Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

Pati jednak jest u Ciebie cieplej ..orliki już kwitną...a u mnie tylko podrosły... :)
..a co to jest na pierwszym zdjęciu przy kratce na murze...to jakiś stary krzew... :?: o i bzy już kwitną... :) jest różnica oj jest... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I mnie zainteresował ten krzew. U nas w okolicy widziałam je, ale także nie wiem, co to może ktoś wie?
Róże wyglądają ekstra. Tyle paków ;:oj
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ten krzew to kalina Boule de Neige, ten egzemplarz akurat dostałam od sąsiada, więc mocno podrośnięty, mam też kupowane dwie, ale malutkie, choć ta która nie miała nieprzyjemności spotkać się z kosą eMa też już kwitnie. W mieście nigdy jej nie widziałam, na wsi jest bardzo pospolita, to jakaś stara odmiana, doczytałam sobie, ze typowa dla polskiego (i niemieckiego najwyraźniej też :wink: ) ogrodu wiejskiego. Normalnie powinna mieć wielkie kuliste kwiatostany, u mnie nieco ogołocona przez mszyce niestety, ale zobaczymy, jak do końca zakwitnie.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dzięki :D Intuicyjnie mi się podobała. Mówiłam to ja, kalinomaniaczka :D ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pati czy Lykkefund będzie rosła be podwiązywania, bo moja póki co musi być przywiązywana, ale jak pójdzie hen do nieba to jak to zrobić?
I chciałam zapytać o krzew słoneczko trzecie nad orlikiem .....co to?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ja swoją przeplatam między kratkami i tak się trzyma. Szczerze mówiąc nie myślałam, co będzie jak mi wyrośnie ponad dach, bo myślałam, że z tym wzrostem do 10 metrów to przesada :wink: Potem chyba trzeba będzie ciąć, albo zacznie malowniczo zwisać.

To żółte, to nie mam pojęcia, od Magdy-Variegaty dostałam i jest dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem, bo dostałam przekwitnięte i nie miałam pojęcia, że ma taki żarówiasty kolor :wink: aaa..nie umiem do trzech liczyć :oops: to trzecie to złotlin Variegata przecież :wink:

Misiu, będę trochę ciąć po kwitnieniu, zobaczymy, co da się zrobić :wink:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Cześć Pati o właśnie stara odmiana...czyli do babcinych ogródków nadaje się...tylko rany nie myśl że chcę coś wycyganić od Ciebie o nie... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

W angielskim programie ogrodniczym :wink: widziałam, że trzeba wziąć drabinę i podwiązać takie róże, bo jak sie zostawi i zwisają, to osłabia kwitnienie...
Bea
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syringa pisze:W angielskim programie ogrodniczym :wink: widziałam, że trzeba wziąć drabinę i podwiązać takie róże, bo jak sie zostawi i zwisają, to osłabia kwitnienie...
No ale do czego? Z powrotem w dół? Czy kratkę po dachu prowadzić? :wink: Myślę, że mam jeszcze z jeden sezon zanim nad dach wyjdzie, a potem...światełko do nieba cy cuś :)

A teraz część pierwsza pokazu żurawkowego, naliczyłam, że mam ich coś koło 40, kilka zdublowanych, ale większość w pojedynczych egzemplarzach. Na początek te, które bardziej widać wśród perzu (czasem na zdjęciu jest więcej niż jedna odmiana) :)

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5.
Obrazek

6.
Obrazek

7.
Obrazek

8.
Obrazek

9.
Obrazek

10.
Obrazek

11.
Obrazek

12.
Obrazek

13.
Obrazek
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Nie, nie, to chodzi o to, żeby do kraty przypiąć, nawet jeśli krata jest wysoko... No a Ty wysoko masz te kraty, myslałam, że przypinasz tam, gdzie sięgasz z ziemi, a dalej już nie, źle zrozumiałam. Sądzę, że trza przyciąc, to sie rozgałęzi i te boczne pędy będą kwitnąć, no i nie bedzie tak parła do góry, tylko troche na boki.
Bea
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syringa pisze:Nie, nie, to chodzi o to, żeby do kraty przypiąć, nawet jeśli krata jest wysoko... No a Ty wysoko masz te kraty, myslałam, że przypinasz tam, gdzie sięgasz z ziemi, a dalej już nie, źle zrozumiałam. Sądzę, że trza przyciąc, to sie rozgałęzi i te boczne pędy będą kwitnąć, no i nie bedzie tak parła do góry, tylko troche na boki.
aaaa...nie, ja mam drabinę co do dachu sięga, więc mogę na całej wysokości rozpinać; boczne rzeczywiście na boki rozkładam, teraz po kwitnieniu trzeba będzie te nowe przyrosty właśnie porozpinać po całej szerokości.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Pat, imponująca kolekcja żurawek. Po cichu zazdroszczę :).
Chwastami to się nie przejmuj. U mnie też zrobiło się od nich gęsto, tylko czasu brak, ale może jutro trochę nadgonię :).
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, u mnie masakra, dziś godzinkę najgorsze zarośla popieliłam, ale niektórych roślin spod trawy nie widać... jutro idę w ogród z Sarą, w najgorszym razie jak nie zechce współpracować, to pozwolę ją rozkopać mniej reprezentacyjne rabaty i bedzie spokój :)

Tymczasem część druga żurawkowiska, dziś właśnie na nim trochę trawy wyrwałam, więc wygląda ciut lepiej, ale nadal bez rewelacji:

14.
Obrazek

15.
Obrazek

16.
Obrazek

17.
Obrazek

18.
Obrazek

19.
Obrazek

20.
Obrazek

21.
Obrazek

22.
Obrazek

23.
Obrazek

24.
Obrazek

25.
Obrazek

ufff...wszystkie :D Jest jeszcze kilka przed domem, ale to dublety tych pokazywanych...i jest jeszcze koło 10 zamówionych u Igi :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”