Cymbidium - uprawa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cymbidium
Mojego dopiero wniosłam do domu i postanowiłam sie z nim rozstać.Zbyt rozłożysty,przyrasta tylko w psb i tyle.Wyjęłam z doniczki bo chciałam zapakować w worek plastikowy i odstawić do śmietnika.Przy wkładaniu do worka coś zauważyłam
Włożyłam z powrotem do doniczki,dosypałam kory i dalej wisi na balkonie.
Włożyłam z powrotem do doniczki,dosypałam kory i dalej wisi na balkonie.
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wow...chyba pędzik
Alez będzie radość z kwitnienia
Alez będzie radość z kwitnienia
-
Justynko trzymam Cię za słowo Żaden storczyk nie był u mnie tak sponiewierany jak własnie to Cymbidium.Ciekawe,czy zechce nadal rosnąć po takim potraktowaniu
- justus27
A może właśnie dzięki temu "sponiewieraniu" będzie kwitł... Hmm..
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Moje cymbidium stoi suche i w zimnie i dalej nic.
No, ale skoro Islava czekała 4 lata to moje dwa to dopiero połowa. A ja już jestem na niego zła, bo do duża roślina, niewdzięczna i co tu z nim zrobić wrrrr
No, ale skoro Islava czekała 4 lata to moje dwa to dopiero połowa. A ja już jestem na niego zła, bo do duża roślina, niewdzięczna i co tu z nim zrobić wrrrr
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- justus27
Justynko...to ja jestem na początku "drogi" cierpliwości...Ja mam moje dopiero rok I jest miniaturką, tego normalnego za nic nie kupię...
Szkoda miejsca...
Mam pytanie...Przycinałyście bryłę korzeniową od spodu, gdzieś o poradach cymbidiowych przeczytałam, że 1/3 dolnych korzeni przy przesadzaniu należy wyciąć. Wtedy ładnie się przekorzenia ten storczyk. Na wiosnę czeka mnie przesadzanie cymidium i się zastanawiam, czy mam tak postąpić, czy nie
Szkoda miejsca...
Mam pytanie...Przycinałyście bryłę korzeniową od spodu, gdzieś o poradach cymbidiowych przeczytałam, że 1/3 dolnych korzeni przy przesadzaniu należy wyciąć. Wtedy ładnie się przekorzenia ten storczyk. Na wiosnę czeka mnie przesadzanie cymidium i się zastanawiam, czy mam tak postąpić, czy nie
-
Justynko swojemu cymbidium nic nie przycinałam.Nawet nie zamierzałam przesadzać bo ono lubi mieć ciasno w nóżkach.Całego wyrzuciłam na podłogę a po stwierdzeniu,ze ma "cos" już naprawdę delikatnie wsadzałam z powrotem do doniczki.Ale wydaje mi się,ze nadmiar korzeni może być usunięty.Zresztą niektóre z nich mogą być suche i będą wymagały wycięcia.Do wiosny trochę czasu i na pewno jeszcze inni zabiorą głos
- justus27
Grażynko dziękuję za radę
Zobaczymy, co Inni jeszcze "powiedzą".
Wiem na pewno, że doniczka, w której rośnie juz jest za mała, bo aż się powyginała od korzeni...A co znajdę w środku, dowiemy się dopiero na wiosnę
Zobaczymy, co Inni jeszcze "powiedzą".
Wiem na pewno, że doniczka, w której rośnie juz jest za mała, bo aż się powyginała od korzeni...A co znajdę w środku, dowiemy się dopiero na wiosnę
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 mar 2010, o 10:48
Przesyłam zdjęcia mojego cymbidium, kwitnie właśnie teraz, wcześniej niż w tamtym roku. Nie bardzo poradziłam sobie z wklejaniem fotografii, ale cóż muszę się nauczyć Pozdrawiam wszystkich storczykomaniaków.
Laura-K2
http://img828.imageshack.us/img828/6918/cymbid.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/9251/cym1.jpg
Laura-K2
http://img828.imageshack.us/img828/6918/cymbid.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/9251/cym1.jpg
-
Lauro aż tyle pędów kwiatowych ma??Niesamowite!
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko ale się wystraszył tego śmietnika No to będzie kwitnienie Widzę, że bardzo długo trzymasz swoje kwiatuszki na balkonie, a ja tak szybko z nimi uciekłam i chyba niezbyt to dobrze
- Islava
- 10p - Początkujący
- Od: 21 mar 2010, o 22:54
Śliczny ten cytrynek Ja juz nie pamietam jaki mój ma kolor Ale dziewczyny mówie wam ze to są nietypowe kwiatki. Czym bardziej sie o nie dba i stara czują się pewniej i nie wysilają się zbytnio. Ja o moim prawie zapomnialam i musial sie postarac żeby mi o sobie przypomniec