Zieleńce Pawła
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zieleńce Pawła
Witaj Bożenko w moim wątku
Stara obórka którą udekorowałem starymi sprzętami i narzędziami jest z kamienia wapiennego murowana na glinę...kamień wapienny w moich stronach to był typowy budulec bo mieszkam na Jurze Wieluńskiej
Obok obórki kiedyś,stała drewniana chata, stodoła oraz ziemianka....teraz została tylko obórka, działka mieści się po dwóch stronach jezdni i ciągnie się w stronę rzeki Warty
Teraz biegnę do Ciebie pooglądać
Stara obórka którą udekorowałem starymi sprzętami i narzędziami jest z kamienia wapiennego murowana na glinę...kamień wapienny w moich stronach to był typowy budulec bo mieszkam na Jurze Wieluńskiej
Obok obórki kiedyś,stała drewniana chata, stodoła oraz ziemianka....teraz została tylko obórka, działka mieści się po dwóch stronach jezdni i ciągnie się w stronę rzeki Warty
Teraz biegnę do Ciebie pooglądać
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo mi się podobają te plecione kule. To winobluszcz czy wiklina? Ciekawa jestem czy je czymś przytwierdzasz do podłoża.
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Pawle
Liliowiec jest piękny, ale nie wiem czy by formy przestrzennej nie zakrył za bardzo.
Zresztą można by przymierzyć.
Aster ''Lady in black '' bardzo ciekawy
Ciekawie kiedyś wymyślili z tym murowaniem gliną. U nas wszystkie budynki stoją na kamieniach połączonych tym spoiwem, tylko po 140 latach ją wypłukało.
Liliowiec jest piękny, ale nie wiem czy by formy przestrzennej nie zakrył za bardzo.
Zresztą można by przymierzyć.
Aster ''Lady in black '' bardzo ciekawy
Ciekawie kiedyś wymyślili z tym murowaniem gliną. U nas wszystkie budynki stoją na kamieniach połączonych tym spoiwem, tylko po 140 latach ją wypłukało.
- pitertom
- 500p
tu.ja kule są plecione z winobluszczu wczesną wiosną, kiedy nie ma jeszcze liści,niczym je nie przytwierdzam do podłoża, są dość ciężkie i wiatr ich nie przesuwa
W tym roku uplotłem rekordową kulę średnicy 50cm
pelagia72 Liliowiec Kindly Light nie jest specjalnie wysoki więc nie powinien zakryć Globusa z obręczy...wiosną zrobię próbę...zawsze można będzie go przesadzić jak się nie sprawdzi.
Dawniej chyba ciężko było o cement i dlatego gliniane spoiwo,ale trzeba przyznać że, długo te budowle stoją i jeszcze sporo takich na wsiach można spotkać
Irga błyszcząca prowadzona na pniu:
W tym roku uplotłem rekordową kulę średnicy 50cm
pelagia72 Liliowiec Kindly Light nie jest specjalnie wysoki więc nie powinien zakryć Globusa z obręczy...wiosną zrobię próbę...zawsze można będzie go przesadzić jak się nie sprawdzi.
Dawniej chyba ciężko było o cement i dlatego gliniane spoiwo,ale trzeba przyznać że, długo te budowle stoją i jeszcze sporo takich na wsiach można spotkać
Irga błyszcząca prowadzona na pniu:
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Kule są własnej roboty? Wow! Gratuluję, piękne są.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- tu.ja
Dzięki Paweł za inspirację! Winobluszcz mam na działce i kusi mnie by już spróbować zrobić chociaż małą kulę. Rozsądniej chyba będzie odłożyć to do wiosny. I na koniec jeszcze jedno pytanie techniczne: drutujesz to jakoś czy wiążesz?
- pitertom
- 500p
Izo Poczekaj z wyplataniem kuli do wiosny,dłużej postoi w ogrodzie...chyba że zamierzasz nią udekorować dom to możesz teraztu.ja pisze:Dzięki Paweł za inspirację! Winobluszcz mam na działce i kusi mnie by już spróbować zrobić chociaż małą kulę. Rozsądniej chyba będzie odłożyć to do wiosny. I na koniec jeszcze jedno pytanie techniczne: drutujesz to jakoś czy wiążesz?
