Mały sucholubny zbiorek III - sokolica

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek III - sokolica

Post »

Gymnocalycium erinaceum v. paucicostatum
- bardzo, bardzo ładny w wyjątkowy sposób wyeksponowane jego piękno.
/ ... / hoja cv Jennifer. Międzywęźla krótkie, taka kapustka (liście od 13-20cm) / ... /
- jak się rozkrzewi co zapowiada, będzie niezły gąszcz szczególnie, że liście nie należą do małych, będzie ozdobą pokoju ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

soklica pisze:Dramatycznie zaczyna się ten sezon
Widzę, że czujesz to samo ;:108 , ale dobre i to na początek ;:172, a gdy przyjdą słoneczne dni, to nie nadążysz pstrykać zdjęć.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Witajcie po dłuższej przerwie.
Aż wstyd nie zajrzeć na forum przez miesiąc :oops: Nałożyło się kilka spraw, i albo głowy nie było, albo czasu, albo mnie nie było, a w końcu i pogody u mnie nie było, więc też okazji do pokazania czegoś.
Ale już jestem :D I choć odrobienie zaległości u Was zajmie mi pewnie czas do zimy, to mam nadzieję, że przebrnę.
W każdym razie, liczę na to, że tu u siebie już żadnej obsuwy nie zrobię.

Ominęło mnie kilka (dosłownie) kwiatków, z powodu urlopu w Tatrach. Mały off top:

Obrazek

Obrazek

Po powrocie okazało się, że tę paskudną pogodę przywlokłam ze sobą i cały kolejny tydzień albo padało, albo lało. I kolejnych parę kwiatków zdechło, zanim rozkwitły.
Dziś w końcu słońca dość, temp wysokie, no i się zaczęło (w Tatrach zgubiłam mój ukochany aparacik, więc debiut nowym ustrojstwem, które choć podobne, jakoś mnie nie słucha):

Jakaś Mammilaria

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Geometricus, jak co roku jedna nowa kulka (ależ ma tempo :roll: )

Obrazek

Obrazek

No i moje popalone brudaski:
Gymnocalycium mihanovichii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium damsii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium occultum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium frankianum STO 492

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Korund
100p
100p
Od: 23 kwie 2015, o 22:43

Post »

"Jakaś" mammillarka bardzo gustowna :) to jedna z odrostami czy kilka?
Korundowa kolekcja kaktusowa
Serdecznie pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Witajcie po dłuższej przerwie.
Aż wstyd nie zajrzeć na forum przez miesiąc :oops:
Wstyd to kraść i .... , nie było głowy albo czasu siła wyższa :!: . A tak myślałem co tam w sucholubnym zbiorku się dzieje :?:
To nowe ustrojstwo bardzo ładne fotki robi i łapie ostrość ;:333 , miło oglądać ładne fotki kaktusów i kwiatów :!:
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Gymniaczki przepiękne ;:215 ;:333 A tatrzańską przygodę ja zaczynam już w sobotę ;:65
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Magda! brudaski prezentują się doskonale ;:215
Geometricus-faktycznie ma super tempo ,na moim też coś rośnie -może nowa kulka :D
Widzę ,że córeczka dzielna zawodniczka ,taka mała, a wędruje po górach ;:215
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53

Post »

Hej Magda, witaj po przerwie :wit .

Mimo, że robione nowym aparacikiem, fotki Twoich gymniaków no i one same oczywiście, jak zawsze na najwyższym poziomie. Oglądam je z największą przyjemnością. A że na razie kwitnie niewiele co zrobić taki sezon. Ale już na weekend zapowiadają prawdziwe lato, więc pewnie będzie co focić.

