Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018
Nawożenie wygląda ok. Skoro twierdzisz ze nie są zalane (mimo że tak wyglądają) to do podlewania dodaj mikroelementów. z tym żelazem bym uważał bo może przypalić.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dario, czy przypadkiem nie były stosowane inne środki, jak skarlające, bądź inne odżywki, biostymulatory wzrostu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, czy jeżeli kwiatostany pelargoni delikatnie pleśnieją to szara ? Takie pytanie czym najlepiej pryskać na to i czy jak się psika czymś takim to czy kwiaty się nie popsują od oprysku ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 kwie 2016, o 11:46
Ekopom ja takich środków nie stosuje. Ogólnie mam problem w tym roku z sadzonką, raz że 3/4 zamówienia nie przyszło, dwa że z tych które przyszły to połowa okazała się zawirusowana, z częścią osób z tego wątku się kontaktowałam. Także surfiniowate w tym roku ode mnie nie wyjdą, a i pelargonie i begonie stwarzają problemy. 

Daria.
Daga daj ziemię do analizy może pomoże. Jeśli to jest pelargonia z z zaborza to od nich towar często ma tendencje do żółknięcia.
Łukasz najlepiej to wietrzyć. Oprysk na niewiele już pomoże jak się wdało. Możesz prysnąć albo huwasanem albo teldorem nie zniszczy kwiatka. Generalnie sucho trzymać i wietrzyć
Łukasz najlepiej to wietrzyć. Oprysk na niewiele już pomoże jak się wdało. Możesz prysnąć albo huwasanem albo teldorem nie zniszczy kwiatka. Generalnie sucho trzymać i wietrzyć
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Nareszcie koniec grzania, przynajmniej w prognozach, wczoraj jeszcze trzeba było nad ranem skrobać szyby... Mam problem z sadzonkami doniczkowanymi w substracie z Botaniki, stoją jak zaczarowane, mieliście z nim podobne problemy ??? Jeszcze do tego nie ciągnie wody, jak nie podleję z góry to na stole mogą sobie stać w wodzie tydzień...

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
Te pelargonie to na 99% zasolone. Łukasz jak nie
opryskasz to ci zeżre kwiatki będziesz stał 2 tygodnie aż się nowe rozwinął. Zastosuj jakiś delikatny na szarą pleśń:)
opryskasz to ci zeżre kwiatki będziesz stał 2 tygodnie aż się nowe rozwinął. Zastosuj jakiś delikatny na szarą pleśń:)
Pelargonie raczej bardzo trudno zasolić. Pomogła by analiza gleby http://www.wsop.com.pl/laboratorium-analizy-gleby/
-
- 100p
- Od: 26 sty 2018, o 10:29
Forestit ma rację z analizą. Pelargonia przy tej pogodzie zje sporo , ale te żółte liście to coś nie tak. W tym roku wreszcie nabyłem dozownik do nawozów , i jest super , mogę wreszcie nawozić praktycznie z każdym podlewaniem w dawce jakiej chcę. A że nawożenie jest " na oko" dla bezpieczeństwa daję małe stężenie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 kwie 2016, o 11:46
To zasolenie to odnośnie moich pelargonii ?? Bo już się pogubiłam. Sadze w substracie kekkili , więc czy możliwe jest zasolenie takiego podłoża ??
Daria.
Polecam do mierzenia zasolenia http://www.euroflora.pl/tabid/448/Type/ ... fault.aspx mam i sprawdza się w 100%.
Dosatron też super sprawa tylko najlepiej tak jak w moim przypadku mieć dwa.
Dosatron też super sprawa tylko najlepiej tak jak w moim przypadku mieć dwa.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
Ogrodniczek555 pisze:Forestit ma rację z analizą. Pelargonia przy tej pogodzie zje sporo , ale te żółte liście to coś nie tak. W tym roku wreszcie nabyłem dozownik do nawozów , i jest super , mogę wreszcie nawozić praktycznie z każdym podlewaniem w dawce jakiej chcę. A że nawożenie jest " na oko" dla bezpieczeństwa daję małe stężenie
Podrzucisz link do tego co kupiłeś ?
Zibi ja od miesiąca już nie pale.. naprawdę skrobałeś szyby? masakra! u nas lato pełną parą!
-
- 100p
- Od: 26 sty 2018, o 10:29
Dosatron , najtańszy. Trzeba tylko liczyć ile potrzeba nawozu , na dozowniku ustawia się stężenie np.0,2 i tyle pobiera pod ciśnieniem wody
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
U nas też, w dzień... noce były dość zimne, a że późno sadziłem, więc musiałem grzać do końca. Doniczkowanie się przeciągało bo torf z Botaniki przerósł moje doświadczenie... do dzisiaj nie dałem sobie z nim rady 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Potwierdzam, z piątku na sobote był przymrozek. W tacy transportowej u mnie był lód.. oczywiście siedziałam cicho żeby nie siać paniki. Nikt się nie zorientował.
Przy tej pogodzie nawożenie przy każdym podlewaniu bedzie ok ?
Przy tej pogodzie nawożenie przy każdym podlewaniu bedzie ok ?