Kulę zaczynam od małej kuleczki (jeden długi pęd winobluszcza) zwijam podobnie jak kłębek wełny,zawsze po przeciwnej stronie,następnie wplatam pędy - zaczepiam do nawiniętych już na kulę, czasem owijam pędy na pętlę po przeciwnych stronach lub drutem ściągam kilka pędów by się kula nie rozwalała. Miłej zabawy
Lubię też czasem sobie coś wydłubać w korze czy w korzeniu jałowca:
Moje prace
swego czasu robiłem też takie pamiątasy:
wersja Gwiazdkowa
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Pawle
Brawo
To sztuka zrobić coś fajnego z niczego
Widzę talent plastyczny na całego
Jakie dłuta używasz do płaskorzeźb z kory
Jednym z moich zawodów wyuczonych jest snycerstwo, ale nic nie robię w tym kierunku.
Brawo
To sztuka zrobić coś fajnego z niczego
Widzę talent plastyczny na całego
Jakie dłuta używasz do płaskorzeźb z kory
Jednym z moich zawodów wyuczonych jest snycerstwo, ale nic nie robię w tym kierunku.
- tu.ja
Masz naprawdę zdolne "łapki" Szczególnie te prace z kory mi się podobają. Mój tato kiedyś próbował swych sił i dłubał w korze. Wielkie dzięki za czytelną instrukcję tworzenia kul. Jeśli uda mi się coś zrobić to się pochwalę.
- pitertom
- 500p
Dziewczyny dziękuję za uznanie
pelagia72 Agnieszko snycerstwo fajny zawód ...ja kiedyś podpatrzyłem takie prace w korze i postanowiłem sam spróbować...choć w większości były to rzeźby w korze Topoli (jest bardziej plastyczna i nie kruszy się) to ja spróbowałem również rzeźbić w korze sosnowej...efekty widać na zdjęciach (rzeźby w korze sosnowej to te ciemne...lakier przyciemnia strukturę)
Dłuta mam takie malutkie profilowane w krztałcie V,L,U,O I płaskie oczywiście nie wymagają pobijania...aczkolwiek z tradycyjnych dłut też korzystam
tu.ja Izo zachęcam jak najbardziej do prac ręcznych...dają tyle radości. Jak poczynisz kulkę to pochwal się
jeszcze jedna fotka moich prac
pelagia72 Agnieszko snycerstwo fajny zawód ...ja kiedyś podpatrzyłem takie prace w korze i postanowiłem sam spróbować...choć w większości były to rzeźby w korze Topoli (jest bardziej plastyczna i nie kruszy się) to ja spróbowałem również rzeźbić w korze sosnowej...efekty widać na zdjęciach (rzeźby w korze sosnowej to te ciemne...lakier przyciemnia strukturę)
Dłuta mam takie malutkie profilowane w krztałcie V,L,U,O I płaskie oczywiście nie wymagają pobijania...aczkolwiek z tradycyjnych dłut też korzystam
tu.ja Izo zachęcam jak najbardziej do prac ręcznych...dają tyle radości. Jak poczynisz kulkę to pochwal się
jeszcze jedna fotka moich prac
- pitertom
- 500p
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
.Pawle piękne tarasowe. Ile lat ma Twój Granatowiec? Co robisz,że tak Ci ładnie kwitnie? Ja go mam ale mi nie kwitnie obficie. Najwięcej miał 7 kwiatów.
- pitertom
- 500p
Granatowiec ma już ok 10 lat, wyhodowany z nasionka. Zimuje go zawsze w piwnicy ok 10C oszczędnie podlewając
Wiosną w maju zawsze przeprowadzam korektę pokroju,polegającą na przerzedzeniu gałązek i wycięciu tych obeschłych. Latem stoi na dworze w pełnym słońcu i dostaje dawkę kurzeńca
W tym roku zawiązał 8 owoców które wyglądają równie atrakcyjnie jak kwiaty
Wiosną w maju zawsze przeprowadzam korektę pokroju,polegającą na przerzedzeniu gałązek i wycięciu tych obeschłych. Latem stoi na dworze w pełnym słońcu i dostaje dawkę kurzeńca
W tym roku zawiązał 8 owoców które wyglądają równie atrakcyjnie jak kwiaty