Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie
Inka - odmiana polska, rośnie silnie, owoce od 100 do 160 g, rumieniec 30-50 %, dojrzewa pod koniec sierpnia (okolice 27.08)
dostatecznie wytrzymałe na niskie temperatury
Redhaven - odmiana amerykańska, rośnie silnie, owoce od 100 do160 g, rumieniec 50-80 %, dojrzewa około 15-20 sierpnia
średnio wytrzymałe na niskie temperatury
dostatecznie wytrzymałe na niskie temperatury
Redhaven - odmiana amerykańska, rośnie silnie, owoce od 100 do160 g, rumieniec 50-80 %, dojrzewa około 15-20 sierpnia
średnio wytrzymałe na niskie temperatury
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 09:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sadziłem w tą jeśień brzoskwinię odmiany Inka i mam pytanko:
- kiedy dokładnie powinno się ją ciąć wiosną, czy następną jeśienią??
- kiedy dokładnie powinno się ją ciąć wiosną, czy następną jeśienią??
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A teraz można przyciąc brzoskwinie czy po tym będzie tylko bardziej narażona na zmarźnięcie?
-
- 100p
Drzewek sadzonych jesienią nie tnie się. Przytniecie dopiero na wiosnę.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W żadnym wypadku nie tniemy teraz brzoskwinii itp
Kwestia przemarzania to jedno, druga to infekcje ran na które pestkowe są bardzo wrażliwe.
Kwestia przemarzania to jedno, druga to infekcje ran na które pestkowe są bardzo wrażliwe.
Pozdrawiam, Maciek.
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 100p
Odciąłbym ten pierwszy lewy konar i tak powstanie nam forma kotłowa/pucharowa z konara po prawej. Pędy na konarze po prawej skróciłbym o połowę, a może nawet 2/3.
Witam mam w ogrodzie dosyć stare (chyba) drzewo brzoskwini. Ma bardzo dużo cienkich gałęzi, w zeszłym roku nie mogłam zerwać przez te gałązki owoców. Czy teraz można już przycinać gałęzie czy poczekać jeszcze aż będzie cieplej. Mam teraz dużo wolnego czasu i chciałam go wykorzystać.
Dorota
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Brzoskwinie tnie się "na owoc" wiosną w fazie nabrzmiałego/wybarwionego pąka. W ten sposób zapobiegasz nadmiernemu wydłużaniu gałązek, korona robi się bardziej zwarta i masz owoce tyle ile trzeba.
Można też ciąć korygująco/odmładzająco ale to pod koniec lata. Jak mądrze przycinasz wiosną to takie odmłodzenie jest potrzebne bardzo rzadko.
Teraz nic nie tnij. TERAZ masz czas przejrzeć wątki i inne zasoby internetu aby się dowiedzieć jak ciąć. Miłej lektury .
np
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p1411815
Można też ciąć korygująco/odmładzająco ale to pod koniec lata. Jak mądrze przycinasz wiosną to takie odmłodzenie jest potrzebne bardzo rzadko.
Teraz nic nie tnij. TERAZ masz czas przejrzeć wątki i inne zasoby internetu aby się dowiedzieć jak ciąć. Miłej lektury .
np
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p1411815
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak już tniesz brzoskwinie wiosną, to tylko w ciepły suchy dzień, a i wskazany oprysk nawet miedzianem, po cięciu, niestety brzoskwinia jest delikatna i szybko lubi coś niemiłego złapać. Ogólnie nie zaleca się cięcia brzoskwini wiosną, tylko kiedy jest to konieczne.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Bardzo ważne zaleceniemr25ur pisze:Jak już tniesz brzoskwinie wiosną, to tylko w ciepły suchy dzień,...
Oprysk przeciwko kędzierzawości liści wskazany, wręcz konieczny ale zanim rozwiną się pączki, później to już nie ma sensu. Wiosną pryska się brzoskwinię zanim da jakikolwiek znak życia.mr25ur pisze:... a i wskazany oprysk nawet miedzianem, po cięciu, ...
Cytat z 2 grudnia
"Ostatnie już dni z ciepłą pogodą to dobra pora na wykonanie oprysku brzoskwini na kędzierzawość liści.
Ta groźna choroba grzybowa poraża i skręca liście, a w rezultacie chore drzewa wolniej rosną i słabiej owocują. Strzępki grzyba zimują w pąkach i na pędach drzewa. Aby go zwalczyć wykonujemy oprysk 1% roztworem Miedzianu. Zabieg ten wykonujemy, kiedy temperatura powietrza wynosi minimum 6 stopni. Następnie powtarzamy go drugi raz wczesną wiosną, przed fazą nabrzmiewania pąków.
Cieczą grzybobójczą należy dokładnie pokryć całe drzewa, zarówno wierzchołki pędów jaki i spękania kory na pniu. Należy też opryskać rosnące w sąsiedztwie drzewa owocowe, gdyż na nich też może zimować grzyb.
źródło"
http://majawogrodzie.tvn.pl/73,Oprysk-b ... -prac.html
(nie jestem fanką tego programu ale a tymi słowami zgadzam się tylko Ja kropię wiosną Silitem, jesienią Miedzianem lub samym Sylitem wiosną)
Gdzie się nie zaleca ciąć wiosną? W każdej książce jaką miałam w ręku zalecają cięcie wiosną w fazie wybarwionego pąka, sama mam też pozytywne doświadczenie w tej dziedzinie.mr25ur pisze:...Ogólnie nie zaleca się cięcia brzoskwini wiosną, tylko kiedy jest to konieczne.
Moje nowe imię Szansa
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Kontakt:
Gosia79z obawiam się ,że Twoja brzoskwinia jest morelą....
A jeśli chodzi o cięcie brzoskwiń,to koniecznie trzeba je ciąć co roku,żeby wytwarzały nowe przyrosty.Ja często to robię po kwitnieniu,wtedy jestem pewna,gdzie zawiązują się owoce.A większe rany po cięciu smaruję farbą emulsyjna z dodatkiem np Topsinu
A jeśli chodzi o cięcie brzoskwiń,to koniecznie trzeba je ciąć co roku,żeby wytwarzały nowe przyrosty.Ja często to robię po kwitnieniu,wtedy jestem pewna,gdzie zawiązują się owoce.A większe rany po cięciu smaruję farbą emulsyjna z dodatkiem np Topsinu