Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2011, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawnik nie rośnie - nasiona nie kiełkują
Nie mówię że nie masz racji bo w jakimś stopniu na pewno lecz tak naprawdę w GB jest troszkę inny klimat i inna temperatura .
Pozdrowienia od Marcina
Re: Trawnik nie rośnie - nasiona nie kiełkują
A to przepraszam, nie zauważyłem jakiego kraju to dotyczy.
- po_ziomka
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2011, o 11:55
Re: Trawa czy wyrośnie ?:(
Witam!
Ja właśnie wczoraj zauważyłam,że z ziemi wyłażą zieloniutkie kępki trawy!
Chciałam zacząć grabić tę suchą ale okazało się podczas intensywnych porządków zimą w kotłowni ktoś złamał grabie na pół ... mam zatem pół części grabiącej i trzeba zakupić nowe
Ja właśnie wczoraj zauważyłam,że z ziemi wyłażą zieloniutkie kępki trawy!
Chciałam zacząć grabić tę suchą ale okazało się podczas intensywnych porządków zimą w kotłowni ktoś złamał grabie na pół ... mam zatem pół części grabiącej i trzeba zakupić nowe
Dołącze sie do watku. Wysialem niecale 40m2 trawy (1kg) + nawoz do dosiewek (Substral).
Dzis mijaja dwa tygodnie od wysiewu i gdzienigdzie trawa jest bardzo wysoka (jak na 2 tygodnie), zielona, a miejscami nie ma jej wcale co mnie bardzo martwi bo chcialem miec chociaz na tym kawalku idealna trawe.
Zastnawiam sie czy juz podejmowac decyzje o dosianiu czy jeszcze czekac. Nie wiem czy przypdkiem przy zagrabianiu nie rozciagnalem za bardzo nasion.
Ziemie przygotowalem tak iż byla przesiawana przez sito 3mm (wczesniej bylo sporo wszelakich kamieni, gruzu) na glebokosc 20cm. pH wyszlo na poziomie 6,6.
Dzis mijaja dwa tygodnie od wysiewu i gdzienigdzie trawa jest bardzo wysoka (jak na 2 tygodnie), zielona, a miejscami nie ma jej wcale co mnie bardzo martwi bo chcialem miec chociaz na tym kawalku idealna trawe.
Zastnawiam sie czy juz podejmowac decyzje o dosianiu czy jeszcze czekac. Nie wiem czy przypdkiem przy zagrabianiu nie rozciagnalem za bardzo nasion.
Ziemie przygotowalem tak iż byla przesiawana przez sito 3mm (wczesniej bylo sporo wszelakich kamieni, gruzu) na glebokosc 20cm. pH wyszlo na poziomie 6,6.
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
brak danych co do skosu... ilości deszczu i temperatury pow. 20 st.
Szybki wzrost trawy to wina nawozu.... Zrób dosiewkę po 2-3 miesiącach
Szybki wzrost trawy to wina nawozu.... Zrób dosiewkę po 2-3 miesiącach
Witam tydzień temu wysiałam podłoże nasionami trawy, wszystko zrobione od podstaw tylko nie wiem, czy dobrze zrobiłam posypując nasiona na zwalcowaną ziemie nie przykrywając nasion ziemnią , proszę powiedzieć czy można je pokryć jeszcze np: SUBSTRAL OSMOCOTE ZIEMIA DO TRAWY.
Proszę o poradę dziękuje
Proszę o poradę dziękuje
Nasiona należy przykryć, nasiona wysiewa się na ziemię luźną, wałuje się tylko w celu usunięcia grudek i nadania odpowiedniej formy przed wysiewem.jola2882 pisze:Witam tydzień temu wysiałam podłoże nasionami trawy, wszystko zrobione od podstaw tylko nie wiem, czy dobrze zrobiłam posypując nasiona na zwalcowaną ziemie nie przykrywając nasion ziemnią , proszę powiedzieć czy można je pokryć jeszcze np: SUBSTRAL OSMOCOTE ZIEMIA DO TRAWY.
Proszę o poradę dziękuje
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 08:32
Po sianiu chyba też można zwałować całość, żeby poprawić kontakt nasion z glebą (?)ogrod2000 pisze: Nasiona należy przykryć, nasiona wysiewa się na ziemię luźną, wałuje się tylko w celu usunięcia grudek i nadania odpowiedniej formy przed wysiewem.
nieArturW pisze:Po sianiu chyba też można zwałować całość, żeby poprawić kontakt nasion z glebą (?)ogrod2000 pisze: Nasiona należy przykryć, nasiona wysiewa się na ziemię luźną, wałuje się tylko w celu usunięcia grudek i nadania odpowiedniej formy przed wysiewem.
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wałowanie. Dzięki niemu nasiona trawy zostają dociśnięte do wierzchniej warstwy gruntu i szybciej kiełkują
Ministerstwo Książki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 08:32
podobnie pisało na opakowaniu moich nasionzywik pisze:Wałowanie. Dzięki niemu nasiona trawy zostają dociśnięte do wierzchniej warstwy gruntu i szybciej kiełkują
Powtarzam - wałowanie po wysiewie jest "szkodliwe"
Nasiona przysypuje się wyłącznie w celu zabezpieczenia przed przeschnięciem, przemieszczaniem. Kiełkujące nasiona mają mieć jak najbardziej luźną ziemię
Wałowanie pełnym walcem wykonuje się przed wysiewem.
Bezpośrednio przed wysiewem ponownie się rozluźnia, też przedstawiłem zdjęcia.
Nasiona przysypuje się wyłącznie w celu zabezpieczenia przed przeschnięciem, przemieszczaniem. Kiełkujące nasiona mają mieć jak najbardziej luźną ziemię
Wałowanie pełnym walcem wykonuje się przed wysiewem.
Bezpośrednio przed wysiewem ponownie się rozluźnia, też przedstawiłem zdjęcia.
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie trafia do mnie ten argument. Ja mogę się opierać tylko na moim doświadczeniu: w tym roku założyłem trawnik w dwóch miejscach. W jednym podłoże zwalcowałem a w drugim nie. Finał był taki, że w miejscu gdzie zwalcowałem trawa szybciej wyrosła i momentalnie sie zagęściła.
Pozdrawiam
Zywik
Pozdrawiam
Zywik
Ministerstwo Książki