Moje storczyki
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: moje storczyki
cambria wypuszcza mi nową bulwe i są nowe przyrosty na pasiaku poniżej pączków na pewno będą nowe łodygi .
marnieje mi miltonia na razie przeniosłam ja na inne okno zobaczymy co dalej.
- sylvia_sirena
- 1000p
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
Cattleya wygląda na prawdę dobrze, widzę, że ma nowe przyrosty w różnym stadium rozwoju więc teraz na dobrze oświetlony parapet i podlewać po przeschnięciu podłoża. Może ma trochę za bardzo zbite podłoże ale szkoda ją wyciągać i przesadzać do nowego. Mech w niczym nie przeszkadza jedynie trzeba pamiętać, że dłużej zatrzymuje wodę. Myślę też, że trzeba ją delikatnie nawozić.
dendrobium - trochę napisałam u siebie w wątku ale teraz dopiero zobaczyłam te zaczernienia na pseudobulwie. Czy one są na jednej? Czy są to miejsca twarde czy miękkie?
dendrobium - trochę napisałam u siebie w wątku ale teraz dopiero zobaczyłam te zaczernienia na pseudobulwie. Czy one są na jednej? Czy są to miejsca twarde czy miękkie?
Witaj
Prosiłaś mnie w moim wątku o radę, więc jestem. Oglądam Dendrobium nobile i szczerze mówiąc nie za bardzo mi się podobają te czerniejące zmiany.
Trzeba obserwować jak napisała Małgosia - czy są one miękkie, czy się poszerza obszar tych zmian, bo w takim wypadku może być nawet
potrzebne usunięcie chorej części. Zgadzam się z poprzednikami, że sprzedano Ci tego storczyka w niezbyt dobrym stanie i nie chodzi o brak liści,
ale ogólną kondycję całej rosliny.
Katlejka jest w lepszym stanie. Zimą podłoże słabiej przesycha, więc gdyby to była moja katlejka, usunęłabym z góry delikatnie choć część mchu uważając,
żeby nie naruszyć młodego przyrostu i korzeni.
Mech niepotrzebnie blokuje swobodny przepływ powietrza wewnątrz doniczki. Utrudnia też obserwację korzeni i wilgotności podłoża.
Nie ma potrzeby przesadzać storczyka jeśli nic złego się nie dzieje. Zresztą to nie jest dobra pora na taki zabieg,
a do wiosny już niedaleko
Prosiłaś mnie w moim wątku o radę, więc jestem. Oglądam Dendrobium nobile i szczerze mówiąc nie za bardzo mi się podobają te czerniejące zmiany.
Trzeba obserwować jak napisała Małgosia - czy są one miękkie, czy się poszerza obszar tych zmian, bo w takim wypadku może być nawet
potrzebne usunięcie chorej części. Zgadzam się z poprzednikami, że sprzedano Ci tego storczyka w niezbyt dobrym stanie i nie chodzi o brak liści,
ale ogólną kondycję całej rosliny.
Katlejka jest w lepszym stanie. Zimą podłoże słabiej przesycha, więc gdyby to była moja katlejka, usunęłabym z góry delikatnie choć część mchu uważając,
żeby nie naruszyć młodego przyrostu i korzeni.
Mech niepotrzebnie blokuje swobodny przepływ powietrza wewnątrz doniczki. Utrudnia też obserwację korzeni i wilgotności podłoża.
Nie ma potrzeby przesadzać storczyka jeśli nic złego się nie dzieje. Zresztą to nie jest dobra pora na taki zabieg,
a do wiosny już niedaleko
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- sylvia_sirena
- 1000p
- sylvia_sirena
- 1000p
- sylvia_sirena
- 1000p
Moje Dendrobium nobile chyba ma się dobrze po ścięciu tych chorych mały któego ledwo co zobaczyłam już jest większy i uśmiecha się do słoneczka drugi zielony przyrost też rośnie byle było więcej słonecznych dni .
Zapowiada się,że będzie kolorkowo. Opiekuj sie dendrusiem, to zapene odwdzięczy się cdownymi kwitnieniami .
- sylvia_sirena
- 1000p
Dawno mnie nie było ale jestem
A więc olbrzymek białasek przekwitł, pasiasty też pączki pousychały może na drugich wypuści, philadelfia też cięko idzie, różówek nadal w kwiatach już się zgubiłam który miesiąc , trzy waszki wypuszcza przyrost na przycięciu ,dendrusiem i cattleya i cambria rosną miltonia po przeniesieniu na razie stoi . I kilka fotek
A więc olbrzymek białasek przekwitł, pasiasty też pączki pousychały może na drugich wypuści, philadelfia też cięko idzie, różówek nadal w kwiatach już się zgubiłam który miesiąc , trzy waszki wypuszcza przyrost na przycięciu ,dendrusiem i cattleya i cambria rosną miltonia po przeniesieniu na razie stoi . I kilka fotek
Brawo Sylwio Dendrobium chce żyć i wypuszcza nowy przyrost. Niech tylko więcej się pojawi,to ruszy z podwójną energią
A katlejka ma aż 2, czy nawet 3 młode przyrosty ? To zawsze nadzieja na przyszłe kwitnienie
A katlejka ma aż 2, czy nawet 3 młode przyrosty ? To zawsze nadzieja na przyszłe kwitnienie
Pozdrawiam, Joanna
- sylvia_sirena
- 1000p
czy te ciękie przyrosty na Dendrobium na łodydze i przy ziemi to nowałodyga czy z kwiatkami ?
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Witaj Przyrosty na łodydze, tzn. pseudobulwie to najpewniej zaczątki małych keiki. Zdarzyło się u mnie, że na jednej przekwitniętej psb wyrosło kilka takich keiki. Cosik przy ziemi to nowy przyrost, młoda psb, która przy odpowiednim traktowaniu, tzn. lekkim przesuszeniu i werandowaniu, powinna zakwitnąć
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- sylvia_sirena
- 1000p