaniem jest błędem.
Odrosty są chudziutkie, co może sugerować, że nie miała wystarczająco silnego wzrostu (nawozu) (nie oskarżam ;) )
To moje gdybanie. Rozumiem, że żal Ci pnia.
Obecne temperatury jak najbardziej pozwalają na wyniesienie i zrobienie oprysku (chyba, że jest inna przyczyna).
Wiele osób mocno zrasza jukki, co moim zdaniem jest błędem.
Odrosty są chudziutkie, co może sugerować, że nie miała wystarczająco silnego wzrostu (nawozu) (nie oskarżam ;) )
To moje gdybanie. Rozumiem, że żal Ci pnia.
Obecne temperatury jak najbardziej pozwalają na wyniesienie i zrobienie oprysku (chyba, że jest inna przyczyna).
-
No nie wiem, dziś u mnie mają być przymrozki.
Zimą nie spryskiwałam jej w ogóle, podlewałam bardzo oszczędnie, prawie wcale. Jak pisałam wyżej, cały ubiegły sezon stała w ogrodzie, ale miała obcinana liście zniszczone przez mącznika.
Zimą nie spryskiwałam jej w ogóle, podlewałam bardzo oszczędnie, prawie wcale. Jak pisałam wyżej, cały ubiegły sezon stała w ogrodzie, ale miała obcinana liście zniszczone przez mącznika.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Kontakt:
podlałem ją ale nie widać poprawy :/
Od samego podlania nie zobaczysz poprawy ponadto liście jakie już schną uschną do końca.
Mączniak prawdziwy na yucce
Wywal ten keramzyt, utopisz roślinę , dlatego zapewne główny pień zgnił, zastanawiam się jak wygląda system korzeniowy i czy nie pozostanie ci faktycznie odmładzanie juki.
-
Keramzyt jest tylko na wierzchu i stanowi centymetrową warstwę. Pień jest cały twardy, gnicie zaczęło się od środka tej odnogi którą odcięłam.
To co pozostało po cięciu jest w zasadzie twarde ( z wyjątkiem ok. centymetra), ale martwi mnie kolor rany.
To co pozostało po cięciu jest w zasadzie twarde ( z wyjątkiem ok. centymetra), ale martwi mnie kolor rany.