Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.
Odświeżam wątek Wyszukiwarka przyprowadziła mnie tutaj, bo szukam informacji na temat doświetlania roślin. Mąż na dniach zrobi mi konstrukcję z półkami, na której chcę trzymać rozsadę warzywek, trochę kwiatów. Konstrukcja będzie z białej płyty wiórowej, z braku miejsca będzie stała na podłodze w kuchni. I w związku z tym mam pytanie: czy zakup świetlówek polamp T8 36W to jest dobry pomysł? Jaką powierzchnię jest w stanie doświetlić jedna świetlówka? I ile godzin dziennie doświetlać roślinki w takim przypadku?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2012 -2013r. cz.5
x-p-o pisze:http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1755Minimalna ilość światła podczas produkcji rozsady pomidorów wynosi 4 tys. lx, lecz szybki i prawidłowy wzrost roślin ma miejsce przy natężeniu powyżej 8 tys. lx.Ważna jest bardzo duża równomierność oświetlenia ? powyżej 70%.
Poza tym lumen nie jest jednostką natężenia oświetlenia.
4000 lumenów/m2 = 4000 luksów ale te same 4000 lumenów na powierzchni 0,5 m2 to już 8000 luksów
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=28
Świetlówka 36 W/840 lub 865 ,oświetli z wystarczającą mocą półkę o szerokości mniejszej niż 0,5 metra z wysokości 30-40 cm.Natężenie będzie ponad 6000 luksów.
Przeczytaj te 18 stron.
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2007, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Byłem zainteresowany świetlówkami CFL. Miały zadeklarowaną wydajność 100lm/W. Dzwoniąc do sprzedawcy poinformował mnie, że należy przyjąć realnie 40lm/W. Nie wychodzą więc tak różowo jak podaje producent.
JS
JS
-
Lampa CFL to najgorsze rozwiązanie z możliwych ,jeśli chodzi o sprawność z takiego prostego powodu,że użyteczny strumień świetlny "wychodzi" głównie z zewnętrznej powierzchni spirali. Poza tym ,rzeczywistą sprawność oświetlenia należy rozpatrywać całościowo tzn. lampa + układ zasilający,który dodatkowo konsumuje do 30% energii.Jak dotąd są bezkonkurencyjne i długo jeszcze będą świetlówki liniowe ,jeśli chodzi o zainwestowane pieniądze w stosunku do ilości emitowanego światła.Bajki o tym,że oświetlenie LED jest takie idealne i ma 100% sprawności nie mają pokrycia w rzeczywistości.Wszystkie panele diodowe,jakie są do obejrzenia w sieci,są montowane na aluminiowych,żebrowanych szynach ,albo w obudowach z kilkoma wentylatorami.Po co to chłodzenie,skoro nie ma strat?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jeszcze można dodać na plus sodówek, że łapią wszelkie robactwo, wczoraj latała u mnie mszyca, lub coś podobnego z ziemi, a dzisiaj leży pod lampą spalona. Może jak już będą w powszechnym użyciu i dużo tańsze, to być może zmienię. Ciepło które wydziela lampa hps, to o tyle mniej można dać ciepła na ogrzewanie co.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Pozostaje jeszcze kwestia ekonomiczna.Jeżeli ogrzewanie sodówkami jest tańsze niż węglem ,to OK
Obecnie jest "trynd" na ekologię i dużo oświetlenia ulicznego jest zmieniana na ledowe.W znajomym skupie złomu stoją skrzynki z lampami sodowymi ze zdemontowanych latarni.Sodowe niskoprężne mają świetną wydajność,tylko praktycznie świecą poza pasmem,które jest potrzebne do wzrostu.Są lepsze na kwitnienie. http://www.gitmarket.pl/uploads/assortm ... 4-8320.jpg
http://fizyka.net.pl/ciekawostki/grafika/chlorofil.gif
Obecnie jest "trynd" na ekologię i dużo oświetlenia ulicznego jest zmieniana na ledowe.W znajomym skupie złomu stoją skrzynki z lampami sodowymi ze zdemontowanych latarni.Sodowe niskoprężne mają świetną wydajność,tylko praktycznie świecą poza pasmem,które jest potrzebne do wzrostu.Są lepsze na kwitnienie. http://www.gitmarket.pl/uploads/assortm ... 4-8320.jpg
http://fizyka.net.pl/ciekawostki/grafika/chlorofil.gif
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Przecież uliczną żarówkę sodową można zamienić na kwitnienie, czy wzrost. Nie trzeba kupować nowej lampy, jeśli można tanio wykorzystać używaną. Dlatego w lampach 400W wymieniłem żarówki do roślin i za 160zł kupiłem używane wraz z żarówką lampy 600W.
