Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pelargonie - sadzonki

Post »

W zeszłym roku kupiłam sobie ładną sadzonkę pelargoni "Fairfields" i właśnie zrobiłam sobie z niej kolejnych 5 sadzoneczek.
Odrobina ukorzeniacza i do ziemi ;:138
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

No właśnie, mam pytanko. Jak teraz zrobię sadzonki to zakwitna jeszcze w sezonie? Czy już raczej za późno?Tak mi się rozrosły mateczniki, że mogę śmiało je pociachać :tan
Piotrek_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mamafrania pisze:Ja zawsze ukorzeniałam w ziemii.100% się ukorzeniało.Ten rok jest jakiś fatalny.60% po prostu gnije.Czuję się jak nowicjuszka , chociaż mam je tyle lat....
U mnie też podobnie było w tym roku, tylko moim błędem było to że sadzonki zasadziłem w starą ziemię po pelargoniach z ubiegłego roku i wystąpiła tak zwana zgnilizna pędu sadzonki i wszystkie sadzonki zaczęły mi padać jedna po drugiej. ;:145
Piotrek_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 15:37

Post »

Alenka pisze:No właśnie..Mam pytanko..Jak teraz zrobię sadzonki to zakwitna jeszcze w sezonie? Czy już raczej za późno?Tak mi się rozrosły mateczniki, że mogę śmiało je pociachać :tan
Moja sąsiadka miłośniczka pelargonii całe lato chodziła i obrywała sadzonki i je ukorzeniła miła ich dosłownie mnóstwo i z tego co pamiętam to chyba w tamtym roku byłem u niej na początku czerwca w ogrodzie i pozwoliła mi uszczyknąć sobie sadzonki z pelargonii i więc tak zrobiłem i szybko mi się ukorzeniły i kwitły później w lecie, a wiec jeszcze nie jest za późno na robienie sadzonek tylko najwyżej później zakwitną :)
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Alenka pisze:No właśnie..Mam pytanko..Jak teraz zrobię sadzonki to zakwitna jeszcze w sezonie? Czy już raczej za późno?Tak mi się rozrosły mateczniki, że mogę śmiało je pociachać :tan
Zakwitną :D
sally86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 mar 2013, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też mam nadzieję, że moje zakwitną. Po raz pierwszy sadzonkuje, z wrażenia nawet nie oznaczyłam kolorów sadzonek. Liczę na miłą kolorową niespodziankę :)
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Zgadzam się, pelargonie można ukorzeniać właściwe przez cały rok, choć najlepszym czasem na to jest okres od wiosny do jesieni.Zima też się przyjmą,ale wypuszczenie korzonków trwa o wiele dłużej.
Obecnie pobrałam jeszcze kilka szczepek z pelargonii kaskadowych i ukorzeniam w wodzie.
Awatar użytkownika
haidi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lis 2007, o 12:55

Pelargonie - robić sadzonki teraz?

Post »

W tym roku po raz pierwszy udało mi się zrobić kilkanaście sadzonek pelargonii. Przechowałam roślinki i w lutym rozmnożyłam. Ładnie rosną, zaczęłam je zasilać niedawno. Ale roślina mateczna wprost oszalała! Ma tyle nowych przyrostów, że zastanawiam się czy jeszcze raz jej nie oskubać? Tylko czy to ma sens? Zdążą urosnąć jezcze te nowe sadzonki do lata? Bo miejsca na parapetach dużo :D
x-Cz-a

Re: Pelargonie - robić sadzonki teraz?

Post »

Na pewno zdążą się ukorzenić i zakwitnąć ;:108
Ja dopiero swoje zrobiłam i mają się dobrze
Awatar użytkownika
haidi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lis 2007, o 12:55

Re: Pelargonie - robić sadzonki teraz?

Post »

Sadzonki zrobione, dzisiaj pierwszy raz wystawiłam je na taras. Te stare również. I zastanawiam się teraz czy zostawic je na noc, czy sprzątnąć. Taras osłonięty, zadaszony, sadzonki na desce do prasowania, więc nie przy gruncie. :lol: Jak myślicie?
ania2478
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2013, o 12:09

Post »

Witam, a ja na przekór wszystkim zasadom zrobię sadzonki teraz i będę trzymać do wiosny w domu.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

No nie na przekór wszystkim, bo ja tez robię sadzonki teraz. Widać w lubuskim tak mają :)
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Ojjj.. nie tylko w lubuskim
- ja każdego roku robię sadzonki pelargonii
końcem sierpnia i we wrześniu.
A na wiosnę mają spore korzonki i są mocniejsze.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”