Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Innym środkiem. Jeżeli został ci Amistar, to możesz nim, a jeżeli będzie trzeba, to potem znowu można Ridomilem
Ridomil i Amistar nie są interwencyjne. Jeśli ZZ będzie aktywna zostaje tylko Mildex.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: zielone plamy na pomidorze
To jest niedobór potasu i zły stosunek do azotu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lis 2013, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za wszystkie cenne rady, jeżeli jest to zaraza i będzie dalej postępować to użyję któryś z środków interwencyjnych, a jak nie to opryskam amistarem.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A co z Infinito i Tattoo ?
Tattoo jest chyba wycofany (choć podobno był dobry). Infinito nie ma rejestracji na pomidora, prawdopodobnie dlatego, że na pomidorze jest dużo mniej skuteczny niż Mildex i dlatego Bayer poleca go tylko na ziemniaka.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Bywa że jeden czy dwa owoce,szczególnie zdarza się to na pierwszym gronie nie dorastają do odpowiedniej wielkości danej odmiany i są mniejsze od pozostałych.Wzrost w fazie zielonego owocu jest przez pewien czas zahamowany i wybarwia się mniejszy ,ma z reguły grubszą skórkę, matowy starczy wygląd i taką właśnie brzydką bliznę przyszypółkową.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Witajcie
Czy tym pomidorkom coś jest?
Ten na pierwszym zdjęciu był pierwszy ma takie drobne kropeczki i jakby taką bardziej cienką w tym miejscu skórkę, przez którą widać bardziej widoczne "naczynka". Jest w tym miejscu też żółty ale nie wiem czy to nie dlatego po prostu dojrzewa. Na drugim jakby zaczyna być coś podobnego.
Wiem, że może jestem przewrażliwiona ale w tamtym roku zdziesiątkowało mi pomidory.
Czy tym pomidorkom coś jest?
Ten na pierwszym zdjęciu był pierwszy ma takie drobne kropeczki i jakby taką bardziej cienką w tym miejscu skórkę, przez którą widać bardziej widoczne "naczynka". Jest w tym miejscu też żółty ale nie wiem czy to nie dlatego po prostu dojrzewa. Na drugim jakby zaczyna być coś podobnego.
Wiem, że może jestem przewrażliwiona ale w tamtym roku zdziesiątkowało mi pomidory.
Lester
W tej książce:
http://www.plantpress.pl/105,zaburzenia ... idora.html
piszą, że skorkowacenia to może być efekt spowolnionego wzrostu (czyli to co napisał Faworyt), oraz dużych dobowych wahań temperatury, bezpośredniego nasłonecznienia i wysokiej temperatury. Spękania mogą być wynikiem nieregularnego pobierania wody.
Tencia
Ja tam widzę niedobory magnezu i fosforu. Z doświadczenia wiem, że Betalux ma b. duże wymagania odnośnie magnezu.
Szczudla
Białe, niedojrzewające plamy to może być oparzelina słoneczna, ale nie wiem, czy to jest to. Mnie bardziej niepokoiłyby te brązowe plamki na roślinie.
W tej książce:
http://www.plantpress.pl/105,zaburzenia ... idora.html
piszą, że skorkowacenia to może być efekt spowolnionego wzrostu (czyli to co napisał Faworyt), oraz dużych dobowych wahań temperatury, bezpośredniego nasłonecznienia i wysokiej temperatury. Spękania mogą być wynikiem nieregularnego pobierania wody.
Tencia
Ja tam widzę niedobory magnezu i fosforu. Z doświadczenia wiem, że Betalux ma b. duże wymagania odnośnie magnezu.
Szczudla
Białe, niedojrzewające plamy to może być oparzelina słoneczna, ale nie wiem, czy to jest to. Mnie bardziej niepokoiłyby te brązowe plamki na roślinie.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ABan,Adamie dziękuję Ci bardzo ,trochę się uspokoiłam.