Lilie - uprawa - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.4

Post »

mirzan pisze: Te obgryzione pędy,posadź do donicy z piaskiem,mogą się ukorzenić i wytworzyć cebulki nowe.
A ja się tyle zastanawiałam co z takimi liliami zrobić, które nie mają cebuli.

Żeby Wam zmrozić krew w żyłach to powiem, że istnieją jeszcze inne liliowe potwory.
Mi jedną cebulę zeżarł robal zwany drutowcem i w dodatku złożył jaja. Po lilii zostały tylko korzonki.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślimaki bezskorupowe też potrafią dobrać się do cebuli lilii w ziemi. Skorupowe,żółte cały czas
napadają na lilie.
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

:wit
czy zetknęliście się na swoich liliach z problemem fitoplazmy?
w necie o tym mało, sporo info jest na stronce
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=424 (lilie)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=236 (ogólniej)

niestety, większość moich lilii orientalnych i parę orientpetów (dużo sadzonych w ubiegłym roku + jakieś z tego roku; kupowane w marketach oraz na Gardenii) chyba mają to cholerstwo (przede wszystkim bardziej lub mniej wyraźne żółtawe "kreski" na liściach - w ogrodniczym typowali chlorozę - i potem ich wygląd się pogarsza)

czy da się temu zapobiec? (jeśli przenoszone przez skoczki - można robić oprysk ale nic się nie poradzić na importowane zainfekowane)
co robić z porażonymi - do wywalenia?? (środki antygrzybowe - to pewnie tylko na zwykłą szarą pleśń)
ewentualne foto później załączę
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Adraian!
Mam to samo na kilku liliach orientalnych. Wszystkie cebulki kupowane w jednym miejsc i niektóre tak wyglądają jak w tym linku. Moje rosną w doniczkach ale czy mogą zainfekowac inne kwiaty?

Mam jeszcze" pytanie do ekspertów". Dziś kupiłam takie cebulki od sprzedawcy na targu. Twierdził,że są to liliie świętego Józefa.Według mnie to orientpety ale wolę zapytać. Niestety znowu nie mogłam się oprzeć zakupowi.. Cebulki duże i chyba zdrowe.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Mało znana lilia OT - Gold City. W zeszłym roku ta sama doniczka - 4 pąki, w tym - 9. Czyli progresja kiepska.

Obrazek Obrazek
asiula2706
50p
50p
Od: 7 wrz 2011, o 18:44

Post »

lilie świętego Józefa wg. mnie wypuszczają najpierw rozetę liści, później pęd kwiatowy, ale może odpowie Ci ktoś bardziej doświadczony.
Joanna
Elendill
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 wrz 2010, o 15:46

Post »

Wie ktoś może co się stało z tymi liliami? to wirus czy grzyb czy może efekt zbyt dużej ilości wody w ziemi?:

1. Lilie kupione na rynku była ładna duza podwójna cebulka, która w pierwszym roku ledwo wyszła a potem została zadeptana. W tym roku wyszła jako kilka roślinek sie cieszyłem, że przeżyła i się jeszcze podzieliła ale po tych 2 tygodniach wielkich ulew jak poszedłem na działkę zobaczyłem taki obraz:
https://imageshack.com/i/mubedvj
https://imageshack.com/i/em0iqyj

2: Lilie również kupione w zeszłym roku jakieś miniaturki z supermarketu, w tamtym roku zakwitły ładnie każda miała na szczycie po 3 kwiatki a w tym roku coś się z nimi złego dzieje:
https://imageshack.com/i/1xgso9j
https://imageshack.com/i/f3ui9jj
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Elendill - Ta pierwsza wygląda na zainfekowaną grzybem i to porządnie. Trzeba by ją jak najszybciej opryskać jakimś środkiem grzybobójczym (trzeba pamiętać że opryski najlepiej wykonywać na wieczór - żeby słońce nie spowodowało poparzeń; i wtedy kiedy jest szansa na co najmniej 3-4 dni bez deszczu po oprysku).
Ta druga wygląda, jak dla mnie, póki co tylko na przelaną - i jakkolwiek kilka dolnych liści jej pewnie opadnie - to po opadnięciu wody powinno się jej poprawić, ale też dobrze by ją było profilaktycznie opryskać. ;:108

Anna55 - Moim skromnym zdaniem to nie są lilie Św. Józefa, ale żeby określić jakimi są, to muszą jeszcze troszkę podrosnąć.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Elendill
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 wrz 2010, o 15:46

Post »

Pryskałem miedzianem 50WP jakies 3-4 dni temu inne lilie co mialy jakieś przebarwienia i plamy typowe dla szarej pleśni sie zregenerowały, a ta pomimo tego, iż była mocno spryskana nie zareagowała w żaden sposób :( Dlatego zaczołem obawiac się, że jest zainfekowana jakimś wirusem bo sporo o tym ludzie piszą.
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Czy wtedy kiedy pryskałeś padał deszcz później? Bo jeśli tak to spłukał cały preparat i nie miał szans zadziałać. Poza tym nawet po oprysku, plamy na liściach pozostaną, tylko lilia zacznie z powrotem normalnie rosnąć i kolejne liście powinny być już bez plam. A lilie porażone wirusem mają chyba inne objawy (typu powykręcane liście, inna liczba płatków w kwiatku).
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Ewa58
100p
100p
Od: 3 kwie 2012, o 22:12

Post »

Łodyga jednej z moich lilii ma 12,5 cm w obwodzie i sporo mniejszych.
Obrazek
Obrazek
Na razie ma 135 cm wysokości.
Obrazek
To nie najwyższa moja lilia, jedna z trąbkowych już ma 170 cm.
Zastanawia mnie jedno ile jeszcze urosną bo do kwitnienia jeszcze bardzo daleko.
Pozdrawiam Ewa i Władek
Nasze fotki
Kwiaty 2012
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Kolejna kwitnąca lilia - OT On Stage. 25 pąków (w zeszłym roku 7) i to jest progresja. ;:oj

Obrazek Obrazek

Ta sama rok wcześniej:

Obrazek

Właściwie trudno poznać, że to ta sama. :roll:
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

O rany jakie piękne lilie :wit czy dużo nawozicie, że są takie wysokie? ja mam pierwszy rok i dużo nie wzeszło cebule zgniły a sporo jest takich co maja zaledwie 30cm ale to może dlatego, że mam je pierwszy rok ;:3 ?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”