CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Co prawda nie uzyskałem odp na moje pytanie odnośnie Opuncji ale jednak pozbyłem się głównego członu i ukorzeniam dwa odrosty. Zobaczymy czy przyniesie to efekt
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Witam, po zakupie gymnocalycium musiałem go przesadzić z samego torfu do mieszanki, później został umieszczony na południowym balkonie, gdzie miał dużo słońca.
W efekcie czego pociemniał i zmiękł, zastanawiam się czy potrzebuje podlania, czy czego? Może stracił wszystkie korzenie... i trzeba mu pomóc odbudować system korzeniowy. jakie podjąć działania? (prócz przeniesienia)
W efekcie czego pociemniał i zmiękł, zastanawiam się czy potrzebuje podlania, czy czego? Może stracił wszystkie korzenie... i trzeba mu pomóc odbudować system korzeniowy. jakie podjąć działania? (prócz przeniesienia)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Przebarwienie to efekt nasłonecznienia. Nie warto go przenosić, niech się przyzwyczaja do miejsca. Takie wybarwienie jest bardzo ładne Jeśli zrobił się miękki to pewnie się odwodnił nieco. Zacznij go lekko cieniować (chusteczką, bibułą...). Dla niego to pewnie szok, jeśli wcześniej nie stał na słońcu (nie wiem, gdzie był kupiony, ale jeśli w jakimś dyskoncie np, to słońca dawno nie widział, albo nigdy i stąd taka reakcja). Dawno przesadzałeś? Jeśli minimum 10-14 dni temu to spokojnie możesz podlać i od razu nabierze turgoru. Jeśli parę dni temu, to daj mu jeszcze kilka dni, niech się korzenie "zagoją" po przesadzaniu.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ile czasu roślinka stoi na słońcu? Jeśli ponad tydzień i nie przypaliła się jeszcze (a śladów przypaleń na zdjęciach nie widać) to nie ma potrzeby jej cieniować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
W tym tygodniu kupiłam w Biedronce kilka kaktusów w malutkich doniczkach. Wiem, że nie jest to najlepsze miejsce na tego typu zakupy, ale za 3,49 mogę zaryzykować, a nuż rozwinie się coś ładnego. Do rzeczy - jeden z nich, zdaje się opuncja (znalazłam coś takiego jak "Opuntia subulata monstruosa" i wygląda bardzo podobnie) ma dziwną, suchą plamę. Wygląda, jakby w tłoku na palecie odłamało mu się jedno ramię, a może to jakaś choroba? Pytam, bo wybieram się w najbliższym czasie po ziemię do kaktusów, by przesadzić nowe nabytki, i nie wiem, czy kupić przy okazji jakiś specyfik, by malucha ratować, czy odseparować go od innych kaktusów, czy po prostu wzruszyć ramionami i postawić plamą do tyłu ;)
Wygląda to tak, na jednym z ramion jest coś podobnego:
Wygląda to tak, na jednym z ramion jest coś podobnego:
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jest dokładnie tak jak piszesz. To ślad po odłamanym członie. Nic nie należy przy tym grzebać. Rana jest zagojona i tak już pozostanie. Nazwa opuncji oczywiście się zgadza z jedną małą uwagą: lepiej używać nazwy rodzajowej Austrocylindropuntia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Pomocy!
Nie wiem co mam zrobić z moim kaktusem i przede wszystkim co mu się stało?
Jest już u nas 1,5 h i do tej pory nie było problemów powiedziałabym nawet, że było mu dobrze. Na wiosnę przesadziliśmy go do większej doniczki z nową ziemią, kupioną specjalnie dla kaktusów. Najpierw uschła największa część, a parę dni temu złamała się następna. Poza tym nie wiem czy widać to na załączonych obrazkach nie jest zakażony jakimś paskudztwem!
Nie wiem co mam zrobić z moim kaktusem i przede wszystkim co mu się stało?
Jest już u nas 1,5 h i do tej pory nie było problemów powiedziałabym nawet, że było mu dobrze. Na wiosnę przesadziliśmy go do większej doniczki z nową ziemią, kupioną specjalnie dla kaktusów. Najpierw uschła największa część, a parę dni temu złamała się następna. Poza tym nie wiem czy widać to na załączonych obrazkach nie jest zakażony jakimś paskudztwem!
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Większość górnych części pędów jest martwa. Wszystko to, co jest brązowe i zaschnięte należny usunąć. Wygląda na to, ze kaktus został ustawiony w marnie oświetlonym stanowisku i z powodu brak światła jego pędy zaczęły obumierać. W jakim podłożu w tej chwili roślinka rośnie? Jaki jest jego skład czyli udział składników mineralnych do składników organicznych? Powinien być na poziomie 70÷30%.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sie 2012, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Wszystko co robić, robić z pasją"
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Witam,
co się dzieje z tym kaktusem? To jest chyba mammillaria jakaś kolumnowa jest u mnie ok. 7 lat. Ostatnio zaczęła się przechylać i pojawiło się na niej żółte przebarwienie. Wyjęłam ją z doniczki, nie znam się za bardzo i nie wiem czy korzenie sa w porządku? To żółte na dole jest twarde ale wyżej jest miękkie i teraz nie wiem czy on gnije czy nie?
Pomożcie
jakby ktoś wiedział jaka to mammillaria to też chętnie się dowiem:)
co się dzieje z tym kaktusem? To jest chyba mammillaria jakaś kolumnowa jest u mnie ok. 7 lat. Ostatnio zaczęła się przechylać i pojawiło się na niej żółte przebarwienie. Wyjęłam ją z doniczki, nie znam się za bardzo i nie wiem czy korzenie sa w porządku? To żółte na dole jest twarde ale wyżej jest miękkie i teraz nie wiem czy on gnije czy nie?
Pomożcie
jakby ktoś wiedział jaka to mammillaria to też chętnie się dowiem:)
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Roślinka ma dwa problemy. Po pierwsze straciła korzenie z powodu zbyt żyznej ziemi i/lub zbyt częstego podlewania. Po drugie ma za mało światła i się wyciąga. Zatem sugeruję przesadzić mamilarię do podłoża składającego się w 70% z kruszywa i 30% z humusu, oszczędniej roślinkę podlewać i znaleźć jej bardziej słoneczne stanowisko.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Dziękuję Tomku za błyskawiczną odpowiedź
Korzenie są wilgotne, zostawić je do wyschnięcia i dopiero wsadzić w substart?
Korzenie są wilgotne, zostawić je do wyschnięcia i dopiero wsadzić w substart?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Najlepiej poczekać z tydzień z posadzeniem. Niech korzenie wyschną a potencjalne miejsca infekcji się zagoją. To, co będzie suche czyli martwe należy usunąć. Sugeruję posadzić do zupełnie suchego podłoża i podlać po około tygodniu od posadzenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek