Eucomis wymagania,warunki uprawy,wysiew nasion Cz.1
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Eucomis wymagania,warunki uprawy,wysiew nasion Cz.1
Witam fanów eukomisów
Ciekawa jestem jak przezimowały bulwy Waszych eukomisów i czy szykują się do kwitnienia ?
Po zimie straciłam 2 duże bulwy e.Bicolor - jesienią po wykopaniu już widziałam, że będzie źle bo środek bulwy przy pędzie miał początki zagniwania. Podsuszanie i odkażanie nie uratowało ich ... wielka szkoda
W tej chwili kwitnie Eukomis Van der Merwei
To odmiana wielkością podobna do E. Autumnalis
Trzy lata temu ( 2017) posadziłam 1 sztukę więc zakwitł jeden pęd
Rok później 2018 zakwitły 2 pędy i pod koniec sezonu pojawił się nowy pęd z liśćmi
Ostatnie zdjęcia to stan sprzed kilku dni, mniej atrakcyjny bo do mojej kolekcji dopadły ślimaki i zanim się zorientowałam zrobiły spustoszenie. Lubię te zielone liście upstrzone purpurowymi cętkami więc z wielkim żalem przycinałam je.
Pozdrawiam
Ciekawa jestem jak przezimowały bulwy Waszych eukomisów i czy szykują się do kwitnienia ?
Po zimie straciłam 2 duże bulwy e.Bicolor - jesienią po wykopaniu już widziałam, że będzie źle bo środek bulwy przy pędzie miał początki zagniwania. Podsuszanie i odkażanie nie uratowało ich ... wielka szkoda
W tej chwili kwitnie Eukomis Van der Merwei
To odmiana wielkością podobna do E. Autumnalis
Trzy lata temu ( 2017) posadziłam 1 sztukę więc zakwitł jeden pęd
Rok później 2018 zakwitły 2 pędy i pod koniec sezonu pojawił się nowy pęd z liśćmi
Ostatnie zdjęcia to stan sprzed kilku dni, mniej atrakcyjny bo do mojej kolekcji dopadły ślimaki i zanim się zorientowałam zrobiły spustoszenie. Lubię te zielone liście upstrzone purpurowymi cętkami więc z wielkim żalem przycinałam je.
Pozdrawiam
- christinkrysia
Czyściłam wstępnie po obsuszeniu swoje cebule planując zanieść je już na strych ale ... widzę,że jeszcze 2 pędy nie do końca wyschniete i nie dają sie wyciągnąć.
Przy tej okazji przypomniało mi się Twoje zdjęcie zacytowane powyżej - jestem ciekawa czy zakwitł ?
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A tak. Zdjęcie jest poniżej postu.
Jeszcze rosną.
W przyszłym roku sadzę do gruntu.
Jeszcze rosną.
W przyszłym roku sadzę do gruntu.
- christinkrysia
pull one same niezbyt chętnie wchodzą w sen zimowy ... ciągle zielone ...
Skąd ta decyzja uprawy bezpośrednio w gruncie ?
Swoje już wykopałam i nawet podsuszyłam - musiałam wcześniej bo taka była potrzeba ...
W tym roku zaskoczyła mnie Eukomis Comosa
Bulwa zakupiona w 2017 w pierwszym sezonie nie zakwitła ale nie była zbyt duża wiec się nie zdziwiłam .
Ładny wzór spodniej strony bardzo długich liści - znacznie węższych niż u BICOLOR
ROK 2018
Kwitnie na dość wysokich pędach.
ROK 2019 doniczka pełna liści , zaglądanie w gąszcz nic nie dało bo do samego końca sezonu nie pojawił się żaden pęd kwiatowy
Po wykopaniu bulwy i lekkim obeschnięciu pokazał się taki widok
Mateczna bulwa podzieliła się a wokół niej naliczyłam 7 bulw większych i 3 maluszki.
Tak sobie myślę,że oderwę te większe , maluszki zostawię przy matce na kolejny sezon.
Wtedy tez zrobię podział matecznej - już to robiłam więc powinno się udać
Pozdrawiam
Zastanawia mnie co było przyczyną tak dużego przyrostu bulw.
Jedynie Eukomis Autumnale dośc ładnie się namnaża ale inne tak sobie...
Skąd ta decyzja uprawy bezpośrednio w gruncie ?
Swoje już wykopałam i nawet podsuszyłam - musiałam wcześniej bo taka była potrzeba ...
W tym roku zaskoczyła mnie Eukomis Comosa
Bulwa zakupiona w 2017 w pierwszym sezonie nie zakwitła ale nie była zbyt duża wiec się nie zdziwiłam .
Ładny wzór spodniej strony bardzo długich liści - znacznie węższych niż u BICOLOR
ROK 2018
Kwitnie na dość wysokich pędach.
ROK 2019 doniczka pełna liści , zaglądanie w gąszcz nic nie dało bo do samego końca sezonu nie pojawił się żaden pęd kwiatowy
Po wykopaniu bulwy i lekkim obeschnięciu pokazał się taki widok
Mateczna bulwa podzieliła się a wokół niej naliczyłam 7 bulw większych i 3 maluszki.
Tak sobie myślę,że oderwę te większe , maluszki zostawię przy matce na kolejny sezon.
Wtedy tez zrobię podział matecznej - już to robiłam więc powinno się udać
Pozdrawiam
Zastanawia mnie co było przyczyną tak dużego przyrostu bulw.
Jedynie Eukomis Autumnale dośc ładnie się namnaża ale inne tak sobie...
- Robert40
- 100p
- Od: 24 kwie 2012, o 00:47
Pozdrawiam Robert
Jestem zauroczona tym kwitnieniem, no pięknie się prezentuje.
Mam przed blokiem jedną cebulę ,zakwitła a jakże, ale kwiat mniejszy i liście też mniejsze
Może podłoże nie teges?
Mam przed blokiem jedną cebulę ,zakwitła a jakże, ale kwiat mniejszy i liście też mniejsze
Może podłoże nie teges?