Wszystko o pomidorach cz. 13
- Teniak
- 200p
- Od: 13 sty 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
statoka-Stanisław z zakupionych odmian pomidorów będziesz zadowolony,rosły już u mnie i bardzo je chwalę.A za "winterkiem" powtórzę ...Wes to ekstra pomidorek.
Sukcesów w uprawach wszystkim życzę w nowym sezonie.....wiosna niebawem.
Teresa
Sukcesów w uprawach wszystkim życzę w nowym sezonie.....wiosna niebawem.
Teresa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 sty 2015, o 18:29
Tu z kolei Amerykanie zabierają się za przywrócenie nowoczesnym pomidorom ich pierwotnego smaku, utraconego w procesie hodowli. I kto by pomyślał, że za smak pomidora odpowiada też ponad 25 związków lotnych?
http://www.smithsonianmag.com/science-n ... 180961933/
http://www.smithsonianmag.com/science-n ... 180961933/
Pozdrawiam
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Będąc na działce, smakują mi prosto z krzaka (pochłaniam w ogromnych ilościach!) bez żadnych dodatków ale w domu, na kanapkę lubię sobie "dosmaczyć" solą i pieprzem.kogra pisze:Tak, sporo osób soli / zwłaszcza te co palą papierosy /, mnie wystarczają tylko z bazylią, świeżym chlebkiem i serkiem, a najczęściej jako przekąska zerwana prosto z krzaka przy pracy.
Taki świeżo zerwany, ogrzany słońcem to sam smak.
Pozdrawiam, Marta.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to wracamy do natury, widać i w Ameryce wreszcie zmądrzeli.
Nie trzeba natury poprawiać, bo to co nam daje w zupełności wystarczy i jest towarem lux.
Czy już coś wysialiście czy czekacie na marzec.
Podobno wiosna ma być już w lutym a nocami tylko przygruntowe nieznaczne przymrozki.
Może warto trochę przyspieszyć ?
Jakiej firmy bierzecie ziemię do wysiewów ?
Ika, Whitedame .....witam w klubie smakoszy.
Nie trzeba natury poprawiać, bo to co nam daje w zupełności wystarczy i jest towarem lux.
Podobno wiosna ma być już w lutym a nocami tylko przygruntowe nieznaczne przymrozki.
Może warto trochę przyspieszyć ?
Jakiej firmy bierzecie ziemię do wysiewów ?
Ika, Whitedame .....witam w klubie smakoszy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
W styczniu też nie miało być zimy tylko deszcze, a mróz trzyma cały miesiąc. Jeszcze w lutym potrzyma i w marcu można siać
Ziemia zakupiona Hollasu do wysiewów.
Ziemia zakupiona Hollasu do wysiewów.
Iza
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Od kilku lat jestem wierna ziemi do siewu i pikowania Aura z Pasłęka, mam nadzieje, że i teraz mnie nie zawiedzie Co prawda u mnie trochę droga 21 zł. za 50 l i kupiłam na razie tylko dwa opakowania. Oczywiście wysiałam troszkę wczesnych pomidorków, a nuż na początku kwietnia można będzie je w tunelu ulokować, a jak nie, to w donice
Pozdrawiam Eugenia
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
To jeżeli w lutym ma być wiosna to pewnie w kwietniu przyjdzie lato a maj i czerwiec jak co roku chłodne i deszczowe jak to na jesienikogra pisze:
Pozdrawiam. Jacek
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Moim ulubionem podłożem do wysiewów jest Kronen
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Ja od samego początku do wysiewów używam uniwersalnego podłoża do warzyw i kwiatów firmy Mazur. Nie próbowałem innych i nie mam punktu odniesienia, ale z tym nie miałem problemów. Wszystko ładnie rośnie, mimo że nie jest to podłoże typowe do wysiewów.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ziemia Aura z Pasłęka to dokładnie ta sama ziemia, co Sterlux i castoramowa Verva (Verva jest najtańsza, ale różnią się tylko workiem, w środku jest to samo). W Casto już mają świeże podłoże, paczkowane w grudniu. ma jedną wadę, jak jest dobrze nawodniona i się ją ugniecie (dla niektórych nasion, które trzeba wciskać w podłoże) to trochę się zbija, potem te siewki mają problem się z korzeniem przez nią przebić. Ale do normalnego siania jest fajna, sypka.
A druga ziemia jaką naprawdę mogę polecić to Biovita podłoże do siewu z włóknem kokosa. Wydaje się taka zaśmiecona i z farfoclami, ale w ogóle się nie zbija, nawet małe nasionka bez problemu się przez nią przebijają, nie da się jej mocno ugnieść, bo jest taka sprężysta. Super. Do większego siania chyba je wymieszam
A druga ziemia jaką naprawdę mogę polecić to Biovita podłoże do siewu z włóknem kokosa. Wydaje się taka zaśmiecona i z farfoclami, ale w ogóle się nie zbija, nawet małe nasionka bez problemu się przez nią przebijają, nie da się jej mocno ugnieść, bo jest taka sprężysta. Super. Do większego siania chyba je wymieszam
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj w BricoMarche kupiłam podłoże Flora TN do wysiewu warzyw ( w tym pomidorów, papryk i ogórków).
To torf z kokosem.
Wcześniej nie miałam z nim kontaktu, zobaczymy jak się sprawdzi.
To torf z kokosem.
Wcześniej nie miałam z nim kontaktu, zobaczymy jak się sprawdzi.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Może w Castoramie ziemia jest tańsza, ale w mojej mieścinie tylko Biedronki i Kaufland, a ogrodniczych i to dużych i nieźle zaopatrzonych parę sklepów jest. A pomidory? Wzeszły już po parę sztuk Malachitowa Szkatułka, Ałtajskij Oranżewyj, Ruby Supraise i Czereśniowy. Ale pozostałe będę siała pod koniec lutego z przeznaczeniem do tunelu i w połowie marca do gruntu. Te obecne, to powtórzenie eksperymentu z ubiegłego roku, kiedy to Malachitowa Szk. siana pod koniec stycznia miała pojedyncze owoce do zbioru w tunelu na przełomie czerwca i lipca. Ale nieźle się nagimnastykowałam ochraniając przed chłodnymi nocami Niestety nie mam smacznych wczesnych czerwonych, bo Stupice i inne które znam to
Słońca trochę mało
Słońca trochę mało
Pozdrawiam Eugenia
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
W połowie miesiąca wysieję kilka odmian na pierwszy kwietniowy rzut ( najwyżej będę im grzała ). Reszta czyli pozostałe 150 nasion dopiero po połowie marca. Macie jakieś doświadczenia, które pomidory lepiej zniosą chłód?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa