Ponawiam pytanie odnośnie zasilania cukini. A jak Wy wspomagacie jej wzrost?Cukinia i dynie są podobno dosyć "żarłoczne". Czy wg Was mogę swoje cukinie zasilać gnojówką z obornika bydlęcego (namoczony obornik w beczce z wodą ), ocywiście w postaci rozcieńczonej 1:8. bezpośrednio podlewając krzak?
Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Ja mam słabą piaszczystą ziemię i co dwa tygodnie zasilam florovitem w płynie rozrabianym z wodą.Bez tego nic by nie urosło Rozrabiam w opryskiwaczu i pryskam dolistnie i doglebowo..Właśnie dopiero co przyszłam z ogrodu.Na cały -warzywa i kwiaty-poszło dwa opryskiwacze po 6 l.A teraz tylko czekać ...niech wszystko rośnie zapowiadają na kilka dni opady więc nawóz + deszcz musi równać się szybki wzrost
Pozdrawiam Ewa
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie ( ziemia ciężka, gliniasta) cukinia rośnie tylko na jesiennym oborniku + podlewanie jak dłużej nie ma deszczu. Jak rośliny są małe ściółkuje skoszoną trawą cały kawałek pod cukinie.
Ja robie tak samo, trawę koszę, zostawiam na dzień lub dwa, jak wyschnie wykładam wokół cukinii. Jakbym miała słomę, wolałabym ściółkować słomą.pomidormen pisze:U mnie ( ziemia ciężka, gliniasta) cukinia rośnie tylko na jesiennym oborniku + podlewanie jak dłużej nie ma deszczu. Jak rośliny są małe ściółkuje skoszoną trawą cały kawałek pod cukinie.
A zasilam też obornikiem, granulowanym.
Ja też początkowo uległam forumowej euforii ściółkowania trawą - gdy połowę ogródka nią wyłożyłam, okazało się, ze nornice uwielbiają pod nią przebywać i kopać. Tam gdzie trawy brak - nornic też mniej.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Mnie mąż nastraszył że coś mi się pomyliło że zamiast cukinii posadziłam dynię. No pewności nie mam czy zatem mogę jeszcze dosadzić cukinii? Wcześniej ją skiełkować w domu ?
Co do ściółkowania to może i cukinia ok ale teść ściółkował truskawki ciętą słomą i zapach owej na prawie każdej truskawce. Przeszkadzało mi to strasznie.
Co do ściółkowania to może i cukinia ok ale teść ściółkował truskawki ciętą słomą i zapach owej na prawie każdej truskawce. Przeszkadzało mi to strasznie.
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Cukinie młode są smaczne. Siej, sadź. Na pewno jakieś zjesz, bo jeszcze ponad 3 miesiące do mrozów (miejmy nadzieję).
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Podczas pielenia niechcący nadepnęłam na krzaczek cukinii, niewielki na razie tak z 25 cm. Główna łodyga się nadłamała/ zmiażdżyła ok. 5 cm nad ziemią. Czy jest szansa,że odbije czy już tylko kompost? Żal mi bardzo, bo to jedyna sadzonka z tej odmiany...
Pozdrawiam, Marta.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Powinna odbić. Niektórym odmianom trzeba wręcz wycinać boczne odnogi, tak bardzo chcą się krzaczyć .
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Dzięki Jolu za pocieszenie. Myślałam nawet o tym,żeby na łodygę założyć taki niby "opatrunek" dla lepszego ustabilizowania ale nie wiem, czy to dobry pomysł.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ika możesz - ja mam złamane dyniowate tak właśnie zrobione (wyłamane przy wysadzaniu) i rosną. U mnie w tym roku ślimaki poobgryzały kabaczki, cukinie na łodygach. A mimo to są ok (mają połowę łodyg - taka jakby dziura do środka). Pewnie przystopuje teraz z rośnięciem, ale są spore szanse, że jeszcze tych cukinii pojesz. A mogę zapytać jaka to odmiana (z ciekawości)?