Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus )pielęgnacja,problemy
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dyptam jesionolistny (Dictamnus albus L. ) - opis
Kupione nasionka wysiewałam przez dwa kolejne lata, nie wykiełkowało ani jedno ziarenko. Jacku pomogłeś mi rozwikłać przyczynę. Muszę poszukać sadzonki.
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krzew Mojżesza Dyptam Dictamnus fraxinella
Cześć, czy ktoś zamierza siać dyptam w tym roku ? Niedawno dostałem nasiona od Legutki a czas już jest po temu - przy najmniej tak piszą w instrukcji siewu. Pozdrawiam
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Re: Krzew Mojżesza Dyptam Dictamnus fraxinella
Pani, od której kupiłam nasiona, poinformowała mnie,żeby wsypać je do torebki-filtru expresu do kawy,uprzednio zmoczonego i włożyć do torebeczki strunowej.Trzymać w lodówce/stały na bocznej ścianie lodówki/z uchyloną torebką.Po ok2ch tygodniach zaczęły pękać nasiona i wtedy wysiałam do skrzyneczki.Należy kontrolować wilgotność torebki papierowej.
Halina
Re: Dyptam jesionolistny
Witam,
mam pytanie, posadziłam dyptam jakieś 3 lata temu, z sadzonki z donicy kupionej w szkółce bylin, i jak do tej pory ani razy nie zakwitł, jest mały, jakieś 20-30 cm góra, choć każdego roku jest nieco większy, ale szczerze powiem, ze się niecierpliwie, kiedy wreszcie zakwitnie... czy to normalne że muszę na niego tak długo czekać czy może coś mu nie służy?
pozdrawiam!
monika
mam pytanie, posadziłam dyptam jakieś 3 lata temu, z sadzonki z donicy kupionej w szkółce bylin, i jak do tej pory ani razy nie zakwitł, jest mały, jakieś 20-30 cm góra, choć każdego roku jest nieco większy, ale szczerze powiem, ze się niecierpliwie, kiedy wreszcie zakwitnie... czy to normalne że muszę na niego tak długo czekać czy może coś mu nie służy?
pozdrawiam!
monika
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Rok temu kupiłam sadzonki bardzo malutkich różowych Dyptamków. Jakie było moje zdziwienie gdy w tym roku mi zakwitły !
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
agnesik12 , Dyptam jest dość wysoki i rośnie na szerokość . Poza tym w czasie słonecznej pogody parzy bardzo silnie - wystarczy przejść blisko i jeśli będzie odkryty fragment skóry , to poparzenie gotowe . Jeżówki nie są aż takie wysokie i można je posadzić przed dyptamem . Poza tym , rosną o wiele szczuplej .
Może mu nie służyć gleba, jeśli bardziej gliniasta.Dobrze i szybko rozwija się tylko na przepuszczalnej.potfoor pisze:Witam,
pozdrawiam!
monika
Zuziu nie jest tak źle cosik z tego będzie
Mój biały trochę ucierpiał za nisko mu ścieli pędy kwiatowe z nasionkami i słabiutko w tym roku.
Mój biały trochę ucierpiał za nisko mu ścieli pędy kwiatowe z nasionkami i słabiutko w tym roku.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Dobrze,że chociaż pokazał kolor
bardzo dziękuje za odpowiedź... to całkiem możliwe, że właśnie z tego powodu nie kwitnie, bo raczej gliniasto u mnie. Postaram sie poprawić mu warunki
pozdrawiam
pozdrawiam
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Czy ktoś ma jakiś patent na zebranie jak największej ilości dojrzałych nasion dyptamu?
Pozdrawiam Piotr