Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.1
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa piwonii (peonii)
Piwonie odżywione tylko kompostem , mam nadzieję ze nie powinny zmarznąć , nie miałam strat przez te ostatnie ekstremalne zimy , tak więc tą okopczykuję i powinna ocaleć i twoja
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Peonio, a jak odżywić wiosną Piwonie już rosnące? Podsypać kompostem? Nawozem mineralnym..?
Fajnie, że tu wpadłam. Moje piwonie długo szukały swojego miejsca w ogrodzie i chyba wreszcie znalazły. Czekam z niecierpliwością na kwitnienie, bo dostałam je w karpie z likwidowanego ogródka, więc nie wiem jak będą wyglądały kwiaty. Myślę, że mam cztery różne, ale wszystko się okaże latem. Tzn. mam taką nadzieję, bo w ubiegłym roku zakwitła tylko jedna, na drugiej pojawiły się dwa pąki i zaschły. Posadziłam je razem wzdłuż ścieżki i teraz zastanawiam się nad tym, czy rzeczywiście nie powinny być sadzone pojedynczo. Zobaczymy...
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam
Sylwia
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co to znaczy posadzone razem W jakiej odległości od siebie Bo piwonie są długowieczne i karpa wciąż się rozrasta, więc takie minimum to 50 cm.
Specjaliści twierdzą, że piwonie powinno się przesadzać w sierpniu .
Specjaliści twierdzą, że piwonie powinno się przesadzać w sierpniu .
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Jeśli przesadzisz na wiosnę to o kwitnieniu możesz zapomnieć. Koniec sierpnia-początek września to najlepszy termin.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Od: 18 paź 2010, o 09:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w zeszłym roku przesadzałam wczesną wiosną 3 piwonie i wszystkie zakwitły.
witam,też jestem miłośniczką piwoni. moje 20-letnie zostały wykopane wczesną wiosną przejechały 500km posadzone zakwitły za radą starszej pani tak samo posadzone wg.stron świata jak rosły
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdrawiam Karina
Wiosną ubiegłego roku znalazłam w malinach sadzonkę piwoni. Młoda roślinka o czerwonym zabarwieniu. Wsadziłam ją do ogróka ale chyba za głęboką bo mi marnie rosła. Zobaczymy jak w tym roku jej pójdzie,jak żle, zostanie przesadzona w inną część ogródka.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
-
- 100p
- Od: 8 maja 2014, o 08:32
Pierwsze kroki z piwonią
Po pierwsze witam wszystkich użytkowników forum. Od jakiegoś czasu podczytuję forum, dziś jednak zdecydowałam się odezwać. Przeszukałam różne tematy związane z uprawą piwonii, ale nie znalazłam wątku, który rozwiązałby mój problem.
Zawsze marzyłam o piwoniach w ogrodzie i wreszcie postanowiłam spełnić swoje marzenie. Często rozglądałam się w sklepach w poszukiwaniu piwonii, jednak bez rezultatu. W końcu zdecydowałam się na kupno przez Internet.
Wczoraj dotarły do mnie cebulki. Nawiasem mówiąc w świetnej kondycji, świetnie zapakowane - wszystko na szóstkę. Na początek wybrałam następujące odmiany: Felix Crousse, Alexander Fleming oraz Rubra Plena.
Zanim kupiłam te cebulki sporo poczytałam o uprawie piwonii i teraz przyszedł czas na sadzenie cebulek. Zaczęły się jednak rodzić wątpliwości i zaczęłam się gubić w temacie.
Wiem, że jeśli po posadzeniu cebuli zacznie rosnąć roślina i pojawią się pierwsze pąki, należy te pąki przyciąć, aby zapewnić lepsze ukorzenienie. Wiem, że należy ziemię głęboko przekopać i dodać obornika. Zapewnić wilgotne, próchnicze podłoże, dodać obornika bądź kompostu i stworzyć lekko kwaśne środowisko...
Ale:
czy maj (nadchodzący weekend) jest faktycznie właściwym momentem na posadzenie tych cebul
w jakiej rozstawie powinnam je sadzić?
rozumiem, że z biegiem czasu z jednej cebuli będę miała kępę, a nie pojedynczy kwiat?
To tylko część pytań, które mi się nasuwają. Boję się, ze popełnię jakiś błąd i zmarnuję cebulki:(
Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś z Was ma doświadczenie w sadzeniu piwonii z cebulek i podpowie mi jak to zrobić?
Będę wdzięczna i z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
boefstrogonov
Zawsze marzyłam o piwoniach w ogrodzie i wreszcie postanowiłam spełnić swoje marzenie. Często rozglądałam się w sklepach w poszukiwaniu piwonii, jednak bez rezultatu. W końcu zdecydowałam się na kupno przez Internet.
