Ogród Moniśki
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Moniśki
Wszystkiego najlepszego jeśli obchodzisz dzisiaj imieninki
- Urtica
- 200p
- Od: 23 sie 2010, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agatko mi zostało jeszcze 10 petunii i osteospermum do przepikowania i zaraz lecę to zrobić jeszcze tylko 2 tygodnie i w końcu się doczekam przesadzania na miejsce stałe:) a heliotropów na razie nie wynoszę nawet na takie zimno, bo lepiej rosną u mnie na ciepłym parapecie
Agnieszko dziękuję bardzo faktycznie obchodziłam wczoraj imieniny
Agnieszko dziękuję bardzo faktycznie obchodziłam wczoraj imieniny
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
-
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
Moniko w takim razie odemnie też wszystkiego najlepszego ,duuuużżżżooo zdrówka i spełnienia marzeń nie tylko ogrodowych
A jak u Ciebie po przymrozkach W jakim rejonie tak mniejwięcej mieszkasz
A jak u Ciebie po przymrozkach W jakim rejonie tak mniejwięcej mieszkasz
- Urtica
- 200p
Dziękuję bardzo ja mieszkam w okolicy Bydgoszczy i niestety te mrozy napsuły mi krwi trochę, najgorzej wyglądają krzewy, które niedawno wsadzałam; krzewuszka, złotokap. Przyrosty budleji, która po zimie zaczynała odbijać od korzenia też mi zmarzły, ale najgorzej wygląda magnolia, którą okrywałam agrowłókniną i niewiele to dało miejmy nadzieję, że to był ostatni taki atak zimy tej wiosny i teraz już czeka nas tylko ciepło, słońce i czasem deszczyk(ale najlepiej tylko w nocy )
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Fakt, ze przymrozki to dla ogrodników pakskudne zjawisko. Moje budleje sie trzymają, ale je przykrywałam. Niestety nie pomyślałam, żeby moje wschodzące aksamitki przykryć, a w warzywniaczku wysiałam sześć paczuszek i tak patrząc na to myślę, ze 80% straconych niestety. Krzewy też okrywalam, zwłaszcza te wsadzone w tym roku i mają sie ok.
Mam nadzieję, że zima już nie wróci ...
Mam nadzieję, że zima już nie wróci ...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Urtica
- 200p
Szkoda tych aksamitek z 6 paczek to byłby aksamitkowy raj. Ja mam mimo wszystko nadzieję, że te moje krzewy nie przemarzły całkowicie i zobaczę jeszcze jakieś oznaki życia na nich
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- Justka
- 500p
Oj byłby Może jeszcze wysieję ... Teraz myślę, żeby zacząć wysiewać byliny i dwuletnie. Czy bawiłaś się moze w takie sianie? W zeszlym roku posiałam dzwonek ogrodowy, naparstnicę, malwę, trytomę, bratki i z tego towarzystwa zdecydowanie nie udałami sie trytoma, myślę, że chyba ze względu na złe warunki glebowe ładnie powschodziła, a potem staneła w miejscu. Bratki zostały zjedzone przez ptactwo domowe, ale się odbijają. Co do reszty czekam na kwitnienie.
Ale teraz myślę o stokrotkach, pierwiosnkach, sasance, niezapominajkach, może orlik, kuklik, czy inkarwilla
A czy osteo jest byliną?
Ale teraz myślę o stokrotkach, pierwiosnkach, sasance, niezapominajkach, może orlik, kuklik, czy inkarwilla
A czy osteo jest byliną?
Jose Saramago
Jose Saramago
- Urtica
- 200p
Ja też właśnie myślę o takim sianiu bylin i dwuletnich, mam już nasionka i posiałam nawet pierwiosnka ząbkowanego, ale wyszedł jak na razie tylko jeden z całej paczki. Do posiania czeka jeszcze pięciornik nepalski, orliki, sasanka, odętka wirginijska, firletka i dzwonki a z dwuletnich niezapominajka, goździk ogrodowy, naparstnica, malwa i fiołek rogaty. Jak wszystko powschodzi to znowu będzie czekać mnie dużo pracy Justynko mam nadzieję, że będziemy się wzajemnie wspierać tym razem przy bylinach
Jeśli chodzi o osteospermum to tam skąd pochodzi jest byliną, ale w naszych warunkach uprawiamy go jako roślinę jednoroczną.