Off topic jak najbardziej na miejscu. Czy to czasami nie Kościelec na pierwszej fotce? Aż się serce rwie. Jak ja Ci zazdroszczę, że śmigasz po Taterkach z córą. Mój Przemcio za chwilę kończy 3 latka więc może za roczek i my pojedziemy już w ukochane górki. Oczywiście nie Tatry ale jakieś kapuścianki na początek.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Dziękuję za miłe słowa.
Korund pisze:"Jakaś" mammillarka bardzo gustowna :) to jedna z odrostami czy kilka?
W doniczce 6x6 były trzy maluchy jakieś 3 lata temu. Doniczka ta sama, ale malce się porozrastały i pomnożyły. Teraz to nie wiem, ile tego tam jest.
ejacek pisze:A tak myślałem co tam w sucholubnym zbiorku się dzieje
To nowe ustrojstwo bardzo ładne fotki robi i łapie ostrość , miło oglądać ładne fotki kaktusów i kwiatów
Dzieje się niewiele, tzn masa pąków, nawet premierowych, ale to wszystko daleko w polu.
Nowy to prawie taki sam jak stary, jednak tamten był jak przedłużenie ręki. A z tym, coś tak nie bardzo wychodzi po mojemu :lol:
Lady H pisze:A tatrzańską przygodę ja zaczynam już w sobotę
To zazdroszczę, ponieważ właśnie zaczyna się tatrzańskie lato. Ja trafiłam na połączenie jesieni z zimą :lol:
nolina pisze:Geometricus-faktycznie ma super tempo ,na moim też coś rośnie -może nowa kulka
Widzę ,że córeczka dzielna zawodniczka ,taka mała, a wędruje po górach
Czytałam gdzieś, że ten typ odrostkuje kulką na rok, ale myślałam, że to bujdy, po obejrzeniu zdjęć choćby u Agi. Jednak u mnie książkowo - jedna kulka na rok :roll:
A córcia w Tatrach miała swój debiut. Zdecydowanie jej się spodobało, więc pewnie we wrześniu powtórzymy.
sancho100 pisze: A że na razie kwitnie niewiele co zrobić taki sezon. Ale już na weekend zapowiadają prawdziwe lato, więc pewnie będzie co focić.

Off topic jak najbardziej na miejscu. Czy to czasami nie Kościelec na pierwszej fotce? Aż się serce rwie. Jak ja Ci zazdroszczę, że śmigasz po Taterkach z córą. Mój Przemcio za chwilę kończy 3 latka więc może za roczek i my pojedziemy już w ukochane górki. Oczywiście nie Tatry ale jakieś kapuścianki na początek.
U mnie jakoś wyjątkowo marnie, przynajmniej w porównaniu do łąk, jakie udało mi się dopiero co obejrzeć.
Właściwie sezon dopiero u mnie się zaczyna. Nie rozpieszczała moich okolic pogoda ostatnio. Lato zaczęło się dziś, więc liczę na przyspieszenie kwitnień :D

Tak, na pierwszym zdjęciu Kościelec, my na Małym Kościelcu. Weszliśmy od Czernego Gąsienicowego. Tego dnia córcia weszła sama na 2100m npm. Nie zazdrość, tylko już zabieraj malucha w górki. Moja ma obecnie niecałe 5 lat. Zaczęła jak miała 2,5 roku od Beskidów. Jak miała trzy i pół weszła na Babią Górę Percią Akademików. I nie jesteśmy sadystami, tylko Ona bardzo lubi góry, a im więcej skał, tym większa dla Niej frajda. Co najmniej kilkanaście razy w roku jesteśmy w górach.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Wszystkie kwiaty Gymnocalycium, "pierwsza - extra liga" kwiatowa, wspaniałe kwiaty na - fotki kwiatów 100% profesjonalizm, pokazane wszystkie szczegóły podkreślające urok kwiatów ;:180 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie to się wydaje, że coś marudzisz z tym aparatem bo zdjęcia są świetne :!:
kwitnienia oczywiście też ;:oj
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Wszystkie gymnole przyprawiły mi zawrót głowy, ale tak cudnego Gymnocalycium mihanovichii to się nie spodziewałam - aż zniemówiłam z wrażenia. G.damsii też tak cudnie uchwycony, że dech zapiera. I tak cudnie uchwycona perła ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jak dobrze, że znów jesteś. ;:173

Pomimo narzekań Twoje rośliny są naprawdę ładne i doskonale kwitną, zresztą nie tylko kaktusy. Jestem zawsze pod wrażeniem. ;:138

A w góry (jak zawsze te nieco niższe) wybieram się już wkrótce... Urlop coraz bliżej! :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”