Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

hannaa pisze:chyba kiełkowanie zależy od tego jak stare jest nasionko-
u mnie nasionko piżmowej wydłudbane z dyńki ze sklepu kiełkowało 2 dni (taki eksperyment)
a z torebki tydzień
hannaa
Napisałaś: "a z torebki tydzień".
Ja kupiłam kilka odmian na allegro. Pomimo upływu trzech tygodni od czasu kiedy położyłam je na wacikach, zaledwie kilka wypuściło kiełki. Te już przeniosłam do doniczek i w altanie czekają na lepszą pogodę, żeby wsadzić je do gruntu.
Najlepiej wzeszły (po 2, 3 dniach) te, które własnoręcznie wyjmowałam z owoców kupionych w sklepie (nie pozyskiwałam nasion ze swoich dyń bo wiem, że z pewnością "popełniły mezalians" :wink: ). Jedynie Hokkaido też w ten sposób pozyskana nie dawała oznak życia.
Wczoraj powiedziałam sobie : raz kozie śmierć! Zaryzykuję. Zaczęłam od Hokkaido właśnie. Ostrożnie "odchylałam" troszeczkę pestki od węższej strony, delikatnie zeskrobując też "boki".
Dzisiaj rano postąpiłam tak z pozostałymi odmianami (tymi z Allegro). Niektóre miały śmierdzącą galaretę w środku :? . Wylądowały w koszu. Pozostałym daję jeszcze szansę :D , tym bardziej, że przed chwilą zauważyłam, że: jedno z 5-ciu nasion Hokkaido już wypuściło ponad centymetrowy kiełek :heja . Czyli nadzieja jest!!
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

W zeszłym roku dużo nasion straciłam poprzez kiełkowanie :? Nigdy więcej. Prosto do ziemi i do uchylonego piekarnika z włączonym światłem. Po wypuszczeniu liścieni przesadzam łyżeczką do osobnych pojemników.
Kasia
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p
Od: 22 lut 2014, o 17:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

na 36 pestek różnych odmian wzeszło mi 23. Może lepiej będzie w gruncie z dyńkami, które posiałam na początku maja, ale o tym przekonam się, jak pojadę na działkę
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Ja już swoje podrośnięte dynie wysadziłem do gruntu :D
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
danaa
200p
200p

Post »

Też bym to chętnie zrobiła, ale jak skoro ciągle zimno i pada a działka daleko od domu ;:145 .
Ale już w czwartek ....(?) ! Żeby tylko nie zapeszyć!!!
Póki co mieszkanie wygląda jak sklep z sadzonkami :wink: .
Pozdrawiam - Danuta

Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

U mnie pogoda jest okej, ciepło i dopiero przed chwilą zaczęło padać. Więc dyniowatym to pasuje ;:108 ;:224
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
danaa
200p
200p

Post »

Szczęśliwiec :D (dyńki też :lol:) !!!
U mnie 8 st. i jak nie leje to mży :( !
Byle do czwartku! Ale wtedy wtedy zrobi się luzik w mieszkaniu!!! Sama sobie już zazdroszczę!! Chociaż... już się zdążyłam przyzwyczaić do kilku dużych (!) kartonów (z Biedronki) wypełnionych sadzonkami pomidorów, papryk, dyń i cukinii.
Chyba ( :;230 ) jednak będzie mi ich brakowało .
Pozdrawiam - Danuta

Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

A moje sadzonki dyń mieszkają sobie w ciepłym tunelu na razie, za tydzień pójdą do ogródka :D
marylamed
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2011, o 08:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje dynie już w gruncie, na.działce. Czy ktoś ma doświadczenie jak długo wytrzyma bez podlewania?
maria
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wytrzyma tak długo aż nie padnie :D Wszystko zależy od kilku czynników: Oczywiście temperatury, słońca, gleby, podlewania, wielkości krzaka :) Ja zrobiłem sobie eksperyment w zeszłym roku i jedną dynie posadziłem w piachu, dosłownie :) W tym przypadku, w upalnym okresie musiałem podlewać praktycznie codziennie, bo wieczorem gdy przychodziłem, była klapnięta. Mimo iż powierzchni liściowej miała mało, a więc mało uciekało liśćmi :) Wiadomo, że na ziemi gliniastej będzie inaczej i podlewać można rzadziej. Jednak jak już wspomniałem na początku, trzeba sobie przekalkulować te kilka czynników. Biorąc pod uwagę również, że z czasem, gdy temperatury będą się stopniowo podnosić, a krzaki nabiorą większej masy liściowej, będzie trzeba zweryfikować to ponownie. Bo rozumiem, że tu jest problem w braku możliwości bycia na działce codziennie :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

W ubiegłym roku położyłam tekturę na grządce (ziemia bliżej gliniastej), przykryłam grubą warstwą starego siana i posadziłam dynie w otworkach. Nie podlewałam ani razu poza dniem posadzenia. Przetrwały ubiegłoroczne susze.
Wszystko zależy od wielu czynników. Papryki tez przetrwały bez podlewania 3 tygodnie mojej nieobecności na działce w okresie totalnej suszy.
Rośliny sobie radzą - w dzień więdną wieczorem podnoszą i zbierają rosę na liście zlewając ją na łodygę. W ubiegłych latach obserwowałam małe wilgotne kółeczka wokół łodygi. Ważne aby rośliny miały silne korzenie - jak ciągle podlewasz, a potem nie dajesz pić, to cierpią. Ja do niedawna nie miałam wody na działce (teraz mam deszczówkę z 15 m2) i często nie podlewałam roślin nawet po posadzeniu, jeśli sadziłam w wilgotną glebę i jakoś żyły :D .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
marylamed
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2011, o 08:22

Post »

Dzięki. Ja mam 6 dyniek na kompoście gdzie mam nawadnianie kropelkowe,ale w tym roku miałam więcej sadzonek ,więc 3 wsadziłam na pryzmę komp. bez podlewania.jestem w ogrodzie tylko sob- niedz.kiedyś jak zakładałam ogród benzyna była tańsza, więc w sezonie tam mieszkałam i dojeżdżałam 25 km do pracy,a teraz"kołderka za krótka".Swoją drogą ciekawa jestem jak z podlewaniem radzą sobie ci ,którzy mają kilkadziesiąt krzaków.Mi karna sadzonki padła od razu po wsadzeniu w glebę ,pewnie uszkodziłam korzeń,przykre ;:98 Życzę wszystkim dużo słońca ;:3
maria
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wieczorem wczoraj kilka dyniowatych wysadzonych. Dzisiaj takie słońce,że są klapnięte :( Mam nadzieję, że wstaną, a resztę planuję dalej wysadzać. Zrobiło mi się sporo sadzonek, więc myślę, że nawet część jak się przyjmie to nie będę "z niczym". Pierwszy raz robię sadzonki, więc mam na uwadze, że będzie ciężko.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”