AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!
Jule - a mnie ta trzmielina chodzi właśnie po głowie.... bywa czasem do kupienia niedrogo w marketach... no chyba że w którymś markecie tanio jeszcze te berberysy rzucą !
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzmielina jest piekna, chyba z tego wszystkiego co sie na zywoploty stosuje, to najlepiej mnie sie podoba. Tylko ze ja to bym chciala takie wieksze sadzonki a one nie sa juz takie tanie.
Berberysy sa tez okejos, mnie przeszkadza tylko to, ze zima stercza takie suche badyle. Gdzies tam z tylu rabaty duze albo na rabacie, to tak ale z takim zywoplotem, to bym sie chyba nie zaprzyjaznila.
Fakt ze ligustr tez zrzuca czesc lisci u mnie ale sama przycieta forma zywoplotu jest tez ozdoba.
Berberysy sa tez okejos, mnie przeszkadza tylko to, ze zima stercza takie suche badyle. Gdzies tam z tylu rabaty duze albo na rabacie, to tak ale z takim zywoplotem, to bym sie chyba nie zaprzyjaznila.
Fakt ze ligustr tez zrzuca czesc lisci u mnie ale sama przycieta forma zywoplotu jest tez ozdoba.
- AgaNet
Jule - widziałam piękne żywopłoty z ciętego berberysu. Wyglądały super ! No ale w zimie to gołe patyki, to fakt.
- AgaNet
Spokojnego wieczorku ! Zmykam na razie, do jutra
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aga ten przedogródek wyszedł Ci super. Wspaniale wyglądają te połączenia różnych kolorów i faktur i te donice, no cudnie.
Na koty nie ma rady, żadne odstraszacze nie pomagają, niestety.
Na koty nie ma rady, żadne odstraszacze nie pomagają, niestety.
- AgaNet
Majeczko - dziękuję Cieszę się, że i Tobie się podoba
Na koty mówisz nie ma sposobu.... a ja tak w skrytości ducha kombinowałam, że może nie lubią jakiejś roslinki itp ? No bo skoro taka kocimiętka je przyciąga, to może cos innego odstrasza ???
Na koty mówisz nie ma sposobu.... a ja tak w skrytości ducha kombinowałam, że może nie lubią jakiejś roslinki itp ? No bo skoro taka kocimiętka je przyciąga, to może cos innego odstrasza ???
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś przedogródek bardzo elegancki, pięknie wygląda ten jaśniutki żwirek....no i donice.....super
U mnie też niestety kocie wędrówki.....najgorzej, że kocury dom obsikują , a rady na nie nie ma żadnej
U mnie też niestety kocie wędrówki.....najgorzej, że kocury dom obsikują , a rady na nie nie ma żadnej
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aguś piękne wejście zrobiłaś,donice wysokie strasznie mi się podobają
Oj te kociska,potrafią zatruć życie.....a takie przecież są milutkie
Oj te kociska,potrafią zatruć życie.....a takie przecież są milutkie
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Ale śliczny masz przedogródek tam czyściutko u mnie tylko trawka bo ciężko co innego utrzymać. Nawet trawa nie wygląda dobrze
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Aga wczoraj jeszcze na kociarskim forum troche pograsowalam i z tymi antykocimi zywoplotami, to jest tak (ludzie robia zeby im osobiste koty nie wychodzily na zewnatrz). Wysokosc nie ma znaczenia, jak kot ma sie jak wspiac, to przejdzie - najbardziej sprawdza sie wyzszy ale szerszy zywoplot. Tak ze kot moze i wskoczy ale nie wskoczy, bo wie ze w krzaki wpadnie. Przewaznie robia tak, ze zakladaja niska 50 cm siatke, wkopana ciut w ziemie - zeby dolem miedzy krzakami nie bylo mozliwosci przejscia i sadza chabazie po jednej i drugiej stronie, trzymajac zywoplot dosc szeroko.
W gruncie rzeczy tez mialam tak zrobione, na okolo ogrodka mialam niska siatke 60 cm i szeroki zywoplot z ligustra, tej samej wysokosci - pozniej mial juz 1.50 na wysokosc ale od poczatku moje kociszcze nie dalo rady go sforsowac, szans nie bylo.
