Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
pzzg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2013, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

Franzelot pisze:Znalazłem Oleo-Mac G 48 Tk Allroad 4 za 1036PLN cena nieadekwatna do pierwszego mojego postu, no ale cóż, tak jak piszecie, lepiej czasami warto dołożyć. I popatrzcie jak z 600PLN nagle zrobiło się 1000PLN :)
za 924zł masz victus VSP48L65, servis i części osiągalne. Mam taką 2msc, w tej cenie to chyba będzie ciężko kupić co lepszego. Silnik Loncina 3kw, 'morduje' wszystkie B&S w tej cenie i trochę droższe, chodzi dużo lepiej niż B&S i odpala o wiele lepiej niż tanie brigsy.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zwróć jednak uwagę, że ten OleoMac jest na silniku Emaka K 650 o mocy 5,5 KM i ma napęd, czego nie ma wspomniany Victus, a 3 kW to 4,1 KM więc sporo mniej.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

Nie sugerujcie się mocą bo najważniejszy jest moment obrotowy np. firma B&S na swoich oficjalnych stronach w specyfikacjach silników nie podaje nigdzie mocy tylko moment obrotowy!
pzzg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

mlodzieniec pisze:Zwróć jednak uwagę, że ten OleoMac jest na silniku Emaka K 650 o mocy 5,5 KM i ma napęd, czego nie ma wspomniany Victus, a 3 kW to 4,1 KM więc sporo mniej.
Loncin na papierze tez ma 5km, a k650 to ten sam silnik(loncin go produkuje) !!! kosiarka jest bez napędu bo to propozycja na trawnik z przeszkodami
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Teraz to juz nie ma pewności, czy to włoskie, czy chińskie, czy jeszcze jakieś amerykańsko - afrykańsko - izraelskie. Pozostaje fakt, że to są maszyny sprawdzone, mało awaryjne i warte zakupu. A ten brak napędu bo drzewka - nie rozumiem, przecież mało kto sadzi sobie drzewka na całej długości i szerokości ogrodu, raczej w jednej linii z boku, więc tu da się dociąć podkaszarką. Choc i tak najczęściej wokół drzewek są płotki czy rollbordery czy inne podobne cuda.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

mlodzieniec pisze:Teraz to juz nie ma pewności, czy to włoskie, czy chińskie, czy jeszcze jakieś amerykańsko - afrykańsko - izraelskie.
Lonciny są Chińskie jednak to nie zmienia faktu, że są dobrymi silnikami. Nie staną w szeregu z Kawasaki, Hondą czy Mitsubishi ale z pewnością wyprzedzają B&S.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nic podobnego, B&S 15 letni zasuwa w kosiarce mojego znajomego jak huragan, mówią że nowe B&s są gorsze od tych pierwszych ale na pewno nie wyższe serie, w życiu bym nie kupił kosiarki z jakimś wynalazkiem ,żaden tecumsech itp. tylko briggs ! A parę już testowałem, może poza takimi hondami bo to drożyzna.

Na poparcie swoich wywodów dodam że uznane marki kosiarek w swoich wyższych modelach zawsze stosują silniki B&S, a w najwyższych np silniki hondy itp. Więc siłą rzeczy muszą to być bdb silniki.
pzzg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

arek2000 pisze:
AmaPoland pisze:
mlodzieniec pisze:Teraz to juz nie ma pewności, czy to włoskie, czy chińskie, czy jeszcze jakieś amerykańsko - afrykańsko - izraelskie.
Lonciny są Chińskie jednak to nie zmienia faktu, że są dobrymi silnikami. Nie staną w szeregu z Kawasaki, Hondą czy Mitsubishi ale z pewnością wyprzedzają B&S.
Nic podobnego B&S 15 letni zasuwa w kosiarce mojego znajomego jak huragan, mówią że nowe B&s są gorsze od tych pierwszych ale na pewno nie wyższe serie w życiu bym nie kupił kosiarki z jakimś wynalazkiem żaden tecumesh itp tylko briggs ! a pare juz testowałem może poza takimi hondami bo to drożyzna.
Tecumseh sąsiada w kosiarce działa już chyba z 18lat a olej wymienia max raz w roku jak nie zapomni. Czy to znaczy, że jest lepszy od kosiarki Twojego znajomego?

W cenie do 1000zł są B&S 450-550, miałem b&s450 i chodzi to tak jakby miał się zaraz rozpaść( ale chodzi już 3 sezon), wiec taki mocny Loncin za 924 to ciekawa opcja, a nowe słabsze brigsy nie cieszą się dobra opinia.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zgadzam się tecumseh w moje starej kosiarce też już chodzi 9 lat olej zmieniany był tylko 2 razy.
Jednak co z tego kiedy ten tecumseh jest słaby jak... nie chce użyć tu brzydkiego słowa, gdy był nowy też był słaby nie szło kosić, musiałem wycofywać kosiarkę co dwa kroki do tyłu bo go dusiła nawet mała trawa to była męka przez te 9 lat. Teraz mam b&s 625E i dopiero wiem co to jest moc. :heja
Franzelot
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2015, o 16:51

Post »

Powiem tak, napęd nie jest mi potrzebny, rączki mam dwie zdrowe nogi też, przepchnąć kosiarę po ogrodzie żaden problem, żona też da radę, a dzieciaki niech w piaskownicy się bawią. Widzę, że większość opowiada się za B&S 625 włącznie w górę. poszukam czegoś jeszcze takiego.
Franzelot
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2015, o 16:51

Post »

No dobra rozumiem, że wszyscy macie wstręt do NAC, ale czy do modeli z silnikami B&S także? Właśnie pojawił się model NAC B&S 675 EX, czy możecie się wypowiedzieć na ten temat? Cena w promocji to 1199PLN w jednym z marketów.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Silnika możesz być pewien natomiast reszta też się przecież nie rozleci po kilku koszeniach jak się zadba to Nac też będzie kosił jak husq czy makita
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Mnie zawsze zastanawia, czy te silniki B&S czy inne które trafiają do budżetowych maszyn i do np. Vikinga to te same silniki, czy jednak jakas inna linia, niby seria ta sama ale czy jakość również? Bo z mojego podwórka pewna firma wysyła towary spożywcze i te na eksport są całkiem innej (czytaj: lepszej) jakości niż na rynek lokalny/krajowy.

Pomijając te dywagacje w kosiarkach typu NAC trzeba zwracać uwagę na detale, bo nawet jak silnik porządny, to wózek i uchwyty mogą się szybko rozpaść/skorodować etc. Jak z silnikiem nie bedzie kłopotów to np. odpadnie koło czy linka sie urwie. Nie musi, ale może. W koncu ma byc tanio.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”