Jeśli chodzi o osteospermum to tam skąd pochodzi jest byliną, ale w naszych warunkach uprawiamy go jako roślinę jednoroczną.
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- Justka
- 500p
O to super, że będziesz siała To i ja zakupuję nasionka i zaczynam przygodę z bylinami. Zależałoby mi na tych, które kwitną wcześniej, bo wiosną trochę pusto jest a tak może by czyms zapełnił. A i jak coś urośnie to dodatkowa satysfakcja.
Moje heliotropy dziś wyglądają dość kiepsko. Zaczynja usychac im końcówki liści Nie mam pojęcia co to moze byc i jak z tym walczyć.
Moje heliotropy dziś wyglądają dość kiepsko. Zaczynja usychac im końcówki liści Nie mam pojęcia co to moze byc i jak z tym walczyć.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
To my bliskie sąsiadki jesteśmyUrtica pisze:Dziękuję bardzo ja mieszkam w okolicy Bydgoszczy i niestety te mrozy napsuły mi krwi trochę, najgorzej wyglądają krzewy, które niedawno wsadzałam; krzewuszka, złotokap. Przyrosty budleji, która po zimie zaczynała odbijać od korzenia też mi zmarzły, ale najgorzej wygląda magnolia, którą okrywałam agrowłókniną i niewiele to dało miejmy nadzieję, że to był ostatni taki atak zimy tej wiosny i teraz już czeka nas tylko ciepło, słońce i czasem deszczyk(ale najlepiej tylko w nocy )
mi też przemarzły wszystkie krzaczki drzewka i winogrona
Wyczytałam ,że będziesz siała sasanki ,nie wiem czy wiesz ale sasanki sieje się od razu po zbiorze nasion tzn gdy nasionka dojrzeją ( są wtedy podobne do nasion mniszka ),zbiera się je i od razu sieje do gruntu ,wschodzą dość długo kilka m-cy .ja na drugi rok je popikowałam a w trzecim roku dopiero zakwitają .w ten sposób w swoim ogrodzie doczekałam się mnóstwa sasanek
- Urtica
- 200p
Justynko mam nadzieję, że uda Ci się dojść do tego co dolega Twoim heliotropom, trzymam kciuki!
Bożenko dziękuję Ci za cenne rady, zebrałam właśnie dzisiaj nasiona sasanek i w najbliższych dniach je wysieję a nie miałam nawet pojęcia, że one tak długo wschodzą, rok temu je posiałam i byłam zła, że nic nie wzeszło, a pewnie za mało czasu im dałam
Bożenko dziękuję Ci za cenne rady, zebrałam właśnie dzisiaj nasiona sasanek i w najbliższych dniach je wysieję a nie miałam nawet pojęcia, że one tak długo wschodzą, rok temu je posiałam i byłam zła, że nic nie wzeszło, a pewnie za mało czasu im dałam
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Ja tak samo próbowałem kiedyś wyhodować datury z nasion - po dwóch tygodniach wyrzuciłem kubeczki, tymczasem one potrafią wschodzić od 3 tygodni do kilku miesięcy nawet:) Czekam z niecierpliwością na nowe fotki Twoich roślinek i pozdrawiam:)
- Urtica
- 200p
Ach muszę się poprawić, bo zaniedbałam ostatnio mój wątek wszystko to przez brak czasu a w dodatku wokół tak pięknie i chciałoby się posiedzieć w ogrodzie, a i na to brakowało czasu... mam nadzieję jednak nadrobić moje ogrodowe zaległości.
Marcinie byłeś ciekawy moich roślinek, oto jak wyrosły moje roślinki z nasionek:
Marcinie byłeś ciekawy moich roślinek, oto jak wyrosły moje roślinki z nasionek:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki