Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ratujcie moje fiołki afrykańskie

Post »

Dawidzie, wyrzucić? Musiałabym wyrzucić praktycznie wszystkie, bo nigdy nie wiadomo które są zainfekowane a które nie. Po to są sposoby leczenia by podejmować się walki. Inaczej nie zakładałabym wcale posta. Ja się za szybko nie poddaję. Pomijając fakt inwestycji w te fiołaski.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

x-U-ie
---

Post »

OO wełnowców się wystrzegam. Skasowały mi a potem Milkicji całą kolekcję kaktusów. Wełnowce rozpoznam dziadów z daleka.
x-U-ie
---

Post »

To są zanieczyszczenia - nie wymiotłam paprochów, czasem coś mi się wysypie gdy wyjmuję doniczki do nasączania. Wiem że moga zasugerować ale to naprawdę brudy. Wełnowce miałam rok temu na kaktusach a fiołków nie miałam prawie wcale. Te co były to stały w całkiem innym pomieszczeniu. Dodam że kaktusy poszły z domu i od tamtej pory ich nie było juz wcale. Na żadnej innej roślinie. Nie mam za dobrego makro bo bym zrobiła zbliżenie tej fotki.

Perlit zastosowany do ziemi nie był jednorodny a że jest lekki to się czepia i liści jak wysypie mi się ziemia. Poza tym to co się dzieje z fiołkami gdyby byy wełnowce już bym miała po hodowli. Wełnowce po miesiącu robiy wielkie spustoszenia. A tu wszystkie liście są jędrne i twarde. Wełnowce działały kolei na odwrót.
x-xm-a

Post »

no to nie wiem jak Czarodziej tu zobaczył wełnowca :?
Obrazek
zdjęcie z linku wyżej

no dobra, nie będę się wymądrzać, bo wiesz lepiej, tak czy siak jakiegoś robala wykryłaś, zastanów się nad chemią, podałam ci link do ŚOR, wydaje mi się, że ten Omite ma szersze spektrum niż te dwa na przędziorka, ale wszystkie stadia, jeśli to przędziorek, trudno zwalczyć od razu.

Przy tak pięknej kolekcji nowa ziemię chyba wyprażyłaś...
x-U-ie
---

Post »

Też pierw myślałam o wełnowcu ale na twojej fotce liście giną "w oczach" zwiędnięte jak zasuszone. U mnie właśnie co mnie zaskakiwało jędrne i tylko zmiany barwy mnie martwiły i niedorozwój środka. Właśnie dlatego sprawdzałam na wielu forach gdzie pokazują zdjęcia.
x-xm-a

Post »

Ula robala wykryłaś to jeszcze dla świętego spokoju połóż termometr na doniczkach jak będziesz miała włączone świetlówki,

Jeśli patrzysz na zdjęcia z innych stron to zwróć uwagę na datę/miesiąc, Twoje mają problem przy sztucznym długim dniu zimą, weź na to poprawkę
x-U-ie
---

Post »

Właśnie dostałam kilka potwierdzeń obciążających roztocza. No cóż. I tak chemia i tak chemia co by to nie było a robactwo. Walka jutro się rozpocznie. Dziś niestety nie miałabym jak nabyć chemii.

O termometrze nie myślałam. Ale na razie jako tymczasowe rozwiązanie skróciłam czas doświetlania. Jutro pokombinuję nad zmianami.
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ulakonie pisze:To są zanieczyszczenia - nie wymiotłam paprochów, czasem coś mi się wysypie gdy wyjmuję doniczki do nasączania.
Do nasączania??? Opisz jak to robisz?
Mnie się wydaję, że Twoje fiołki mają trochę za mokro, świadczy o tym żółty nalot na ziemi w doniczkach.
x-U-ie
---

Post »

Kurcze, ja je podlewam wręcz rzadko. Nasączanie: nalewam wody do spodka jakieś 2 cm po jakis 10 minutach gdy widzę, że ziemia wilgotna zdejmuję i wylewam ze spodka pozostałą wodę. I powtarzam to po kilku dopiero dniach. Czasem jak nie mam czasu to podlewam strzykawką prosto w ziemię określoną ilością wody. Bałam się że nawet cały pojemniczek nie zdążył się nasączyć wtedy.
Piszę ze widzę gdy się ziemia nasącza gdyż duża większość ma pól przeżroczyste pojemniczki a przez takie widać poziom wody. Tak więc woda nie ma szans by pomoczyć rozetę czy liście.

Na wiekszości zdjęć jasne coś w ziemi to perlit. Gdyby ziemią coś się działo od razu wymieniałabym.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Ja stosuję na wszelkie robactwo Actellic 50 EC
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
gardeniaa
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Jeśli podlewasz na podstawkę to ok :) , ja miałam trochę gorsze skojarzenia z tym namaczaniem, stąd to pytanie :wink: :lol:
Ta ziemia jednak u Ciebie troszkę mi się nie podoba, te żółte plamki na perlicie i po bokach doniczki mogą być objawami zasolenia podłoża a to niezbyt dobrze wpływa na wzrost roślin
Jak dawno zmieniałaś ziemię?
x-U-ie
---

Post »

Większość fiołków dostała ziemię we wrześniu październiku - 2010.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”