Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Pierwszy rok, zawsze przed sezonem czytam to i owo o odmianach i postanowiłam w tym roku mieć Betaluxa. Jako krzaczki są b.ładne takie krępe zobaczymy jakie będą owoce w smaku.
Parę sezonów wstecz zachęcony przeczytanymi opiniami zasadziłem kilka Betaluxów wraz z innymi karłowymi. Moim (oczywiście subiektywnym) zdaniem Betalux był paskudny w smaku: Kwas&woda. Inne były smaczne: Rumba, Ondraszek, Sabała, Hubal. Krzaki nikczemnego pokroju, owoc j.w. W następnych sezonach szkoda mi było miejsca na tą odmianę. Oczywiście nie zamierzam nikogo zniechęcać i chętnie poznam opinie innych działkowiczów.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Dzięki za podpowiedź. Ziemia przekopana była nawozem spod pieczarek, a obecnie podlewam je co cztery dni przefermentowanym nawozem kurzym. Z racji braku czasu kupiłem na szybko w markecie mocznik zawiera dużo azotu więc zobaczymy jak sie to będzie przedstawiac. I jeszcze jedno zauważyłem że nie które kwiaty ładnie rosną a potem usychają, jak to może by przyczyna?
Jeśli chodzi o wilki to są to, te pędy, które wyrastają pomiędzy łodygą a liściem? Jeśli tak to w miarę możliwości czasowych usuwam wszystkie, ale oczywiście pewnie coś przeoczyłem.
Jeśli chodzi o wilki to są to, te pędy, które wyrastają pomiędzy łodygą a liściem? Jeśli tak to w miarę możliwości czasowych usuwam wszystkie, ale oczywiście pewnie coś przeoczyłem.
Już widzę jak przeginasz pałę w drugą stronę.konar55 pisze:więc zobaczymy jak sie to będzie przedstawiac
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To moje poletko pomidorów. 120 tyczek, nie liczyłam ile odmian.W oddali widać mojego mężusia, który zbiera rzodkiewki...
forumowicz, w piątek podlałam krzaczki roztworem saletrzaku. na razie wygladają tak jak na załączonych zdjęciach. Na moje oko trochę za jasne , co o nich sądzisz?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Po saletrzaku ściemnieją, nie martw się. Byle noce były cieplejsze.
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale tyki!!! Takim to się żaden pomidor nie oprze
Będzie na zimę do kominka w sam raz podsuszone
Przydały by mi się akie porządne na aktinidię, bo mam jakieś mizerne i zbyt krótkie.
Przydały by mi się akie porządne na aktinidię, bo mam jakieś mizerne i zbyt krótkie.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Krystyna piękne tyczki wyglądają jak lasek brzozowy
Ludzie, czy oby na pewno, odmianie Atol, nie trzeba obrywać wilków?! Bo kilka krzaków mam już szerszych jak wyższych I tak mnie ręce swędzą, żeby poobłamywać, przynajmniej część. Ale dużo tu się mówiło, że karłowym, samokończąncym się, nic się nie obrywa. A może coś niedozrozumiałam
Ludzie, czy oby na pewno, odmianie Atol, nie trzeba obrywać wilków?! Bo kilka krzaków mam już szerszych jak wyższych I tak mnie ręce swędzą, żeby poobłamywać, przynajmniej część. Ale dużo tu się mówiło, że karłowym, samokończąncym się, nic się nie obrywa. A może coś niedozrozumiałam
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
...mam jeszcze trochę w zapasie...i tak jak piszesz, jesienią do pocięcia i do kominka. W tamtym roku miałam za niskie tyczki i mój mąż musiał mi je dosztukowywać. Więc w tym roku dał już odpowiednieaguskac pisze:Ale tyki!!! Takim to się żaden pomidor nie oprze
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dlatego możemy odpowiednio formować w zależności jaki chcemy mieć pokrój krzaka. Jeśli puścimy na żywioł, to właśnie tak rośnie i w końcu dopadnie zaraza z powodu zbyt dużego zagęszczenia. Przy odpowiednim obłamywaniu pędów można uformować krzak wysokorosnący lub na kilka pędów.romaszka pisze: czy oby na pewno, odmianie Atol, nie trzeba obrywać wilków?! Bo kilka krzaków mam już szerszych jak wyższych
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Ekopom dzięki, ulżyło mi Zaraz zrobię porządek i stylizacje formowania krzaczków
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może zacząć od najmniejszych pędów, a te co już mają kwiaty to darować im życie, bo już dość dużo się wysiliły, aby mogły wydać owoce.
pozdrawiam Ludwik
Panie i Panowie, czy ktoś może mi doradzić czym nawozić kiedy i ile?
Żeby uniknąć ?
Żeby uniknąć ?
forumowicz napisał
Już widzę jak przeginasz pałę w drugą stronę.