W gruncie rzeczy tez mialam tak zrobione, na okolo ogrodka mialam niska siatke 60 cm i szeroki zywoplot z ligustra, tej samej wysokosci - pozniej mial juz 1.50 na wysokosc ale od poczatku moje kociszcze nie dalo rady go sforsowac, szans nie bylo.
- Doska2
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lut 2012, o 16:45
Witaj Agatko,
Dawno mnie nie bylo, ale zagladam od czasu do czasu . Pieknie masz przed domkiem! U mnie poki co piekny betonik... i najwczesniej wezmiemy sie za niego za rok... . Teraz walczymy z drugiej strony....Ale ja nie o tym... Pojezdzilam ostatnio po tych roznych centrach i szkolkach w okolicach Aberdeen, i jeśli moge pomoc- znalazlam najtansza z mozliwych (chyba). moze juz odkrylas, ale jeśli nie to polecam- Cove Bay nursery(znajdziesz namiary online). Wiem ze maja otwarte w niedziele 10-4pm. Mozna u nich znalezc krzewy, przyzwoitych rozmiarow- 15F za 3sztuki, albo iglaki i pnacza 3szt za 16F. (jedno 6F). A byliny - spore kepki 3szt za 7F. Roslinki duze, zdrowe i hodowane na wybrzezu Cove - czyli ekstremalne warunki . Jak posadzisz to je widac! Beda tez miec roslinki do skrzynek, ale chyba pod koniec kwietnia. No, ja zostawilam tam troche kasy... . Podobnie jak kilku moich znajomych....
Reszta - faktycznie potwornie drogie, jedynie BQ ostatnio powiekszylo garden centre i tez da sie cos wygrzebac..
A ja mam nadzieje ze kiedys znajde czas zeby zalozyc swoj watek... na razie udalo mi sie tylko zrobic kilka zdjec... Pozdrawiam i ide sie cieszyc dzisiejszym sloneczkiem
Dawno mnie nie bylo, ale zagladam od czasu do czasu . Pieknie masz przed domkiem! U mnie poki co piekny betonik... i najwczesniej wezmiemy sie za niego za rok... . Teraz walczymy z drugiej strony....Ale ja nie o tym... Pojezdzilam ostatnio po tych roznych centrach i szkolkach w okolicach Aberdeen, i jeśli moge pomoc- znalazlam najtansza z mozliwych (chyba). moze juz odkrylas, ale jeśli nie to polecam- Cove Bay nursery(znajdziesz namiary online). Wiem ze maja otwarte w niedziele 10-4pm. Mozna u nich znalezc krzewy, przyzwoitych rozmiarow- 15F za 3sztuki, albo iglaki i pnacza 3szt za 16F. (jedno 6F). A byliny - spore kepki 3szt za 7F. Roslinki duze, zdrowe i hodowane na wybrzezu Cove - czyli ekstremalne warunki . Jak posadzisz to je widac! Beda tez miec roslinki do skrzynek, ale chyba pod koniec kwietnia. No, ja zostawilam tam troche kasy... . Podobnie jak kilku moich znajomych....
Reszta - faktycznie potwornie drogie, jedynie BQ ostatnio powiekszylo garden centre i tez da sie cos wygrzebac..
A ja mam nadzieje ze kiedys znajde czas zeby zalozyc swoj watek... na razie udalo mi sie tylko zrobic kilka zdjec... Pozdrawiam i ide sie cieszyc dzisiejszym sloneczkiem
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Aga przedogródek extra , jak masz tak jasno to i pochmurne dni nie straszne.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witaj Agato, to się chyba nazywa rewizyta
Nie znam dokładnie klimatu Szkocji, ale sądząc po Twoim ogródku, to w stosunku do nas, różnica jest kolosalna.
Chyba tylko nasz upór pozwala na sadzenie niektórych roślin, chociażby róż Wymarzają, i wiosną trochę narzekania i od początku
Piękny Twój ogródek, jak zobaczyłam kwiaty w lutym, to zaczęłam zazdrościć
Chcę jeszcze koniecznie przejrzeć Twoje wątki od początku. Wtedy wiem już wszystko i inaczej śledzi się bieżące poczynania.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3