Ogród Moniśki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moniśki

Post »

Wszystkiego najlepszego jeśli obchodzisz dzisiaj imieninki ;:167
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agatko mi zostało jeszcze 10 petunii i osteospermum do przepikowania i zaraz lecę to zrobić :wink: jeszcze tylko 2 tygodnie i w końcu się doczekam przesadzania na miejsce stałe:) a heliotropów na razie nie wynoszę nawet na takie zimno, bo lepiej rosną u mnie na ciepłym parapecie :)

Agnieszko dziękuję bardzo ;:196 faktycznie obchodziłam wczoraj imieniny :)
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Moniko w takim razie odemnie też wszystkiego najlepszego ,duuuużżżżooo zdrówka i spełnienia marzeń nie tylko ogrodowych ;:196 ;:136
A jak u Ciebie po przymrozkach :?: W jakim rejonie tak mniejwięcej mieszkasz :?:
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Dziękuję bardzo ;:196 ja mieszkam w okolicy Bydgoszczy i niestety te mrozy napsuły mi krwi trochę, najgorzej wyglądają krzewy, które niedawno wsadzałam; krzewuszka, złotokap. Przyrosty budleji, która po zimie zaczynała odbijać od korzenia też mi zmarzły, ale najgorzej wygląda magnolia, którą okrywałam agrowłókniną i niewiele to dało :( miejmy nadzieję, że to był ostatni taki atak zimy tej wiosny i teraz już czeka nas tylko ciepło, słońce i czasem deszczyk(ale najlepiej tylko w nocy :wink: )
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Fakt, ze przymrozki to dla ogrodników pakskudne zjawisko. Moje budleje sie trzymają, ale je przykrywałam. Niestety nie pomyślałam, żeby moje wschodzące aksamitki przykryć, a w warzywniaczku wysiałam sześć paczuszek ;:224 i tak patrząc na to myślę, ze 80% straconych niestety. Krzewy też okrywalam, zwłaszcza te wsadzone w tym roku i mają sie ok.

Mam nadzieję, że zima już nie wróci ...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Szkoda tych aksamitek z 6 paczek to byłby aksamitkowy raj. Ja mam mimo wszystko nadzieję, że te moje krzewy nie przemarzły całkowicie i zobaczę jeszcze jakieś oznaki życia na nich :roll:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Oj byłby ;:224 Może jeszcze wysieję ... Teraz myślę, żeby zacząć wysiewać byliny i dwuletnie. Czy bawiłaś się moze w takie sianie? W zeszlym roku posiałam dzwonek ogrodowy, naparstnicę, malwę, trytomę, bratki i z tego towarzystwa zdecydowanie nie udałami sie trytoma, myślę, że chyba ze względu na złe warunki glebowe ;:224 ładnie powschodziła, a potem staneła w miejscu. Bratki zostały zjedzone przez ptactwo domowe, ale się odbijają. Co do reszty czekam na kwitnienie.
Ale teraz myślę o stokrotkach, pierwiosnkach, sasance, niezapominajkach, może orlik, kuklik, czy inkarwilla ;:224
A czy osteo jest byliną?
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Ja też właśnie myślę o takim sianiu bylin i dwuletnich, mam już nasionka i posiałam nawet pierwiosnka ząbkowanego, ale wyszedł jak na razie tylko jeden z całej paczki. Do posiania czeka jeszcze pięciornik nepalski, orliki, sasanka, odętka wirginijska, firletka i dzwonki :D a z dwuletnich niezapominajka, goździk ogrodowy, naparstnica, malwa i fiołek rogaty. Jak wszystko powschodzi to znowu będzie czekać mnie dużo pracy :wink: Justynko mam nadzieję, że będziemy się wzajemnie wspierać tym razem przy bylinach :wink:
Jeśli chodzi o osteospermum to tam skąd pochodzi jest byliną, ale w naszych warunkach uprawiamy go jako roślinę jednoroczną.
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

O to super, że będziesz siała :D To i ja zakupuję nasionka i zaczynam przygodę z bylinami. Zależałoby mi na tych, które kwitną wcześniej, bo wiosną trochę pusto jest a tak może by czyms zapełnił. A i jak coś urośnie to dodatkowa satysfakcja.
Moje heliotropy dziś wyglądają dość kiepsko. Zaczynja usychac im końcówki liści :evil: Nie mam pojęcia co to moze byc i jak z tym walczyć.
Jose Saramago
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Urtica pisze:Dziękuję bardzo ;:196 ja mieszkam w okolicy Bydgoszczy i niestety te mrozy napsuły mi krwi trochę, najgorzej wyglądają krzewy, które niedawno wsadzałam; krzewuszka, złotokap. Przyrosty budleji, która po zimie zaczynała odbijać od korzenia też mi zmarzły, ale najgorzej wygląda magnolia, którą okrywałam agrowłókniną i niewiele to dało :( miejmy nadzieję, że to był ostatni taki atak zimy tej wiosny i teraz już czeka nas tylko ciepło, słońce i czasem deszczyk(ale najlepiej tylko w nocy :wink: )
To my bliskie sąsiadki jesteśmy :heja
mi też przemarzły wszystkie krzaczki drzewka i winogrona :evil:
Wyczytałam ,że będziesz siała sasanki ,nie wiem czy wiesz ale sasanki sieje się od razu po zbiorze nasion tzn gdy nasionka dojrzeją ( są wtedy podobne do nasion mniszka ),zbiera się je i od razu sieje do gruntu ,wschodzą dość długo kilka m-cy .ja na drugi rok je popikowałam a w trzecim roku dopiero zakwitają .w ten sposób w swoim ogrodzie doczekałam się mnóstwa sasanek :lol:
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Justynko mam nadzieję, że uda Ci się dojść do tego co dolega Twoim heliotropom, trzymam kciuki!

Bożenko dziękuję Ci za cenne rady, zebrałam właśnie dzisiaj nasiona sasanek i w najbliższych dniach je wysieję :) a nie miałam nawet pojęcia, że one tak długo wschodzą, rok temu je posiałam i byłam zła, że nic nie wzeszło, a pewnie za mało czasu im dałam :wink:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Ja tak samo próbowałem kiedyś wyhodować datury z nasion - po dwóch tygodniach wyrzuciłem kubeczki, tymczasem one potrafią wschodzić od 3 tygodni do kilku miesięcy nawet:) Czekam z niecierpliwością na nowe fotki Twoich roślinek i pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Ach muszę się poprawić, bo zaniedbałam ostatnio mój wątek :oops: wszystko to przez brak czasu :( a w dodatku wokół tak pięknie i chciałoby się posiedzieć w ogrodzie, a i na to brakowało czasu... mam nadzieję jednak nadrobić moje ogrodowe zaległości.

Marcinie byłeś ciekawy moich roślinek, oto jak wyrosły moje roślinki z nasionek:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”