Wczoraj dotarły do mnie cebulki. Nawiasem mówiąc w świetnej kondycji, świetnie zapakowane - wszystko na szóstkę. Na początek wybrałam następujące odmiany: Felix Crousse, Alexander Fleming oraz Rubra Plena.
Zanim kupiłam te cebulki sporo poczytałam o uprawie piwonii i teraz przyszedł czas na sadzenie cebulek. Zaczęły się jednak rodzić wątpliwości i zaczęłam się gubić w temacie.
Wiem, że jeśli po posadzeniu cebuli zacznie rosnąć roślina i pojawią się pierwsze pąki, należy te pąki przyciąć, aby zapewnić lepsze ukorzenienie. Wiem, że należy ziemię głęboko przekopać i dodać obornika. Zapewnić wilgotne, próchnicze podłoże, dodać obornika bądź kompostu i stworzyć lekko kwaśne środowisko...
Ale:
czy maj (nadchodzący weekend) jest faktycznie właściwym momentem na posadzenie tych cebul
w jakiej rozstawie powinnam je sadzić?
rozumiem, że z biegiem czasu z jednej cebuli będę miała kępę, a nie pojedynczy kwiat?
To tylko część pytań, które mi się nasuwają. Boję się, ze popełnię jakiś błąd i zmarnuję cebulki:(
Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś z Was ma doświadczenie w sadzeniu piwonii z cebulek i podpowie mi jak to zrobić?
Będę wdzięczna i z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
boefstrogonov
Czytam regularnie. Piszę dużo rzadziej.
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
Re: Pierwsze kroki z piwonią - cebule
Cześć
Zanim odezwie się ktoś doświadczony spróbuję troszkę Ci pomóc. Co do terminu sadzenia, podobno najlepiej sadzić piwonie we wrześniu, ale przecież teraz pojawiają się w sklepach, myślę więc, że możesz je już wysadzać ( ja mam swoje w ziemi od 2 tygodni). Nie sadź ich za głęboko bo nie zakwitną. ( max 5 cm ziemi nad pąkiem). Jeżeli to wysokie odmiany zachowaj dość duży odstęp ( nawet do 1m), jeżeli odmiany są niskie, to sadź co ok. 60 cm. W pierwszym i nawet drugim roku raczej nie zakwitną. Kępa się będzie rozrastać, tak więc to nie tak, że z jednego kłącza będziesz miała jeden kwiatek. Podobno nie lubią przesadzania więc już na początku wybierz im miejsce stałe.
Życzę powodzenia
Zanim odezwie się ktoś doświadczony spróbuję troszkę Ci pomóc. Co do terminu sadzenia, podobno najlepiej sadzić piwonie we wrześniu, ale przecież teraz pojawiają się w sklepach, myślę więc, że możesz je już wysadzać ( ja mam swoje w ziemi od 2 tygodni). Nie sadź ich za głęboko bo nie zakwitną. ( max 5 cm ziemi nad pąkiem). Jeżeli to wysokie odmiany zachowaj dość duży odstęp ( nawet do 1m), jeżeli odmiany są niskie, to sadź co ok. 60 cm. W pierwszym i nawet drugim roku raczej nie zakwitną. Kępa się będzie rozrastać, tak więc to nie tak, że z jednego kłącza będziesz miała jeden kwiatek. Podobno nie lubią przesadzania więc już na początku wybierz im miejsce stałe.
Życzę powodzenia
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
popatrz tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=10342
Generalnie, to nie są cebulki tylko kłącza - chyba że są jakieś odmiany cebulowe, ale nic o tym nie wiem
Pogoda jest taka, że spokojnie możesz posadzić - byle płytko. Chyba będzie im lepiej w ziemi niż w garażu - tak czy inaczej
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=10342
Generalnie, to nie są cebulki tylko kłącza - chyba że są jakieś odmiany cebulowe, ale nic o tym nie wiem
Pogoda jest taka, że spokojnie możesz posadzić - byle płytko. Chyba będzie im lepiej w ziemi niż w garażu - tak czy inaczej
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Witam kolejną piwoniolubną osobę i zachęcam do częstego czytywania wątków z piwoniami.Radzę tak dlatego,że sama byłam kilka lat temu "zielona" w tym temacie.Dziś wiem jak rozróżnić bylinowe od drzewiastych,kupuję ciekawsze odmiany,szukam porad kto sprzedaje takie jakie zamawiam. Naturalnie nie zawsze się udaje osiągnąć to co się chce, ale warto się uczyć.Zaczynałam od wątku Beatki-peonii,szkoda,że tak mało pisze i pokazuje na tym forum.
Halina