pozdrawiam Ludwik
-
Nieporozumienie. . Pisząc o skrzynkach z lampami ,chodziło o "żarówki"-nazwa nie prawidłowa.Oprawy od nich pojechały do huty.Nie ma czegoś takiego jak żarówki sodowe,czy MH-metalowohalogenkowe.Podobnie jak nie ma żarówek LED.
Taką to można ogrzać szklarnię
220V ,3000W !Lepiej jak piekarnik na wszystkich grzałkach.
tyle Wikipedia.Lampa LED ? (nieprawidłowo zwana "żarówką LED") - źródło światła oparte na diodach elektroluminescencyjnych (LED), umieszczone w obudowie pozwalającej zastosować je w oprawie oświetleniowej przeznaczonej dla żarówek.
Taką to można ogrzać szklarnię
220V ,3000W !Lepiej jak piekarnik na wszystkich grzałkach.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Nieco celowo napisałem żarówka,żeby nie mylić z lampą (obudową). Bo w necie, też tak czasem podają.
Lampa / żarówka sodowa 250W Philips SON T Plus https://grower.com.pl/pl/p/Lampa-zarowk ... T-Plus/115
pozdrawiam Ludwik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sty 2016, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogórek tunelowy-oświetlenie podczas rozsiewu.
Witam.
Podczas rozsiewu ogórka do doświetlania używam lampy HPS 400W.
Skrzynki z nasionkami są ustawione tak, że tworzą powierzchnię 12 metrów kwadratowych.
Chciałbym, aby troszkę wydłużyć czas(2-3 dni) pozostania nasion w piwnicy, ponieważ
zaoszczędzi się na tym opału. Chciałbym zastosować lampę ledową. Z tego co wyczytałem to
lampa ta nie przypala roślinek, dzięki czemu można ją nawet pozostawić pare centymetrów nad roślinką.
Chcę taką lampę ledową, który jest zamienniczką lampy HPS 600W, której nie mogę użyć ponieważ
trzeba ją umiejscowić 20-30 cm wyzej niż hps 400W.
Proszę o porady,
PS. Chciałbym wydłużyć czas nie nasion, lecz roslinek.
Podczas rozsiewu ogórka do doświetlania używam lampy HPS 400W.
Skrzynki z nasionkami są ustawione tak, że tworzą powierzchnię 12 metrów kwadratowych.
Chciałbym, aby troszkę wydłużyć czas(2-3 dni) pozostania nasion w piwnicy, ponieważ
zaoszczędzi się na tym opału. Chciałbym zastosować lampę ledową. Z tego co wyczytałem to
lampa ta nie przypala roślinek, dzięki czemu można ją nawet pozostawić pare centymetrów nad roślinką.
Chcę taką lampę ledową, który jest zamienniczką lampy HPS 600W, której nie mogę użyć ponieważ
trzeba ją umiejscowić 20-30 cm wyzej niż hps 400W.
Proszę o porady,
PS. Chciałbym wydłużyć czas nie nasion, lecz roslinek.
Re: Ogórek tunelowy-oświetlenie podczas rozsiewu.
Nie szukaj LED'ów.Hodowlista pisze: Podczas rozsiewu ogórka do doświetlania używam lampy HPS 400W.
Na dziś największą wydajność mają lampy sodowe. Czyli strumień świetlny z 1W mocy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sty 2016, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod.jokaer.
Pobór prądu też jest wysoki;/
Pobór prądu też jest wysoki;/
To poszukaj sodowej o mniejszej mocy. Nie bez powodu większość ulic w większości
krajów jest oświetlona właśnie lampami sodowymi.
krajów jest oświetlona właśnie lampami sodowymi.