Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki w tunelach - kilka pytań; choroby
Czy można przy pionowym sadzeniu w tunelu poprowadzić dwie sadzonki ogórka z jednej doniczki przy osobnych sznurkach?
Czy tak posadzony ogórek będzie dobrze rósł?
Zrobiłam podwójne sadzonki, moim zdaniem ogórek wtedy lepiej rośnie, nie jest takim wypłoszem, ale już w tamtym roku przy uprawie pionowej w gruncie miałam kłopot z uszczyknięciem drugiej sadzonki, obie w kubeczku były ładne, i czułam się jak nie wiem kto, jak musiałam unicestwić jedną z nich.
Czy ktoś uprawiał w ten sposób, dwie sadzonki, jeden dołek?
Pozdrawiam
Czy tak posadzony ogórek będzie dobrze rósł?
Zrobiłam podwójne sadzonki, moim zdaniem ogórek wtedy lepiej rośnie, nie jest takim wypłoszem, ale już w tamtym roku przy uprawie pionowej w gruncie miałam kłopot z uszczyknięciem drugiej sadzonki, obie w kubeczku były ładne, i czułam się jak nie wiem kto, jak musiałam unicestwić jedną z nich.
Czy ktoś uprawiał w ten sposób, dwie sadzonki, jeden dołek?
Pozdrawiam
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja tak nie miałam sumienia uszczykiwać dobrych. Poradziły sobie.
Zrobiłam również eksperyment.
5 ogórków posadziłam w doniczkach( sporych) i doniczki wkopałam w ziemię.
Reszta była posadzona od razu w ziemię.
Wszystko to w tunelu.
Doniczkowe nawet w połowie nie były takie dorodne jak ziemne
Zrobiłam również eksperyment.
5 ogórków posadziłam w doniczkach( sporych) i doniczki wkopałam w ziemię.
Reszta była posadzona od razu w ziemię.
Wszystko to w tunelu.
Doniczkowe nawet w połowie nie były takie dorodne jak ziemne
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
We Wrocławiu już wysiewamy do foliaków ogórki i obowiązkowo przykrywamy agrowłókniną. Jeśli ogórki są z rozsady domowej, to tym bardziej pod włókninę.
Sam u siebie zrobię to jutro, bo domowy wysiew już krzyczy o wsadzenie do ziemi.
Paprykę planuję umieścić w foliaku dopiero za jakieś 3 tygodnie. W gruncie za 5.
Sam u siebie zrobię to jutro, bo domowy wysiew już krzyczy o wsadzenie do ziemi.
Paprykę planuję umieścić w foliaku dopiero za jakieś 3 tygodnie. W gruncie za 5.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja wysadziłam dzisiaj, nie okrywałam włókniną. Sadzonki miały pierwsze listki właściwe.
Nie mogły dłużej czekać, bo bardzo wybiegały na parapetach, poza tym zajmowały dużo miejsca a w kolejce były jeszcze papryki do przesadzenia w większe kubki.
Nie mogły dłużej czekać, bo bardzo wybiegały na parapetach, poza tym zajmowały dużo miejsca a w kolejce były jeszcze papryki do przesadzenia w większe kubki.
Pozdrawiam, Marta.
- Ika2008
Pozdrawiam, Marta.
- Ika2008
Pozdrawiam, Marta.
Co zrobić by owoc ogórka szklarniowego był ciemniejszy?
Witam, mam problem ponieważ owoc mojego ogórka szklarniowego jest jasny, co zrobić by jego owoce były ciemniejsze?
- Floro - Fob
- 200p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Re: Co zrobić by owoc ogórka szklarniowego był ciemniejszy?
A może jakieś zdjęcie, więcej informacji, cel takich zabiegów lub cokolwiek? Bo na razie to trudno cokolwiek stwierdzić
Pozdrawiam, Tomek
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij
Re: Ogórek szklarniowy
Witam,
W tym roku postanowiłem przeznaczyć cześć tunelu pod ogórki szklarniowe. Niestety nie mogę zbyt wiele informacji na temat ich pielęgnacji wyszukać. Mianowicie czy sadzonke ogórka szklarniowego prowadzi się na jeden pęd, usuwając wszystkie wyrastające pędy boczne?
W tym roku postanowiłem przeznaczyć cześć tunelu pod ogórki szklarniowe. Niestety nie mogę zbyt wiele informacji na temat ich pielęgnacji wyszukać. Mianowicie czy sadzonke ogórka szklarniowego prowadzi się na jeden pęd, usuwając wszystkie wyrastające pędy boczne?
Pozdrawiam Janek
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Ja prowadzę na jeden pęd a boczne tnę za drugim liściem.
Na dzisiaj tak wyglądają. Wiem, gęsto ale jakoś zmieścić musiałem.
Na dzisiaj tak wyglądają. Wiem, gęsto ale jakoś zmieścić musiałem.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
A czy odmiana partenokarpiczna wymaga innej pielęgnacji, bo właśnie takie posiadam?
Na pewnej stronie internetowej zamieszczona jest taka informacja:
"W niektórych obiektach szklarniowych stosuje się taki system prowadzenia roślin, jak u odmian partenokarpnych. Do wysokości 1 m usuwane są wszystkie boczne pędy, a następnie na każdym pojawiającym się pędzie bocznym pozostawiany jest jeden zawiązek, za którym pęd jest przycinany. Pęd główny zostaje skrócony ponad poziomym drutem. Metoda ta powoduje opóźnienie owocowania na pędzie głównym, ponadto w plonie uzyskuje się owoce o zróżnicowanej długości (owoce z bocznych pędów są dłuższe niż te z pędu głównego). Poza tym na roślinach często pojawia się jednocześnie zbyt duża liczba zawiązków, z których część zamiera."
Na pewnej stronie internetowej zamieszczona jest taka informacja:
"W niektórych obiektach szklarniowych stosuje się taki system prowadzenia roślin, jak u odmian partenokarpnych. Do wysokości 1 m usuwane są wszystkie boczne pędy, a następnie na każdym pojawiającym się pędzie bocznym pozostawiany jest jeden zawiązek, za którym pęd jest przycinany. Pęd główny zostaje skrócony ponad poziomym drutem. Metoda ta powoduje opóźnienie owocowania na pędzie głównym, ponadto w plonie uzyskuje się owoce o zróżnicowanej długości (owoce z bocznych pędów są dłuższe niż te z pędu głównego). Poza tym na roślinach często pojawia się jednocześnie zbyt duża liczba zawiązków, z których część zamiera."
Pozdrawiam Janek
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Ja Tobie nie odpowiem na zadane pytanie. Tak mam w książce i tak prowadzę na swoje domowe potrzeby. Tak ma to wyglądać przy prowadzeniu na jeden pęd.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Darku ja także tylko na domowe potrzeby uprawiam, zaledwie 10 sadzonek. Zastanawia mnie jednak dlaczego ogórki partenokarpiczne mają wymagać innych zabiegów niż takie tradycyjne. Może Ktoś inny będzie bardziej wtajemniczony w partenokarpiczność A Tobie mimo wszystko dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam Janek